Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

"ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ"- Κυκλοφόρησε τεύχος Αυγούστου- ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


τεύχος 30, Αύγουστος 2012 

Σ’ αυτό το τεύχος… 
Το νέο τεύχος του Εκτός Γραμμής ψηλαφίζει το μετεκλογικόπολιτικό σκηνικό, επιχειρώντας να...
εντοπίσει τις τάσεις που είναι σε εξέλιξη. Αναζητάτο σύγχρονο «ιστορικό μπλοκ» και αναρωτιέται ποια μπορεί να είναι η στάση τηςΑριστεράς απέναντι στην κυβερνητική εξουσία. Μεταφράζει στιγμιότυπα από την εμπειρία της Βολιβίας και ταξιδεύει από την Ισπανία των ηρωικών ανθρακωρύχων στο Κεμπέκ του Καναδά αναζητώντας τα «κόκκινα τετράγωνα που δεν κάνουν πίσω».

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» κάνει στάση στην πλατεία Ταχρίρ για να εξετάσει από εκεί τη «διελκυστίνδα επανάστασης και αντεπανάστασης» σε Αίγυπτο και Συρία.

Σατιρίζει την επικαιρότητα και τα πρόσωπάτης με τα σκίτσα του Στεφ. και μας «συστήνει» το ektosgrammis.gr, τον νέο διαδικτυακό του τόπο!

 Εξετάζειτον κυρίαρχο λόγο γύρω από τη δημόσια υγεία και αφιερώνει τις σελίδες του«στους θαρραλέους της λαθραίας μετανάστευσης».

Αναζητά τη σύγχρονη εργαζόμενηνεολαία μέσα στο «αόρατο κάτεργο» του επισιτισμού και κάνει ρεπορτάζ για τη«νέα Κερατέα», τη Χαλκιδική, και το ξεπούλημα των μεταλλείων.

Συζητά με τον Απόστολο Καψάλη για την εργατική νομοθεσία και τα συνδικάτα στον καιρό του Μνημονίου και επιστρέφει στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τη γερμανική Αριστερά στον Μεσοπόλεμο.

Συνομιλεί με τον Πίτερ Τόμας για το έργο του Αντόνιο Γκράμσι και παίρνει συνέντευξη από τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ για την κρίση της σύγχρονης πόλης.

Αποχαιρετάτη Ζωρζ Ζαρή, διαβάζει σύγχρονη ριζοσπαστική ποίηση και αποκρυπτογραφεί το έργο του Σεργκέι Αϊζενστάιν.
 

Επισκεφτείτε το www.ektosgrammis.gr για να βρείτε περισσότερα άρθρα, αφιερώματα και πολυμέσα.



Τηςσύνταξης…


Η διπλή εκλογική αναμέτρηση απλώςεπιστέγασε αυτό που εδώ και καιρό όλοι υποψιάζονταν, άλλοι με τρόμο, άλλοι μεελπίδα. Ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και την έναρξη ενόςσυγκλονιστικού κύκλου αγώνων το ρήγμα στις σχέσεις εκπροσώπησης των κυρίαρχωναστικών κομμάτων με τον λαό έχει βαθύνει για τα καλά. Ότι το κομματικό σύστηματης μεταπολίτευσης βαίνει οριστικά προς το τέλος του.


Ο κίνδυνος προφανής και σε εξέλιξη.
να παρασύρει μαζί του τις κατακτήσειςπου σηματοδότησε η, έστω και μεσολαβημένη, ορμητική εισβολή του λαϊκούπαράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο μετά τη Χούντα. Να ανασυντεθεί μια νέα δεξιάστρατηγική που θα στηριχτεί στη με κάθε τρόπο διάλυση κάθε κοινωνικής καιπολιτικής αντίστασης. Και μαζί με αυτή, να κυριαρχήσουν τα σύγχρονα «ΤάγματαΑσφαλείας» που θα εκκαθαρίζουν ό,τι η πολιτική δεν «επιτρέπει» να εκκαθαριστεί.


Η ευκαιρία ιστορική.
να γεννηθεί ένα νέο «ιστορικό μπλοκ» μεόραμα, πρακτικές και στρατηγική τόσο για την άμεση απάντηση όσο και για τηδυνατότητα ενός άλλου κοινωνικού ορίζοντα.


Οι ενδείξεις πολλές.
η εικόνα μιας χώρας διχασμένης ανάμεσαστο αναδυόμενο «έθνος των εργαζομένων» και το πλήθος της συντήρησης. Η στροφήτου κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς την Αριστερά. Η για πρώτη φοράμετά τη δεκαετία του ’70 υλική δυνατότητα να κατακτήσει η Αριστερά τηνκυβερνητική εξουσία. Οι πρωτότυπες μορφές αντίστασης και αγώνα όλου τουπροηγούμενου διαστήματος. Οι πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης πουξεπηδάνε.


Οι απαιτήσεις τεράστιες.
να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη αριστερήστρατηγική που θα βαθύνει αυτή την ιστορική δυναμική. Να ανασυνθέσουμε μια Αριστερά που θα σηκώσει το γάντι της ριζικής αντιπαράθεσης στην αστικήστρατηγική. Να αναζητήσουμε τις προγραμματικές απαιτήσεις μιας τέτοιας ρήξηςαλλά και του τρόπου λειτουργίας μιας κοινωνίας με άλλες προτεραιότητες. Ναοικοδομήσουμε τους αυτοτελείς κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς αυτού του νέουιστορικού υποκειμένου. Να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες για λαϊκή ανακούφιση,όχι με «υπευθυνότητα» αλλά με ανυποχώρητους εργατικούς και νεολαιίστικουςαγώνες, κοινωνική αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση. Να αντιμετωπίσουμε τη φασιστικήαπειλή. Να κάνουμε την κάθε μέρα βήμα προς μια σύγχρονη αριστερή, ριζοσπαστικήαντιηγεμονία.


Το δίλημμα έχει πια τεθεί.
ή θα συνεχίσουμε να ζούμε γονατιστοί ή θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η ιστορία.


Ας εγερθούμε.


ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Περιοδική έκδοση της ΑριστερήςΑνασύνθεσης
Εκδίδεται από την αστικήμη κερδοσκοπική εταιρεία Εκτός Γραμμής


Κεντρική διάθεση: πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
-        Αθήνα, Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Εξάρχεια
-        Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 112, 1ος όροφος
-        Πάτρα, Άστιγγος 37 & Μουρούζη

Θα μας βρείτε επίσης
-        Βιβλιοπωλείο«Πολιτεία», Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας, Αθήνα
-           Βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», Γραβιάς 3-5, Αθήνα


-        «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο», Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια
-        «Εκτόςτων τειχών», Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια
-        σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
-        σε πολιτιστικές και πολιτικές λέσχες, στέκια, ελεύθερους κοινωνικούς χώρους στο κέντρο και σεγειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων

Επικοινωνία
-        e-mail: info@ektosgrammis.gr
-        ιστοσελίδα:www.ektosgrammis.gr & www.anasynthesi.gr
-        τηλέφωνα:2106451975 / 6944182975

Συνδρομές
-        εσωτερικού (4 τεύχη): 15 ευρώ
-        εξωτερικού (4 τεύχη): 25 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: