Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τον εποικισμό στα καταπατημένα εδάφη Παλαιστινίων

Σε νέα πρόκληση που δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα στους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης προέβη την Τρίτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε την επίσπευση ολοκλήρωσης του εποικιστικού σχεδίου για την κατασκευή 2.000 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη και...
 την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως αντανακλαστική απάντηση στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέλος της UNESCO, βάσει πλειοψηφικής απόφασης στη σχετική ψηφοφορία του διεθνούς Οργανισμού.

«Η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στην κατάσταση που βρισκόταν την παραμονή του «Πολέμου των Έξι Ημερών» το 1967, αυτό σας το υπόσχομαι», δήλωσε σχετικά ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα διέταξε το «πάγωμα» των διαδικασιών μεταφοράς χρημάτων προς τα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία ανέρχονται τουλάχιστον στο ήμισυ των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα πέμπτο των εδαφών επί των οποίων έχουν οικοδομηθεί οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι καταπατημένη ιδιωτική γη που ανήκει σε Παλαιστίνιους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’ Tselem. «Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιεί το Ισραήλ είναι η επίταξη της γης για στρατιωτικές ανάγκες, η καταγραφή της ως κρατικό έδαφος και η απαλλοτρίωσή της για δημόσια χρήση», εξηγεί η B’ Tselem.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν πέρα από την πράσινη γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων 300.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα σε οικισμούς της Δυτικής Οχθης και 200.000 στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενο έδαφος.

Το Ισραήλ δήλωσε ως «κρατική γη» το 16% της Δυτικής Όχθης το 1979 – 1992. Ωστόσο, παρότι το Ισραήλ δηλώνει ότι χτίζει οικισμούς σε κρατική γη, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι διασταύρωσε στοιχεία της Πολιτικήw Διοίκησηw για τη Δυτική Όχθη με αεροφωτογραφίες και ανακάλυψε ότι το 21% των εβραϊκών οικισμών χτίστηκε σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.

«Η κατανομή της γης αυτής για εποικισμό κατέστη δυνατή μόνο μέσω μιας παραπλανητικής ερμηνείας όλων των σχετικών νόμων που ισχύουν στη Δυτική Όχθη», αναφέρεται στην έκθεση, που επισημαίνει ότι σχεδόν το 66% των περιοχών που έχουν χτιστεί εβραϊκοί οικισμοί ορίζεται ως κρατική γη.

Η έκθεση για την Ισραηλινή Εποικιστική Πολιτική στη Δυτική Όχθη κατηγορεί αυτούς που ευθύνονται για τον ισραηλινό οικισμό, ότι «επεξεργάστηκαν το διεθνές δίκαιο, την τοπική νομοθεσία, τις εντολές του ισραηλινού στρατού με τρόπο ενορχηστρωμένο, κυνικό, ακόμη και εγκληματικό».

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ για να ενθαρρύνει επίσης τους πολίτες να εποικήσουν, παρέχει μια σειρά από παροχές και κίνητρα. Οι περισσότεροι από τους εποίκους ανήκουν σε καθεστώς Εθνικής Προτεραιότητας Περιοχής Α, που τους δίνει πλεονεκτήματα στον τομέα της στέγασης, της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της φορολογίας. Η έκθεση της B’ Τselem βασίζεται σε επίσημες κρατικές αναφορές και έγγραφα, μεταξύ αυτών του στρατού και χαρτών της Πολιτικής Διοίκησης.

Σύμφωνα με την B’ Τselem, το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης που κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, απάντησε ότι δεν θα υπάρξει απάντηση από τις Αρχές στην έκθεση «εξαιτίας του πολιτικού της χαρακτήρα».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: