Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Περισσότερα πλασμαστικά χρόνια για συνταξιοδότηση ανέργων μέσης και μεγάλης ηλικίας και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες αναφορικά με την αποπληρωμή των εισφορών περιλαμβάνει το νέο εμβόλιμο -στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας- ασφαλιστικό πακέτο....
Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται στο υπό δημοσιοποίηση νομοσχέδιο, προβλέπονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

1 Οι άνεργοι που χρειάζονται έως 5 έτη (1.500 ένσημα) για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη (4.500 ένσημα), θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, με τον ΟΑΕΔ να καλύπτει το ασφαλιστικό κόστος. Το μέτρο αφορά τους άνδρες ηλικίας άνω των 55 (Βαρέα) και 60 ετών (μεικτά) και τις μητέρες στο 50ό και 55ο έτος αντίστοιχα.

2 Επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ/ΜΜΕ κ.ά.) η ευχέρεια αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης από τα παιδιά και για τους δύο γονείς. Εως τώρα αυτή η δυνατότητα δινόταν στον ένα εκ των δύο, διαζευκτικά, και ήταν μόνο για θεμελίωση όχι και για προσαύξηση. Τώρα θα καταβάλλονται εισφορές και τα εν λόγω έτη θα συνυπολογίζονται, εκτός από τη θεμελίωση, και για βελτίωση της σύνταξης. Η σχετική πρόβλεψη ισχύει ήδη στο Δημόσιο και, υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για εξίσωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η ρύθµιση που εφαρµόζεται στο ∆ηµόσιο, αφορά άνδρες και γυναίκες, ευνοεί όσους και όσες δεν είχαν θεµελιώσει δικαίωµα έως τις 31/12/2010 και είναι γονείς, ανεξαρτήτως του έτους απόκτησης των παιδιών.

Ο χρόνος αυτός είναι σε όλα τα Ταµεία ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι το τρίτο. Λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης, µε την προϋπόθεση ο ασφαλισµένος ή η ασφαλισµένη να έχει συµπληρώσει 15ετή πραγµατική δηµόσια υπηρεσία και τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα υπόλοιπα Ταµεία αρµοδιότητας του υπουργείου Eργασίας.

Με τα ισχύοντα η εξαγορά του πλασµατικού χρόνου για τη γέννηση παιδιών στον ιδιωτικό τοµέα κοστίζει 165 ευρώ για κάθε µήνα αναγνώρισης.

Για την αναγνώριση ενός έτους (ένα παιδί) θα καταβάλλονται 1.980 ευρώ (165x12 µήνες) και µε έκπτωση 1.683 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ (165x36 µήνες) και µε την έκπτωση 5.049 ευρώ και 9.900 ευρώ χωρίς έκπτωση και στα 8.415 ευρώ µε την έκπτωση για τα τρία παιδιά (165x60 µήνες).

Πρόσθετο κόστος προκύπτει και από την υποχρέωση εξαγοράς του ίδιου χρόνου στα επικουρικά ταµεία, όπου η εξαγορά γίνεται µε εισφορά 6% περίπου.

3 Από τον Ιούλιο φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργοδοτών προς το ΙΚΑ θα είναι μειωμένες κατά 10%, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω εταιρείες θα δεχτούν, εθελοντικά, να τοποθετήσουν σύστημα καταγραφής της εργασίας και των εργαζομένων (είσοδος-έξοδος). Αντίστοιχη έκπτωση θα έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση προκαταβολής των εισφορών (π.χ. τον Ιούλιο να πληρωθούν τα ασφάλιστρα προς τον ΟΑΕΕ μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο).

4 Οσοι καταθέτουν αίτηση από τον Μάιο και μετά θα λαμβάνουν υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη εντός 2 μηνών (στην περίπτωση ασφάλισης σε ένα Ταμείο) εντός 3,5 μηνών στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Με αυτό το αναγκαστικό μέτρο υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας να περιορίσει την καθημερινή «τριβή» μεταξύ υπαλλήλων των Ταμείων και αγωνιούντων ασφαλισμένων, οι οποίοι προσέρχονται και ζητούν πληροφορίες για το «πότε θα βγει η σύνταξη;».

Και αυτό καθώς σήμερα η καθυστέρηση ανέρχεται στους 22 μήνες, κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι η προσωρινή θα κυμαίνεται στο 85% της αναμενόμενης-κανονικής (πλήρους) σύνταξης και οι όποιες διαφορές θα καταβάλλονται αναδρομικά με την απόδοση της οριστικής σύνταξης.

5 Ρυθμίζεται το θέμα του εφάπαξ του Δημοσίου με τη δανειοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας με 250 εκατ. ευρώ από το επικουρικό του Δημοσίου ΤΕΑΔΥ (με κρατική εγγύηση) και η διάθεση ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

Παράλληλα θα ενταχθούν στο Πρόνοιας (πληρώνοντας εισφορές 4% το μήνα) πάνω από 60.000 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας, προκειμένου να «αιμοδοτήσουν» το Ταμείο με νέα έσοδα. Ετσι αναμένεται να λάβουν τα εφάπαξ μέσα στο καλοκαίρι πάνω από 15.000 εν αναμονή συνταξιούχοι του Δημοσίου, από ένα σύνολο 36.000 που αναμένουν την παροχή έως και 28 μήνες.

«Στενεύει» το ΕΚΑΣ
6 Για την καταβολή του ΕΚΑΣ θα συνυπολογίζονται όλα τα εισοδήματα, ακόμη και από μετοχές (μερίσματα) ή τόκους καταθέσεων. Και μόνο όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από ένα όριο (15.165 ευρώ σήμερα), συνυπολογίζοντας και τα έσοδα από νέες πηγές, θα δικαιούνται το επίδομα. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 ήδη επιδοτούμενοι (από ένα σύνολο 360.000 χαμηλοσυνταξιούχων) θα αποκλειστούν από το επίδομα αλληλεγγύης (έως 230 ευρώ το μήνα).

7 Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ (ΟΑΕΕ) θα έχουν την ευχέρεια να αυξήσουν τις συντάξεις τους αλλάζοντας ασφαλιστική κατηγορία. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 ευρώ ανά έτος και οι αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν από 840 στα 1.050 ευρώ το μήνα. *

enet.gr news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: