Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τεύτλα: Καθυστερεί η ΕΒΖ το τιμολόγιο για το 2011-2012 και το ΥπΑΑΤ την ολοκληρωμένη διαχείριση

Να ανακοινώσει άμεσα τις τιμές που θα ισχύσουν για την τευτλοκαλλιέργεια την περίοδο 2011-2012 ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τη διοίκηση του εργοστασίου η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Να θυμίσουμε ότι πέρσι η διοίκηση κατάφερε...να βγάλει τιμολόγιο τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα να υπάρξει μια «καταστροφική» χρονιά όπως την χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι. Για την φετινή χρονιά η βούληση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, που έχει και την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΒΖ, ήταν ότι με το τιμολόγιο της ερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου θα έπρεπε ασχοληθεί ο ιδιώτης που θα αναλάμβανε την εταιρεία. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί επειδή η διαδικασία πώλησης της ΕΒΖ εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή όμως σιγή τηρεί το ΥπΑΑΤ για το μέτρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην τευτλοκαλλιέργεια, που αφορά συμπλήρωμα του εισοδήματος των παραγωγών με μια στρεμματική ενίσχυση. Πάντως η πρώην κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι από το 2012 θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την πρόταση της Κομισιόν για την απελευθέρωση των ποσοστώσεων ζάχαρης από το 2016, αφού και η ίδια παραδέχτηκε ότι η πολιτική αυτή οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις της διεθνούς τιμής του προϊόντος.

«Αν εξαιρέσουμε την περσινή «καταστροφική» - όπως θα την χαρακτήριζα - χρονιά, όλες τις προηγούμενες χρονιές το τιμολόγιο της βιομηχανίας έβγαινε Οκτώβριο ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», μας δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης και πρόσθεσε: «Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση της ΕΒΖ, μας υποσχέθηκε ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει βγει το τιμολόγιο που θα πληρώσει τη νέα περίοδο η εταιρεία τους τευτλοπαραγωγούς.
Παράλληλα όμως εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε ακούσει τίποτα απολύτως για την ολοκληρωμένη διαχείριση της τευτλοκαλλιέργειας. Σε συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό κ. Ροντούλη την Τετάρτη, 23/11/2011, μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη μέχρι σήμερα».

Να θυμίσουμε ότι για να λειτουργήσουν τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια της ΕΒΖ, στις Σέρρες, στο Πλατύ και στην Ορεστιάδα, θα πρέπει να καλλιεργηθούν 220 – 230 χιλιάδες στρέμματα με τεύτλα. Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΖ, καλλιεργήθηκαν μόλις 57.000 στρέμματα. Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι υπήρξε μια καταπληκτική χρονιά από ποιοτικής απόψεως των τεύτλων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι παραγωγοί, είχαμε τα υψηλότερα pol (περιεκτικότητα τεύτλων σε ζάχαρη) της τελευταίας δεκαπενταετίας και ένα από τα τρία υψηλότερα pol από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία. Από αυτά τα στρέμματα η ΕΒΖ κατάφερε να παράγει μόλις 38.220 τόνους ζάχαρης στα τρία εργοστάσια της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα βάση της ποσόστωσης να παράγει 158.000 τόνους ζάχαρης.
Όσον αφορά την πώληση της ΕΒΖ προχωρεί αλλά με αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που είχαν οριστεί από τη διοίκηση της ΑΤΕbank. Είμαστε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας όπου υπάρχουν δέκα ενδιαφερόμενοι, οι οκτώ από το εξωτερικό και δύο από την Ελλάδα. Μέσα στους ξένους περιλαμβάνονται και οι τρεις μεγάλες πολυεθνικές της Ευρώπης, η ED&F MAN, η Südzucker και η NordZucker AG. Επίσης υπάρχουν βιομηχανίες από το Αλγέρι, την Πολωνία, τη Ρωσία, ενώ από την Ελλάδα είναι ο όμιλος Κοπελούζου και η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος των αδελφών Δοντά.

«Εμείς σαν εργαζόμενοι της ΕΒΖ είχαμε έρθει σε επαφή με την ΝΔ, που στις 25/10/2011 από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε βγάλει ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία express για το ξεπούλημα της μεγαλύτερης γεωργικής βιομηχανίας της Ελλάδας, λόγω των ανοδικών τιμών της ζάχαρης στη διεθνή αγορά. Τώρα ζητάμε από τη ΝΔ, τη στιγμή που η τωρινή μεταβατική κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη στήριξή της, αυτά που έλεγε μέχρι χτες να τα στηρίξει και σήμερα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαρκάκης.

ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Σταύρος Παϊσιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: