Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΜΕΤ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ;

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» απευθύνει σειρά ερωτημάτων στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με την ανάθεση της ανακύκλωσης από το δήμο Θεσσαλονίκης στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τη συνεργασία της με συγκεκριμένα κέντρα διαλογής (ΚΔΑΥ).

Μεταξύ άλλων ερωτημάτων ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αποκάλυψη της «ανοιχτής πόλης» ότι το ΚΔΑΥ που βρίσκεται στη Σίνδο ανήκει στην ΟΙΚΟΜΕΤ, στην εταιρία δηλαδή στην οποία εργάζονταν...η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κ.Νικήτας Οικονομάκης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «ανοιχτής πόλης» ο κ.Οικονομάκης προχώρησε σε μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάζοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, χωρίς όμως να έχει κλείσει καμία δουλειά. Από το 2010 –σημειωτέον το εργοστάσιο στη Σίνδο λειτουργεί από το 2010- μια σειρά δήμων στη Θεσσαλονίκη ξεκινά να παραχωρεί την ανακύκλωση σε ιδιώτες και παράλληλα ξεκινούν οι συνεργασίες με τον κ.Οικονομάκη. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η επιλογή των ΚΔΑΥ γίνεται κατόπιν σύστασης της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν εργασία ανηλίκων στην αποκομιδή αποκτούν πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε και εμείς ότι πράγματι το ΚΔΑΥ στη Σίνδο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, ανήκει στην ΟΙΚΟΜΕΤ, ενώ πράγματι στις 17 Ιουνίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «ανοιχτής πόλης» ο κ.Μπουτάρης είχε επισκεφτεί το εργοστάσιο και είχε ενημερωθεί από τους υπεύθυνους για τη λειτουργία του. Το θέμα έθεσε πριν από λίγο στο δημοτικό συμβούλιο ο κ.Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που δεν έχει δοθεί ακόμη.

Η εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ είχε γίνει γνωστή μετά τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και τις καταγγελίες του Σωματείου των Καθαριστριών για απάνθρωπες σχέσεις εργασίας που επέβαλλε η εργοδοσία. Μάλιστα σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες του σωματείου η επίθεση προήλθε από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα, επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη. Η εργολαβική εταιρεία, στην οποία δούλευε η Κούνεβα, είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες (ίσως και άλλους): τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Μόνο η σύμβαση που αφορούσε τον ΗΣΑΠ κόστισε για μια πενταετία περίπου 10.000.000 ευρώ.

Παρά το σάλο που προκλήθηκε μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα Η οικομετ συνέχισε κανονικά τη συνεργασία της με το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα στην Αυγή στις 25 Ιουνίου του 2011, σε άρθρο με τίτλο «Νέα παράτυπα παιχνίδια της ΟΙΚΟΜΕΤ» διαβάζουμε: «Νέα παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων παίζει η γνωστή, από την υπόθεση Κούνεβα, εταιρεία καθαρισμού των κτηρίων, των συρμών και των σταθμών του ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος), ΟΙΚΟΜΕΤ, καθώς όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ η εν λόγω εργολαβία προχωράει "σε άλλη μια παράνομη παραχώρηση του έργου της σε τρίτη εταιρεία".

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι "περίπου δύο μήνες μετά τα παιχνίδια με την εταιρεία TASK J & P ΑΒΑΞ Α.Ε., και την εταιρεία «ενοικίασης εργαζομένων» KLUEH HUMAN RESOURCES ΕΛΛΑΣ ΑΕΠΑ, η ΟΙΚΟΜΕΤ επιστρέφει και παραχωρεί παράτυπα το έργο της και πάλι σε νέα εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων για δύο μήνες". Παράλληλα τονίζει ότι "το υπουργείο Μεταφορών, η διοίκηση των ΗΣΑΠ και οι γνωστοί εργολάβοι σε ένα απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ τους, διευκολύνουν με διαδοχικά κόλπα και ακροβατισμούς την περιβόητη εταιρεία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ, να απαλλαγεί από το προσωπικό που απασχολεί και να αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους (καταβολή δεδουλευμένων- αποζημιώσεις κ.λπ.)".

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση της Εταιρείας, το Δ.Σ. των ΗΣΑΠ και το υπουργείο Υποδομών- Μεταφορών "να βάλουν ένα τέρμα σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της ΟΙΚΟΜΕΤ και να κατοχυρώσουν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων"».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «ανοιχτής πόλης»:

Διαχείριση απορριμμάτων – ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Συνεργασίας για την εναλλακτική διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συλλέγονται από τους μπλέ κάδους θα μεταφέρονται σε ΚΔΑΥ καθ’ υπόδειξη της ΕΕΑΑ, που λειτουργούν στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Σε ποια ΚΔΑΥ καταλήγουν μέχρι σήμερα τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από τους μπλε κάδους του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Με βάση ποια κριτήρια θα επιλεγούν τα ΚΔΑΥ στα οποία θα μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από τους μπλε κάδους του Δήμου Θεσσαλονίκης μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΕΑΑ;

Υπάρχει περιορισμός αναφορικά με την απόσταση των ΚΔΑΥ που θα επιλεγούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και αν υπάρχει, τι εξυπηρετεί ο περιορισμός αυτός;

Γιατί δεν επιλέγονται με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης δημόσια ΚΔΑΥ για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε το όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία να αποκτά ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους δημότες;

Με βάση τα παραπάνω, πως προτίθεται η Διοίκηση να εξασφαλίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περίπτωση της ανακύκλωσης;

Τα ερωτηματικά από την πλευρά μας έγιναν ακόμη περισσότερα όταν διαπιστώσαμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ΚΔΑΥ στη Σίνδο με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος και επισκεφτήκατε κ.Μπουτάρη την Παρασκευή 17 Ιουνίου και ενημερωθήκατε από τους υπεύθυνους. Γνωρίζετε επομένως ότι ιδιοκτήτρια εταιρία είναι η Οικομέτ του κ.Νικήτα Οικονομάκη. Η Οικομέτ και ο κ.Οικονομάκης έγιναν γνωστοί στο Πανελλήνιο από την υπόθεση Κούνεβα και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν. Πρόκειται για μια εταιρία που απασχολεί εργαζόμενους κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες και οι τρόποι σύναψης των συμβάσεων της εταιρίας έχουν καταγγελθεί επανηλλειμένα. Η καταγγελία για ανήλικους εργαζόμενους στην αποκομιδή των σκουπιδιών καταλαβαίνετε ότι αποκτά άλλη αξία πλέον. Εντύπωση προκαλεί επίσης πως ένας επιχειρηματίας επενδύει σχεδόν 3.000.000 ευρώ σε μια επιχείρηση που η επιτυχία της εξαρτάται από το αν θα συνάψει συμβάσεις με τους δήμους και επομένως ο κύκλος εργασιών της είναι στον αέρα.

Επιπλέον θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τα ακριβή πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου ΚΔΑΥ έναντι των υπολοίπων, πέρα από το ζήτημα της απόστασης των 10 χιλιομέτρων που με ζήλο είχε ζητήσει να προστεθεί στη σύμβαση ο κ. Μάτης.

Για εμάς η συνεργασία με τον κ.Οικονομάκη είναι πέρα από κάθε λογική εκτός και αν και εσείς πιστεύετε πως ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

Να σας θυμίσω τέλος ότι η σύναψη της συνεργασίας με ΚΔΑΥ γίνεται με σύσταση από την ΕΕΑΑ αλλά η απόφαση είναι του δήμου.
ΠΗΓΗ:http://www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: