Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Καταρρέουν οι κοινωνικές δομές- Κλείνουν ΚΑΠΗ και ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ; Εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Π. Παυλίδης
Ως απελπιστική περιγράφει την κατάσταση στο δήμο της Βέροιας, σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές δομές του, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του δήμου, Παύλος Παυλίδης.

Τα πράγματα μοιάζουν να είναι χειρότερα, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για ένα δήμο, ο οποίος επένδυσε πολλά στις κοινωνικές δομές και μάλιστα σε κάποιες από...
αυτές πρωτοπορεί, όπως η δημιουργία του δημοτικού ιατρείου. Με αφορμή το οξύ ζήτημα που έχει προκληθεί πανελλαδικά, από την αδυναμία να εξυπηρετηθούν τα μισά από τα περίπου 100 χιλιάδες παιδιά, νήπια και ΑμΕΑ σε όλη τη χώρα, ζητήσαμε από τον κ. Παυλίδη συγκεκριμένα στοιχεία. Ο πρόεδρος του νομικού προσώπου εμφανίστηκε εμφανώς ανήσυχος. Μίλησε για αναλγησία του κράτους των Αθηνών, είπε πως όλο το κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου (αναφερόμενος στη Βέροια) κινδυνεύει και αναπόφευκτα κάποιες δομές θα κλείσουν.

Για τους παιδικούς σταθμούς

Ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι, ενώ είχε κάνει ένα προγραμματισμό δύο ετών, ώστε νοικοκυρεμένα και με τη βεβαιότητα ότι θα εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες, προχώρησε στην πρόσκληση σε γονείς για την εγγραφή των παιδιών τους στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, χωρίς την υποχρέωση καταβολής τροφείων.

Και ενώ τα εξυπηρετούμενα παιδιά ανήρχοντο στον αριθμό των 700 περίπου, η διαχειριστική επιτροπή, από τις 520 αιτήσεις που έγιναν αρχικά δεκτές, ενέκρινε τις 288 και μόλις πρόσφατα προχώρησε και σε άλλες περικοπές, μειώνοντας τον αριθμό των παιδιών στον ισχνότατο των 169 !

Εξ αιτίας αυτού η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διαμαρτύρεται και ζητά την ουσιαστική ενίσχυση του προγράμματος, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες πιέσεις που θα υποστούν χιλιάδες οικογένειες και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που θα χρεωθεί στις ίδιες και στους δήμους όλης της χώρας.

Ο κ. Παυλίδης μάλιστα αναρωτιέται με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να γίνουν αυτές οι περικοπές σε βάρος οικονομικά ασθενέστερων και σε βάρος των δήμων και πόσα είναι τελικά τα χρήματα για τις δομές αυτές, ώστε δεν μπορούν να εκταμιευθούν, από χρήματα του ΕΣΠΑ μάλιστα.

Θα κλείσουν και ΚΑΠΗ;

Αλλά δεν είναι μόνο οι παιδικοί σταθμοί, που προβληματίζουν τον κ. Παυλίδη. Η οικονομική καχεξία έχει τις συνέπειές της και για τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του δήμου. Η χρηματοδότηση είναι ισχνότατη, αν δεν είναι ολικώς απούσα, δηλώνει. Από τα 2,6 εκ. του προϋπολογισμού αφαιρέθηκαν οι 500 χιλιάδες και πρόσφατα άλλες 208 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει την πλήρη αδυναμία ορθής λειτουργίας των δομών.

Και ο κ. Παυλίδης, συσκέπτεται σήμερα με τους συνεργάτες, για να αποφασίσουν, αν θα ανασταλεί η λειτουργία κάποιων. Κινδυνεύει ακόμη και η μισθοδοσία όλων των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως είναι τα ΚΑΠΗ, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το Δημοτικό Ιατρείο και άλλα, εν ολίγοις ο μισός δήμος απειλείται ακόμη και με τη μη καταβολή μισθοδοσίας!

Και το ερώτημα που θα τεθεί, προκειμένου να λειτουργήσουν κάποιες από τις δομές, ποιες θα είναι αυτές, στις οποίες ο «κλήρος» θα υποχρεώσει την αναστολή της λειτουργίας τους.

Συμπέρασμα: πλέον δραματικά δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα στο δήμο.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: