Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

35% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ

Μπλακ άουτ στην τσέπη χιλιάδων νοικοκυριών και μικροκαταστημάτων που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει οι περικοπές μισθών και η ύφεση, με αποτέλεσμα ......
οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ να έχουν αυξηθεί κατά 35,5% τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΔΕΗ, η αξία των λογαριασμών που βρίσκονται σε καθυστέρηση -δεν έχουν πληρωθεί δηλαδή μέχρι και πέντε-έξι μήνες μετά την έκδοσή τους- έχει φτάσει στα 385 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2009 η αξία τους υπολογιζόταν στα 284 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 101 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο και προβληματίζει έντονα τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού καθώς παραδέχονται πως πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών προέρχεται από νοικοκυριά κυρίως μεσαίας κατανάλωσης, ενώ περίπου 130 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε απλήρωτους λογαριασμούς από μικρομάγαζα και επιχειρήσεις τα οποία τροφοδοτούνται από τη χαμηλή τάση, όπως οι οικιακοί καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παρά τις καθυστερήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς πληρώνονται έστω και ύστερα από ποσοτικό ή χρονικό διακανονισμό με την επιχείρηση (παράταση αποπληρωμής, δόσεις κ.ά.), η οποία στο μεσοδιάστημα αποφεύγει να προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης.

150.000 ρολόγια στο κόκκινο

Εντεινόμενο είναι το πρόβλημα και με τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Από τα στοιχεία της ΔΕΗ προκύπτει πως το 2,1% των λογαριασμών, ήτοι περίπου 150.000 καταναλωτές βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς έχουν να πληρώσουν πάνω από έξι μήνες, ενώ οι συνολικές οφειλές τους υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ (6% του συνόλου). Από τις εμπορικές επιχειρήσεις τα φέσια προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται πολύ φτωχά νοικοκυριά που επικαλούνται πλήρη αδυναμία καταβολής των οφειλών, επιχειρήσεις οι οποίες προτιμούν να μην πληρώσουν το ρεύμα ώστε να εξοφλήσουν άλλες υποχρεώσεις, αλλά και πολλά καταστήματα και εταιρείες που έβαλαν λουκέτο ή σπίτια που ξενοικιάστηκαν κ.ά.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γι' αυτό και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν συμπεριληφθεί μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Αποφεύγουν να το κόψουν

Προβλέπεται λ.χ. πιο ευέλικτη διαδικασία στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Για να κηρυχθεί ο πελάτης υπερήμερος επειδή δεν πληρώνει λογαριασμούς δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι και 3,5 μηνών.

Για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών (νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη κ.ά.) ο κώδικας απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις.

Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση των προμηθευτών να προειδοποιούν τους πελάτες τους τουλάχιστον δύο μήνες πριν αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: