Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ηθική και πολιτική

Το PSI κλείνει χωρίς να καθίσταται βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Η δανειακή σύμβαση υπογράφεται τις επόμενες εβδομάδες. Προσθέτει νέα, δυσβάσταχτα χρέη και επιβάλλει "κούρεμα" μισθών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το νέο δάνειο θα δοθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των... τραπεζών. Ας λιγοστέψουν οι πανηγυρισμοί των μνημονιακών, αλλά και όσων ανακαλύπτουν στο PSI τη δικαίωση λαϊκών θυσιών. Η ανάκαμψη μετατίθεται για το άγνωστο μέλλον.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκληρώνει το έργο της και αναζητεί τρόπους μεταμφίεσης για να παρατείνει τη θητεία της, έστω για λίγους μήνες. Επινοήθηκε το μοντέλο του ανασχηματισμού με τεχνοκράτες υπουργούς, κατ' απομίμηση της ιταλικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα όμως της συγκυβέρνησης δεν είναι οργανωτικό, είναι πολιτικό. Πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού και λαϊκής νομιμοποίησης. Ο Μόντι διεκδικεί διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική, επικρίνει την ισόβια λιτότητα και "βγάζει γλώσσα" στη Μέρκελ. Ο επίμονος Ιταλός εισαγγελέας μπουκάρει στα γραφείο της S&P στη Ρώμη και προχωρεί σε κατάσχεση στοιχείων με βάση τα οποία ο οίκος αξιολόγησης ετοιμαζόταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία του Μνημονίου, τη διαψευσμένη τεχνητή αισιοδοξία του PSI, την ύφεση. Ακόμη και πρωταγωνιστές του μνημονιακού συστήματος, όπως ο Ράιχενμπαχ, ο Προβόπουλος και ο Σημίτης, αναγκάζονται να παραδεχτούν τα αδιέξοδα, αλλά επιμένουν στην ίδια πορεία.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκεται όμως μπροστά και σε προϊούσα ηθική απαξίωση. Ο Έλληνας εισαγγελέας ζητεί από τη Βουλή να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη μεθόδευση της ΕΛΣΤΑΤ με τα διογκωμένα ελλείμματα, που στήθηκε για να δικαιολογηθεί η υπαγωγή της χώρας στην τρόικα.

Ο Αντ. Σαμαράς βρίσκει την ευκαιρία να ζητήσει την παραίτηση όσων υπουργών του ΠΑΣΟΚ έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για απόπειρα τεχνοκρατικής ανάταξης της κυβέρνησης, αλλά για ρωγμή στο συμβόλαιο της συγκυβέρνησης. Τα αντιτιθέμενα κομματικά σχέδια έρχονται στην επιφάνεια, καθώς πλησιάζει η ώρα να αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών. Η εμφάνιση του εισαγγελέα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων. Υπενθυμίζει (ακόμα κι αν δεν έχουν παρουσιαστεί αδιάσειστα στοιχεία) ότι μαζί με την πολιτική ζούμε και ηθική κρίση. Πόσο απέχει, όμως, η ανάμειξη των δικαστών στην πολιτική από την ενεργοποίηση του φαντάσματος της αντιπολιτικής που φτερουγίζει απειλητικά ολοένα και περισσότερο στην κοινωνία;

Στη Θεσσαλονίκη η εξάρθρωση της σπείρας, που δρούσε ως "μαφία συγκυβέρνησης", με τη διαπλοκή παραγόντων της κρατικής μηχανής, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και της Εκκλησίας, σηματοδοτεί τη δράση ενός πολυσχιδούς, ιδιόρρυθμου παρακράτους, έτοιμου να εκμεταλλευτεί την πολιτική κρίση και την απίσχναση των θεσμών διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως στροφή! Μια νέα δημοκρατική πορεία κοινωνικής ανασύνταξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Χρειάζεται νέα διακυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά - ενωμένη, ανιδιοτελή, και όχι υστερόβουλη και αλληλοσπαρασσόμενη. Χρειάζεται να μιλήσει ο λαός, να τιμωρήσει, να επιβραβεύσει, να απορρίψει, να επιλέξει. Και να γίνει σεβαστή η γνώμη του. Πριν η κοινωνική απόγνωση διοχετευθεί σε άγνωστα, αδιέξοδα μονοπάτια. Ηθική, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν τους πρωταρχικούς κανόνες και αξίες για την αναγέννηση της πολιτικής δράσης.

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: