Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Financial Times: "Παπανδαιμόνιο" στις αγορές

Η επιστροφή του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα ταρακουνά για τα καλά του επενδυτές, τονίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο Richard Milne.
Μάλιστα κάνει ένα λογοπαίγνιο με το επίθετο του Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως ανάμεσα στους επενδυτές επικρατεί "Παπανδαιμόνιο"...
"Τι λέει το άρθρο 44 του Συντάγματος; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ρεπουμπλικανού κόμματος της Ιρλανδίας Fine Gael και του Fianna Fáil όσον αφορά τις απώλειες των ομολογιούχων και τι γνωρίζετε για τα Σλοβακικά κόμματα της αντιπολίτευσης;", διερωτάται, τονίζοντας πως όλες αυτές οι ερωτήσεις που κάποτε ήταν στη σφαίρα του επιστημονικού ενδιαφέροντος, τώρα καίει τους επενδυτές όλου του κόσμου.

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνει πλέον η κίνηση της αγοράς εξαρτάται ολοένα και πιο πολύ από την πολιτική των χωρών. Το πολιτικό ρίσκο είναι πλέον ένα είδος παγκόσμιας διαταγής για την αγορά, τονίζει και σημειώνει πως αυτή τη βδομάδα τα "ηνία" είχε η Ελλάδα.

Κρύος ιδρώτας από τις κινήσεις του Παπανδρέου
Αλαλούμ επικρατούσε στην αγορά μετά από την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, κίνηση που εν τέλει εγκαταλείφθηκε, ενώ θρίλερ έζησαν και με την φήμη περί παραίτησης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μέσα σε ένα 24ωρο, Τετάρτη μέχρι Πέμπτη, από τότε δηλαδή που η Γαλλία είπε πως η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει για το αν θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι, η ισοτιμία του ευρώ ανεβοκατέβηκε συνέχεια τουλάχιστον 17 φορές, σκωτσέζικο ντους για τους επενδυτές.

"Υπάρχει μεγάλη αστάθεια και ένας από τους λόγους είναι πως η πολιτική κινεί πλέον τα νήματα της αγοράς", τονίζει ο Άντριου Μπολς, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαχείρισης κεφαλαίου της Pimco.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός πως οι αγορές αντιδρούν στα πρωτοσέλιδα και στις δηλώσεις των πολιτικών.

Για παράδειγμα, η είδηση πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε μια βοήθεια από το ΔΝΤ τη Παρασκευή οδήγησε το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας σε υψηλά επίπεδα.

"Είναι φρικτό αυτό", δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη, ενώ οι επενδυτικές εταιρείες για να το αντιμετωπίσουν έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν πρώην πολιτικούς! Σύμφωνα με ένα στέλεχος, μεγάλη επενδυτική εταιρεία έχει ήδη προσλάβει ένα πρώην Έλληνα πολιτικό και άλλους Ευρωπαίους.

Από role playing μέχρι πρόσληψη πρώην πολιτικών
Ο κ. Μπολ αναφέρει πως οι επενδυτικές εταιρείες διεξάγουν έρευνες στην ευρωζώνη για να αποσπάσουν όσες χρήσιμες πληροφορίες μπορούν, αλλά αυτό απαιτεί σημαντικούς πόρους.

Μάλιστα ένας άλλος επενδυτής σημειώνει πως σχεδιάζουν σενάρια που αφορούν πιθανές συμπεριφορές ηγετών και ο καθένας παίρνει από ένα ρόλο, προσπαθώντας να καταλάβουν τη ψυχολογία των πολιτικών και τι θα έκαναν σε κάθε περίπτωση.

"Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι σουρεαλιστικό", τονίζει ο Ευρωπαίος οικονομολόγος Ντάρεν Γουίλιαμς της Alliance.

"Πως μπορώ μέσα σε 30 λεπτά να γίνω ειδικός του Φινλανδικού συνταγματικού δικαίου;" διερωτάται.

Αντίθετα από τη πλευρά του προτιμά να επισκέπτεται από κοντά τις χώρες που τους προβληματίζουν, όπως είχε κάνει και πριν έξι εβδομάδες όταν ήρθε στην Ελλάδα.

"Η γενική αίσθηση που μου έδωσαν είναι πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν παίρνουν στα σοβαρά τη κατάσταση, πίστευαν ότι τα χρήματα θα ήταν πάντα διαθέσιμα για αυτούς ό,τι και να έκαναν", λέει χαρακτηριστικά.

Το πολιτικό ρίσκο δε φαίνεται να εξασθενεί σύντομα, εκτιμά ενώ προσθέτει πως στους επόμενους 12 μήνες θα διεξαχθούν εκλογές σε πολλές χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Εκτιμά πως θα γίνουν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Φινλανδία, τη Ταΐβάν και το Μεξικό, ενώ η Κίνα θα δει μια αλλαγή στην ηγεσία. Παράλληλα, θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, τη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες.

Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές θα βιώσουν για αρκετό καιρό μια περίοδο αβεβαιότητας.

"Δεν υπάρχει πια σενάριο για να πατήσουν", τονίζει ο κ. Μπόλς.
"Οι επενδυτές είναι στο πίσω κάθισμα, οι πολιτικοί στο μπροστινό κάθισμα, και υπάρχει πολύ ομίχλη στο παρμπρίζ", λέει παραστατικά.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: