Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η ληστεία της ΑΤΕ- ΕΒΖ βρίσκει ανέτοιμο το εργατικό κίνημα να επιβάλλει τη δική του λύση


Από την πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Αλεξάνδρεια
 Η μεγάλη ληστεία της ΑΤΕ που γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμιά διαφάνεια στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και υπό την καθοδήγηση των ευρωπαίων τραπεζιτών και των εντεταλμένων τους της τρόικα είναι πλέον το μεγάλο πολιτικό και...
 οικονομικό σκάνδαλο που πρέπει να αναδειχτεί και να διατηρηθεί στην πρώτη γραμμή με την ρητή πολιτική διασάφιση ότι όλοι όσοι εμπλέκονται, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τις πράξεις τους.

Το έγκλημα της ΑΤΕ είναι προφανές ότι επηρεάζει μια σειρά εταιριών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της. Μεταξύ αυτών είναι και η ΕΒΖ που πωλείται κι αυτή με συνοπτικές διαδικασίες. Πέντε εργοστάσια, τρια εκ των οποίων σε λειτουργία, θα δωθούν στον αγοραστή με συμβολικό τίμημα αρκεί να δείξει η Κυβέρνηση του Σαμαρά και των Βενιζέλου- Κουβέλη ότι προχωράνε σε ιδιωτικοποιήσεις.

Η ΕΒΖ, μια αγροτική βιομηχανία με δεσπόσουζα θέση και η οποία εμφάνισε κέρδη αποτελούσε επί σειρά δεκαετιών τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργιας και ατμομηχανή ανάπτυξης για τις περιοχές εκείνες που λειτουργούσε αφού από κει αντλούσε εργατικό προσωπικό και τα χρήματα των μισθών κλπ στις τοπικές αγορές διαχέονταν. Στήριζε δηλαδή το λαϊκό εισόδημα. Τώρα, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραματικά.

Οι αγρότες υπέστησαν εδώ και λίγα χρόνια μια πολιτική εκ μέρους της ΑΤΕ που τους οδήγησε να φύγουν από την συγκεκριμένη παραγωγή. Μεγάλη ζημιά έπαθαν όσοι επένδυσαν σε μηχανικό εξοπλισμό και σήμερα δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Το εργατικό προσωπικό μειώθηκε δραματικά. Η ΕΒΖ απαξιώθηκε συνειδητά και τώρα πωλείται έναντι πινακίου φακής. Οι προσφορές που έγιναν αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και του θράσους.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα. Βασική παράμετρος όλων είναι να παραμείνει η ΕΒΖ υπό κρατικό έλεγχο. Μια λύση είναι να λειτουργήσει η ΕΒΖ υπό εργατικό έλεγχο, κάτω από ένα διαφορετικό καθεστώς.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες να το διεκδικήσουν.

Με στενάχωρη διάθεση διαπιστώνω ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι καθόλου έτοιμες να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή και περιορίζονται είτε σε ανακοινώσεις είτε σε επαφές με βουλευτές για να λυθεί το θέμα με τους γνωστούς αδιέξοδους τρόπους.

Οι εργάτες της ΕΒΖ είναι ανέτοιμοι να διεκδικήσουν τα εργοστάσια που δουλεύουν και σε συνεργασία με τους παραγωγούς να τα λειτουργήσουν από μόνοι τους απαγορεύοντας στην ουσία το ξεπούλημα.

Οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής και των περιοχών που καλλιεργείται το τεύτλο δε μπήκαν καν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι μπορεί να εμπλακούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Έχουν άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.
Και η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπουλάει ΑΤΕ και ΕΒΖ και τις άλλες επιχειρήσεις χωρίς να ανοίξει μύτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: