Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. ΑΠΡΑΓΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Απλήρωτος εξακολουθεί να παραμένει ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου για το προϊόν που παρέδωσε πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Έναν ολόκληρο μήνα μετά την έκδοση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, για παροχή εγγύησης του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνων, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί, δεν έχει γίνει τίποτα. Έτσι, κάποιες βιομηχανίες εξακολουθούν να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Δημόσιο εξακολουθεί...να μην τους επιστρέφει το ΦΠΑ που τους οφείλει και φυσικά οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί για προϊόν που παρέδωσαν προς μεταποίηση εδώ και 6 μήνες.

Οι βουλευτές Ημαθίας
Αν και το τοπίο είναι απολύτως συγκεκριμένο, αν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν απόλυτη γνώση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, εκτός κάποιων χλιαρών δηλώσεων, δεν έκαναν απολύτως τίποτα επί της ουσίας για να λυθεί το θέμα.
υτό το μήνυμα συγκλονισμένος. Πριν λίγο επέστρεψα από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, όπου μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. > Είμαι συγκλονισμένος από την βιαιότητα των οπαδών του ΠαΣοΚ, την υποκρισία τοΤι προβλέπει η Απόφαση Σαχινίδη
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση δανείου σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές κονσερβοποιίες ροδάκινου. Σύμφωνα με αυτή σκοπός του δανείου θα είναι αποκλειστικά η εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών για τη σοδειά του 2010 και μόνο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τουλάχιστον το 30% του τζίρου τους. Τα δάνεια θα χορηγηθούν για την εξόφληση των παραγωγών ροδάκινων και το ύψος τους ανά επιχείρηση θα ισούται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασε. Ως ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση ορίζονται τα 10 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που θα λάβουν τα δάνεια με επιτόκιο ίσο με το ισχύον της αγοράς για την ίδια κατηγορία δανειοδότησης, οφείλουν να τα εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις, στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό του κάθε παραγωγού. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία κάθε παραγωγού, το είδος και την ποσότητα του προϊόντος που έχει αγορασθεί ανά παραγωγό, την τιμή μονάδας ανά κιλό, το συνολικό ποσό και τα σχετικά παραστατικά αγοράς από κάθε παραγωγό, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανά παραγωγό. Οι τράπεζες που θα δανειοδοτήσουν τις εταιρείες επεξεργασίας ροδάκινων θα πρέπει να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντός του μήνα, για το αν πιστώθηκαν τα προβλεπόμενα ποσά ανά παραγωγό, με βάση τα νόμιμα εκδοθέντα παραστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: