Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ,ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Στα 2/3 του προσδοκώμενου ποσού θα περιοριστούν τα εφάπαξ στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο, οι κύριες συντάξεις θα χάσουν το 25%, ενώ οι επικουρικές θα περιοριστούν βίαια και, κυρίως, αμέσως....
Μετά τα μέτρα που (τηλε)συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, φαίνεται να κλείνει το πακέτο των περικοπών άνω των 700 εκατ. ευρώ μόνο από τους συνταξιούχους. Πέραν των μισθολογικών περικοπών και της εργασιακής εφεδρείας (όπως γράφαμε και στο χθεσινό φύλλο). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν ως εξής:

- Αύξηση της υφιστάμενης εισφοράς Αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) και διεύρυνση των ποσών επί των οποίων επιβάλλεται. Ετσι θα ισχύσει εισφορά 2% για όλες τις αποδοχές άνω των 800 ευρώ και αυτή θα κλιμακώνεται μέχρι το 10%. Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει εισφορά (Αύγουστος 2010) 4% για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, η οποία κλιμακώνεται μέχρι το 14%. Με τα νέα δεδομένα που επέβαλε η τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση, η εισφορά θα κλιμακώνεται από 2% και μέχρι το 24%. Κοντολογίς το 1/4 της σύνταξης θα χαθεί για τους συνταξιούχους άνω ενός ορίου (περίπου 2.500 ευρώ και πάνω).

Ωστόσο, εάν ο συνταξιούχος είναι κάτω των 60 ετών θα υπόκειται και στην επιπλέον παρακράτηση από 6% (για ποσά από 1.700 έως 1.900 ευρώ) έως 10% που επιβλήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο στις αρχές του καλοκαιριού. Τώρα, αυτή η κλιμάκωση στην εισφορά των νεότερων συνταξιούχων θα διευρυνθεί και όποια/ος είναι μεταξύ 50 και 60 ετών θα υπόκειται σε νέα παρακράτηση. Σε αυτή την περίπτωση ο συνταξιούχος κάτω των 60 ετών που λαμβάνει σύνταξη πάνω από 2.500 ευρώ -ή και λίγο παραπάνω- θα καταστήσει το κράτος συνδικαιούχο της σύνταξής του. Δηλαδή η σύνταξη θα γίνει... μισιακή.

- Ο περιορισμός των επικουρικών στο 20% (και κάτω αυτού του ποσοστού για τα ελλειμματικά ταμεία) θα επιβληθεί νωρίτερα του ανακοινωθέντος, ήδη από την 1η Νοεμβρίου φέτος. Τόσο γιατί πιέζει η τρόικα προκειμένου να επιτύχει περιορισμό των δαπανών, όσο και γιατί το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ιδιωτικού τομέα) έχει πλέον και ταμειακά ελλείμματα (τρέχουσας χρήσης) καθώς δανείζει εκ νέου το ΙΚΑ (βλέπε άλλο ρεπορτάζ στην «Οικονομία»), πέραν των κρυφών αναλογιστικών ελλειμμάτων. Ενώ όλα τα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν έλλειμμα χρήσης 700 εκατ. ευρώ φέτος.

- Νωρίτερα θα επιβληθεί και η περικοπή στα εφάπαξ. Μετά την περικοπή 10% για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά την 1/1/2010, όσες θα κατατεθούν από εδώ και πέρα θα υποστούν νέο «κούρεμα» 10% (και 20% συνολικά). Αυτό για το ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου. Γιατί στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ κ.λπ.) μετά την περικοπή κατά 14% που επιβλήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο, τώρα σχεδιάζεται νέα περικοπή 15% (και 29%-30% συνολικά). Σε σημείο ώστε η σχετική παροχή (συνήθως ένας τελευταίος-καταληκτικός μισθός για κάθε χρόνο εργασίας ή 35 μικτοί μισθοί για αντίστοιχη-συνήθη υπηρεσία) να χάσει το 1/3 της αξίας της.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ - enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: