Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

"ΠΥΡΚΑΓΙΑ" ΚΑΙ "ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ" ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ. ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ


Πολύ σωστή και απολύτως χρήσιμη ήταν η πρωτοβουλία της διεύθυνσης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας που σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αλεξάνδρειας διοργάνωσαν άσκηση ετοιμότητας στο σχολείο με το σενάριο να προβλέπει εκδήλωση φωτιάς στο κτήριο, εκκένωση του κτηρίου από τους μαθητές και απεγκλωβισμός μαθητή στον δεύτερο όροφο από τους καπνούς.
Η άσκηση άρχισε γύρω στις 9 το πρωί και εξελίχθηκε με τον αρτιότερο τρόπο αφού οι μαθητές μόλις άκουσαν τον συναγερμό άδειασαν το κτήριο συντεταγμένοι και υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους και του διευθυντή τους πήγαν στον χώρο που προβλέπεται στην αυλή.
Ακολούθως...
... κατέφτασε το όχημα της πυροσβεστικής σχεδόν σε τέσσερα λεπτά και αμέσως οι δυο πυροσβέστες με πλήρη εξάρτηση ανέβηκαν στην τάξη όπου ήταν εγκλωβισμένος ο μαθητής και τον μετέφεραν στην αυλή όπου τον παρέλαβε το ασθενοφόρο.
Στην συνέχεια ο υποδιοικητής της υπηρεσίας κ. Γρ. Γερόπουλος με απλά και κατανοητά λόγια είπε στους μαθητές τι πρέπει να κάνουν όταν αντιληφθούν φωτιά είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι τους και τους έδειξε τη χρήση του πυροσβεστήρα.
Είναι σαφές πως οι μαθητές έμαθαν χρήσιμα πράγματα από την σημερινή άσκηση και καλό θα είναι αυτό να επαναληφθεί και με άλλες κρατικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Ο ΘΑΝ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Την διαφωνία του με την μετονομασία του δήμου Βέροιας σε δήμος Βεργίνας και υπέρ ενός πέμπτου δήμου (με την συνένωση των δήμων Βεργίνας, Μελίκης, Μακεδονίδος) εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γικόνογλου..
Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο θέμα του Σχεδίου Καλλικράτη και σε ότι αφορά τις προτεινόμενες συνενώσεις Δήμων αλλά και την ονοματοδοσία αυτών στην Ημαθία, ως Βουλευτής του νομού εκφράζω την απόλυτη διαφωνία μου με την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Βέροιας σε Δήμο Βεργίνας, μετά τη συνένωση του με τους Δήμους Απ. Παύλου, Βεργίνας, Δοβρά και Μακεδονίδος.
Κανείς και κυρίως το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να διαγράψει την ιστορική συνέχεια μιας πρωτεύουσας όπως η Βέροια, με ιστορία τεσσάρων χιλιετιών, στο όνομα του συγκερασμού προτάσεων για ένα Αυτοδιοικητικό Σχέδιο. Μπορεί μεν ορθώς το σχέδιο αυτό να στοχεύει τεχνοκρατικά στην ορθή ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης και μέσω αυτής στην ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας, αλλά θα πρέπει να προστατεύει και να αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία κάθε περιοχής. Η Βέροια ως έδρα της πρωτεύουσας του νομού δεν μπορεί παρά να δώσει το όνομα της στο διευρυμένο Δήμο, που είναι με την ιστορική του σημασία γνωστός Διεθνώς. Πρόκειται για ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και προσωπικά θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθωθεί.

Τα λάθη όμως δεν γίνονται από μόνα τους, αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι συμβαίνουν όταν κάποιοι κινούνται παρασκηνιακά και αποπροσανατολίζουν εκείνους που στα κέντρα των αποφάσεων δεν μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα των θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων μιας πρότασης τους. Και αυτή η πρόταση για την ονομασία του δήμου της πρωτεύουσας του νομού ως "δήμου Βεργίνας", είναι προφανές ότι έγινε υπό το κράτος παρασκηνιακών πιέσεων που ασκήθηκαν με γνώμονα τον συγκερασμό τάσεων στην τοπική μας κοινωνία.

Θεωρώ ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, ίσως δημιουργείται ένας μονόδρομος για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Δήμου με εξέχουσα ιστορική σημασία για την Μακεδονία, με την ονομασία "Δήμος Αιγών" με έδρα τη Βεργίνα και την διατήρηση του Δήμου Βέροιας ως πρωτεύουσας του Νομού. Υπάρχουν άλλωστε πλήθος ιστορικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών που συνηγορούν στην δημιουργία ενός ακόμα Δήμου με βαρύνουσα ιστορική σημασία στο νομό μας».

O ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (βουλευτές ΠΑΣΟΚ)

Ο δήμαρχος Νάουσας με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για την συγκρότηση τεσσάρων δήμων στην Ημαθία, δήλωσε...
τα εξής: «Ο χάρτης του “Καλλικράτη” στην Ημαθία συγκροτεί 4 δήμους αντί των 3 που προέβλεπε αρχικά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι χθες είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί η επιστημονική πρόταση του ΙΤΑ, για τρεις Δήμους στην Ημαθία, η οποία συμβαδίζει με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας.
Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης και πιέσεων που άσκησαν “πολιτικοί παράγοντες” θέτοντας τα προσωπικά τους πολιτικά οφέλη πάνω από το κοινωνικό συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου, υπηρετώντας τις πρακτικές του “διαίρει και βασίλευε” αποψιλώνοντας ταυτόχρονα τη φιλοσοφία του“Καλλικράτη”.

Καταγγέλλουμε αυτές τις μικροπολιτικές πρακτικές και σκοπιμότητες, αντίστοιχες των οποίων εφαρμόστηκαν και στον "Καποδίστρια" με τη δημιουργία πολλών και μικρών Δήμων και απέτυχαν. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι ώρες είναι ιστορικές.
Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι οι Ναουσαίοι δεν εκλιπαρούμε τη συνένωση.
Διεκδικούμε όμως με αξιοπρέπεια ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και την κοινωνία μέσα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Τιμώντας το θεσμικό ρόλο του Δήμαρχου μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θα αγωνιστούμε ως την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η λογική, η ψυχραιμία και η ενότητα με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου και βιώσιμου Δήμου με τη συνένωση των δήμων Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Νάουσα. Μόνο έτσι θα βγούμε κερδισμένοι όλοι».

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΤΕΔΚ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Την Πέμπτη 29-4-2010 πραγματοποιήθηκε, στην Βέροια (Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου), Συνάντηση των Δημάρχων της Ημαθίας και των Μελών του Διοικητικού & του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ν Ημαθίας , με θέμα το Πρόγραμμα “καλλικρατης”.
Στην Συνάντηση συμμετείχαν : οι Δήμαρχοι : Ανθεμίων κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος , Αντιγονιδών κ. Γρηγόρης Στεργιόπουλος , Αποστόλου Παύλου κ. Απόστολος Νεστορόπουλος , Βεργίνας κ. Νίκος Παπαποστόλου...
...(Δ.Σ. ΤΕΔΚ) , Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη (Δ.Σ. ΤΕΔΚ) , Δοβρά κ. Χρήστος Τσιούντας (Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ) , Ειρηνούπολης κ. Θανάσης Σπαθόπουλος , Μακεδονίδος κ. Γιάννης Δάλλας , Μελίκης κ. Κώστας Καρέλης (Πρόεδρος της ΤΕΔΚ) , Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός , Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης • τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ : κ. Γιώργος Τζίλας , Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξάνδρειας (Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚ) , κ. Κώστας Τζαφέρης , Δημοτικός Σύμβουλος Μελίκης , κ. Λευτέρης Βαλαβάνης, Δημοτικός Σύμβουλος Αποστόλου Παύλου


• ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ κ. Κοσμάς Καρυπίδης , Δημοτικός Σύμβουλος Ανθεμίων, και ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ. κ. Στέφανος Δριστάς , Δημοτικός Σύμβουλος Πλατέος.

Μετά από ευρεία συζήτηση (και αφού , λόγω άλλων υποχρεώσεων-τους , είχαν αποχωρήσει από την διαδικασία οι κ.κ. Κ. Καρυπίδης & Σ. Δριστάς) εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα , που υποβλήθηκε στους Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.κ. Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Ντόλιο • και κοινοποιήθηκε στους κ.κ. Βουλευτές Ημαθίας και στον κ. Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ: «Η Ολομέλεια των Δημάρχων της Ημαθίας και των Μελών των Οργάνων της (Δ.Σ.-Ε.Σ.) της ΤΕΔΚ Ν Ημαθίας, έχοντας υπόψη το Προσχέδιο Νόμου του Προγράμματος “καλλικρατης” , και ειδικότερα τις διατάξεις της § 16 του κεφαλαίου «Σύσταση - συγκρότηση Δήμων …» (άρθρο 1 § 2 του Προσχεδίου) , με τις οποίες προβλέπεται η σύσταση 4 Δήμων στην Ημαθία [: (α) Βεργίνας με έδρα την Βέροια , αποτελούμενος από τους νυν Δήμους Βέροιας , Αποστόλου Παύλου , Δοβρά , Βεργίνας , Μακεδονίδος
• (β) Αλεξάνδρειας με έδρα την Αλεξάνδρεια , αποτελούμενος από τους νυν Δήμους Αλεξάνδρειας , Πλατέος , Μελίκης
• (γ) Ανθεμίων μεέδρα τον Κοπανό , αποτελούμενος από τους νυν Δήμους Ανθεμίων , Ειρηνούπολης
• & (δ) Νάουσας , που παραμένει ως έχει], επαναφέρει , επανυποβάλλει και υποστηρίζει την Πρόταση της ΤΕΔΚ Ν Ημαθίας , όπως αυτή διατυπώθηκε και διαχρονικά ενισχύθηκε με τις 91/2008 και 18/2010 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου-της, για την συγκρότηση 5 (πέντε) Δήμων στην Ημαθία:
Α΄ Δήμος – με την ονομασία Δήμος Αιγών και έδρα το οικουμενικής ακτινοβολίας Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς , την Βεργίνα (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Βεργίνας, Μακεδονίδος, Μελίκης),
Β΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Πλατέος),
Γ΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Ανθεμίων, Ειρηνούπολης),
Δ΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Αποστόλου Παύλου , Βέροιας , Δοβρά),
Ε΄ Δήμος (αποτελούμενος από τον σημερινό Δήμο Νάουσας)
•τονίζει, ειδικότερα για την συγκρότηση του προτεινόμενου Δήμου Αιγών , την σωρευτική συνδρομή:
(α) αυτονόητων εθνικών , ιστορικών και αναπτυξιακών λόγων,
(β) γεωγραφικών κριτηρίων (ο μεγαλύτερος ποταμός της Χώρας, ο Αλιάκμων, και οι μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Χώρας, η Εγνατία Οδός και η ΠΑΘΕ, οριοθετούν σαφώς την έκταση που καταλαμβάνουν οι σημερινοί Δήμοι Βεργίνας – Μακεδονίδος – Μελίκης),
(γ) της ενότητας του αρχαιολογικού χώρου, που, με πυρήνα την Βεργίνα, εξακτινώνεται μέχρι το Δάσκιο και την αρχαία Άλωρο,
) της πληθυσμιακής επάρκειας και ομοιομορφίας,
(ε) της κοινής πολιτιστικής παράδοσης και συνοχής,
(ς) των κοινών παραγωγικών χαρακτηριστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ,
(ζ) της ήδη ανεπτυγμένης διαδημοτικής συνεργασίας (κοινή Ταμιακή Υπηρεσία , Διαδημοτική ΔΕΥΑ),
(η) της εκφρασμένης βούλησης των 3 Δημοτικών Συμβουλίων για την μεταξύ-τους συνένωση .
στην παρούσα παράγραφο μειοψήφησαν οι κ.κ. Δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας (που τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας τριών Δήμων στην Ημαθία), ενώ από τις εργασίες της Ολομέλειας απουσίασε δικαιολογημένα ο ευρισκόμενος στο εξωτερικό Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.
Επίσης επισημαίνει ομόφωνα πως η εγγραφή του προτεινόμενου Δήμου Αιγών (ή, κατά το υπό διαβούλευση Προσχέδιο, Δήμου Βεργίνας) στον Αυτοδιοικητικό Χάρτη της Χώρας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιφέρει την αντίστοιχη διαγραφή της ονομασίας “Δήμος Βέροιας” (ονομασίας με ιδιαίτερη ιστορική, εθνική, θρησκευτική, διοικητική, αυτοδιοικητική, κοινωνική, πολιτιστική, αναπτυξιακή βαρύτητα, που επιβάλλεται να συμπεριληφθεί αναλλοίωτη στον κατάλογο των Δήμων του Προγράμματος “καλλικρατης”)».

ΤΡΙΠΛΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ, ΝΑΟΥΣΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ-ΜΕΛΙΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΑ

Με επείγουσες συνεδριάσεις απαντούν οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας αύριο και την Κυριακή αντίστοιχα εξ αιτίας των προβλέψεων του "Καλλικράτη" για τους δήμους τους.
Ως γνωστόν, για το δήμο Βέροιας προβλέπεται μετονομασία σε δήμο Βεργίνας (!) και για τον δήμο Νάουσας να μείνει ως έχει.
Η δήμαρχος Βέροιας Χαρ. Ουσουλτζόγλου είπε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Ημαθίας ότι είναι απολύτως αντίθετη σε τέτοια προοπτική και ότι συγκαλεί το δημοτικό συμβούλιο αύριο το μεσημέρι στις 2 ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νάουσας Τ. Καραμπατζός καταδίκασε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην διαμόρφωση του σχεδίου για την επαρχία Νάουσας, άφησε σαφείς αιχμές για τους δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σιδηρόπουλο και Γικόνογλου, και είπε ότι θα προσκληθούν άπαντες οι βουλευτές στην Κυριακάτικη συνεδρίαση που θα γίνει στις 11 το μεσημέρι ώστε να διατρανωθεί η αντίθεση της Νάαουσας στο επιχειρούμενο σχέδιο απομόνωνσης της Νάουσας.
Παράλληλα να πούμε ότι αυτή την ώρα συνεδριάζουν τα δημοτικά συμβούλια Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος στην Βεργίνα ώστε να λάβουν κοινή απόφαση για την δημιουργία ενός δήμου με την επωνυμία Δήμος Αιγών με έδρα τη Βεργίνα.

ΣΚΟΥΜΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ 2014

Την αντίθεσή του στην αλλαγή ονόματος του δήμου Βέροιας καθώς και μια σειρά από παρατηρήσεις επι του σχεδίου Καλλικράτης, εξέφρασε συνέντευξη τύπου ο πρώην δήμαρχος Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος. Ο επικεφαλής της σημερινής μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε τις παρατηρήσεις του...
πάνω σε αυτά που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών και άσκησε σκληρή κριτική στην σημερινή διοίκηση του δήμου. Στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Με την ανακοίνωση και του χωροταξικού σκέλους του Προγράμματος «Καλλικράτης» μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την κορύφωση της διεξαγόμενης διαβούλευσης, την διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων μέσα από τα Έκτακτα Συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, την οριστική διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου, την κατάθεσή του στην Βουλή και την ψήφισή του, ώστε να καταστεί Νόμος του Κράτους.
Ο αριθμός των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Δημοτικών Νομικών Προσώπων μειώνεται εντυπωσιακά,
Τα όργανα διοίκησης των Δήμων αποκτούν νέες συνθέσεις, αρμοδιότητες και λειτουργίες, Οι δημοτικές υπηρεσίες ενισχύονται με την μεταφορά προσωπικού από νομαρχιακούς και κρατικούς φορείς. Παράλληλα τροποποιείται ριζικά ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Μέσα σ’ αυτό το εντελώς νέο, το εκ βάθρων διαφορετικό αυτοδιοικητικό τοπίο, ο Δήμος μας συνενώνεται με τους όμορους Δήμους, Δοβρά, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος και δημιουργούν ένα νέο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το όνομα «ΒΕΡΓΙΝΑ», με δεκάδες οικισμών και Τοπικών Συμβουλίων, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά μεγέθη πρωτοφανή για την περιοχή μας, με πολλές νέες δυνατότητες αλλά και με πολλές (κυρίως παλιές, κληρονομημένες, αλλά και νέες, ασύλληπτες για τους πολλούς) υποχρεώσεις.
Αλήθεια, ποιος από τους 70 που δούλεψαν για τη σύνταξη αυτού του πολυνομοσχεδίου είχε τη φαεινή ιδέα της κατάργησης του ιστορικού ονόματος της Βέροιας; Της Βέροιας που αναφέρεται στο Θουκυδίδη το 450π.Χ., που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, της Βέροιας που είναι εδώ και 2.500 χρόνια στο ίδιο μέρος και με το ίδιο όνομα συνεχώς και αδιαλείπτως δεν μπορεί κανείς κομματικός Καλλικράτης ή Ξενοκράτης να καταργήσει. Αυτός ο νέος Δήμος, για να μπορέσει να αναλάβει και να ασκήσει με επιτυχία τις αρμοδιότητές του, για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του, ώστε να λειτουργούν σε όλη τους την έκταση με αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για να μπορέσει να καταστήσει το δημοτικό και τα τοπικά συμβούλια όργανα κυρίαρχα, πεδία ανοιχτού διαλόγου και χώρους σύνθεσης, για να μπορέσει να είναι υπόδειγμα διαφάνειας και πρότυπο συμμετοχής των πολιτών, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες των νέων θεσμών, για να μπορέσει να προσφέρει ποιότητα ζωής στους δημότες, τόνωση στην αγορά, προστασία στους αδύναμους, ανάπτυξη στον τόπο, για να μπορέσει να γίνει ο Δήμος ΟΛΩΝ των δημοτών, ΟΛΩΝ των κατοίκων ΟΛΩΝ των δημοτικών περιφερειών που τον απαρτίζουν, πρέπει να αποκτήσει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του την κατάλληλη Δημοτική Αρχή
Τη Δημοτική Αρχή, που θα διαθέτει αποδεδειγμένα και την γνώση και την εμπειρία και το ήθος και την διάθεση και την αγωνιστικότητα να προσφέρει, να υπηρετήσει, να δουλέψει, να παλέψει, να αγρυπνήσει, ακόμη και να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας. Πρέπει να αποκτήσει μια Δημοτική Αρχή, δοκιμασμένη στην πρώτη γραμμή της δημοτικής καθημερινότητας, που να γνωρίζει σε βάθος και την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό, και τον Δήμο ως Οργανισμό, και την Υπηρεσία ως λειτουργία, και τον τόπο, στο σύνολο και στους επί μέρους οικισμούς του, με κάθε λεπτομέρεια. Γιατί αν δεν τα γνωρίζει εξ αρχής όλ’ αυτά μια Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τετραετία για να τα μάθει. Και στους κρίσιμους και σκληρά ανταγωνιστικούς καιρούς που διανύουμε αυτή θα είναι μια χαμένη τετραετία.
Όπως ακριβώς μια χαμένη τετραετία, για τον σημερινό Δήμο Βέροιας, ήταν αυτή η τετραετία της κυρίας Ουσουλτζόγλου. Με τις ανακολουθίες, τις παρατυπίες και τις παραβάσεις της στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταδίκασε τον τόπο και τους δημότες σε ανυπολόγιστη οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Με τις παλινωδίες, τις προχειρότητες και την παροιμιώδη πλέον άγνοιά της σημαντικά κεφάλαια της δημοτικής περιουσίας υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες και μειώσεις ή έμειναν αναξιοποίητα. Με την αδιαφορία, τις άγνωστες δεσμεύσεις και την πολλαπλή ανεπάρκειά της, οι συνθήκες ζωής στην πόλη και τους οικισμούς χειροτέρευσαν αισθητά και οδηγούνται σε δραματικά αδιέξοδα. Με τις εμμονές σε εκ των προτέρων αποτυχημένες επιλογές, έχασε το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα, που ήταν σχεδόν έτοιμο να εγκατασταθεί στην Βέροια. Με την σύγχυση και την αδυναμία άρθρωσης μιας ολοκληρωμένης πειστικής πρότασης, έχασε τις εκτάσεις των Στρατοπέδων, που θα έπρεπε ήδη να έχουν παραχωρηθεί στονΔήμο, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να συμβάλλουν τώρα στην αναπτυξιακή απογείωση του νέου Δήμου. Το ίδιο -και ακόμη χειρότερο- συμβαίνει με το πρωτοφανές βάλτωμα των ΖΟΕ και των πράξεων εφαρμογής στις περιοχές κάτω Πιερίων, περιοχής Νοσοκομείου και Ασωμάτων, που καθηλώνει την οικονομική δραστηριότητα και, σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση, ερημώνει αναπτυξιακά τον τόπο. Η ίδια ερημιά, η ίδια μιζέρια, η ίδια παρακμή υπάρχει σε όλους τους τομείς της δημοτικής λειτουργίας, όπου, ούτε η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, με την ανάθεση μελετών για τις αστικές αναπλάσεις, το επενδυτικό σχέδιο για το δάνειο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων στο τέταρτο έτος της θητείας της, ούτε η φιλοτέχνηση φανταχτερών εικόνων, ούτε η μαζική διανομή αυτοδιαφημιστικών δελτίων τύπου, μπορούν να καλύψουν το κενό, την χρεοκοπία, τα πελώρια νομικά και ηθικά ζητήματα, που καταπνίγουν αυτή την αποτυχημένη Δημοτική Αρχή.
Τη Δημοτική Αρχή που χρεοκόπησε το Δήμο οικονομικά, αφού χιλιάδες είναι τα απλήρωτα τιμολόγια προμηθευτών και εργολάβων που βρίσκονται στα συρτάρια των υπαλλήλων κυρίως της τεχνικής υπηρεσίας. Αλλά αν αυτή η Δημοτική Αρχή είναι μια φορά παταγωδώς αποτυχημένη για τον σημερινό Δήμο, θα είναι δέκα φορές εγγυημένα αποτυχημένη για τον αυριανό ενιαίο Δήμο. Το Δήμο, που έχει άλλες απαιτήσεις, στις οποίες η κυρία Ουσουλτζόγλου και οι σύμβουλοί της δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να ανταποκριθούν. Το Δήμο που από τα θεμέλιά του πρέπει να δομηθεί και να ορθωθεί με τα άριστα υλικά του τόπου μας. Το νέο, ενιαίο Δήμο μας και όλους τους νυν και τους νέους συμπολίτες μας, για τους οποίους εμείς είμαστε πανέτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και όλες τις δυνάμεις μας». Κλείνοντας, ο κ. Σκουμπόπουλος δήλωσε υπέρ των πέντε δήμων στην Ημαθία, με τον πέμπτο δήμο να σχηματίζεται από τους σημερινούς δήμους Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΠΡΟΣ ΤΗ Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Το ερώτημα που θέσαμε προ ημερών αναφορικά με το ποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία κάνει ρουσφέτια (δες εδώ:http://xronika05.blogspot.com/2010/03/blog-post_7729.html) και άλλα τέτοια ωραία που υποτίθεται ότι η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει καταδικάσει, τουλάχιστον φραστικά, φαίνεται ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών εκ των αναγνωστών μας.
Το ενδιαφέρον είναι τέτοιο που συνεχώς έρχονται σχόλια ενδεικτικά του κλίματος και την εν γένει υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί τόσο στο νομό όσο και στη χώρα γενικότερα.
Σήμερα, δημοσιεύουμε μια επιστολή ενός αναγνώστη τα στοιχεία του οποίου γνωρίζουμε πλην όμως κατόπιν παράκλησής του δεν τα δημοσιεύουμε.
Ελπίζουμε ότι μετά από την επιστολή αυτή, η οποία ζητά απάντηση και απευθύνεται τόσο στο στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ όσο και στα απλά μέλη, θα συνεχιστεί ο διάλογος και ενδεχομένως θα γίνει ακόμη πιο αποκαλυπτικός.
Η επιστολή έχει ως εξής:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Εδώ και καιρό έχετε ανοίξει κ. Μόχλα ένα διάλογο με τους αναγνώστες σας για το ρουσφέτι στο ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθώντας τους σχολιαστές σας αντιλαμβάνομαι ότι φωτογραφίζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τα οποία φημολογείται ότι για τα ρουσφέτια και τις διευκολύνσεις που κάνουν παίρνουν και μίζες.(Δεν κάνω αναφορά στα υποννοούμενα ροζ σκάνδαλα διότι προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν).
Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί δεν βγαίνουν αυτοί οι οποίοι φωτογραφίζονται (δήμαρχοι, βουλευτές, στελέχη, νομαρχιακοί σύμβουλοι) να απαντήσουν.
Θεωρώ ότι η σιωπή τους μάλλον επιβεβαιώνει τις φήμες. Παρ΄ όλα αυτά θα περίμενε κανείς όταν σπιλώνεται η πολιτική ηθική του χώρου του και όχι μόνο (εαν πρόκειται και για μίζες τότε πρόκειται για αξιόποινη πράξη), να υπάρξει μια αντίδραση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ προκειμένου είτε να καταδικάσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές συντρόφων τους, είτε να τους υπερασπιστούν, είτε να δηλώσουν την απόστασή τους.
Τίποτα από όλα αυτά δεν είδαμε να συμβαίνει. Η σιωπή μεταφράζεται σε συνένεση; Ή μήπως να θεωρήσουυμε ότι κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει;
Προσωπικά θα αναμείνω όχι ένα απλό σχόλιο στην συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά μια δήλωση στο blog σας κ. Μόχλα προκειμένου να διαλυθούν και οι όποιες φήμες αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, που αυτή την ώρα χρειάζονται την απόλυτη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη μας.
Και το λέω τούτο διότι εάν δεν υπάρχει διαφάνεια σε πράξεις απλών στελεχών, γιατί εμείς οι πολίτες να εμπιστευόμαστε τις τύχες μας στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη περίοδο;
Ποιος και πώς μας εγγυάται ότι η ίδια ηθική, λογική και πρακτική, δηλαδή συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δεν γίνονται και σε κρίσιμα θέματα για τη χώρα αφού μπορούν και επιτρέπεται να γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ή σε επαρχιώτικα στελέχη;
Διότι στην πολιτική το ψάρι δε βρωμάει από το κεφάλι αλλά από την ουρά, τη μεγάλη βάση.
Μήπως χρειάζεται η νέα εποχή για τη χώρα να είναι απαλλαγμένη από βρωμούσες για να μπορούμε να προχωρήσουμε; Ειδάλλως, φοβούμαι ότι οι όποιες αλλαγές είναι τόσο πρόσκαιρες και επιφανειακές, που γίνονται έως και επικίνδυνες σε χέρια λερωμένα από τα πριν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ τους κ.κ της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα ονόματα και συμπεριφορές. Επίσης, δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο παρά συγκάλυψη, εάν μια τέτοια δήλωση περιοριστεί σε γενικολογίες και υπεκφυγές τύπου "αφού πρόκειται για φήμες και όχι καταγγελίες με στοιχεία δεν ασχολούμαστε εμείς με τέτοια".
Ακριβώς όμως και με "τέτοια" πρέπει να ασχολείστε διότι η φήμη είναι κάτι που αιωρείται και μένει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ακόμη κι αν κοπάσει.
Σας υπενθυμίζω τη ρήση του Γκέμπελς. Φαντάζομαι θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν καταγγελίες που θα παίρναν το δρόμο της δικαιοσύνης προς αποκατάσταση της αλήθειας. Τώρα όμως εσείς καλείσθε οι του ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσετε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του χώρου σας. Εκτός κι αν την έχετε απολέσει οριστικά και προ πολλού.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Ένας απογοητευμένος πολίτης
Υ.Γ.: Το κείμενο δεν είναι ανώνυμο, την ταυτότητά μου γνωρίζει ο κ. Μόχλας. Η επιλογή της υπογραφής έγινε με τη σκέψη ότι μπορεί να εκφράζει και άλλους πολίτες με τους ίδιους προβληματισμούς

ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΤΣΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ. ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ευθεία πολιτική επίθεση εξαπέλυσε κατά του γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ ο δημοτικός σύμβουλος Νάουσας και υποψήφιος για την θέση του γραμματέα της ΝΕ Γιώργος Πάτσος.
Ο κ. Πάτσος ευρισκόμενος στο πάνελ της εβδομαδιαίας εκπομπής του Χ. Καφτεράνη στην ΠΕΛΛΑ TV σήμερα το μεσημέρι αναφερόμενος στο αν του έγινε κάποια παρατήρηση από το κόμμα του για το γεγονός ότι στηρίζει την κίνηση πολιτών που ίδρυσε η κ. Ίλια Ιωσηφίδου στην Νάουσα είπε:
"αν θεωρείται κόμμα τον γραμματέα της νομαρχιακής εγώ δεν τον θεωρώ. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο, τον θεωρώ ανάξιο λόγου".
Η τελευταία του φράση προξένησε μια αμηχανία στον συντονιστή και έδωσε τον έναυσμα στον παρακαθήμενο Γ. Ακριβόπουλο, πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίο Βέροιας να πει: με αυτά που λέτε θα φάτε κι εσείς καμιά αγωγή γιατί ο κ.Παπαστεργίο όποιος διαφωνεί μαζί του του κάνει αγωγή".

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Aνεπίσημα κυκλοφορεί ευρέως ότι η πρόταση του Ραγκούση για την Ημαθία περιλαμβάνει 4 δήμους.
Οι τέσσερις δήμοι είναι: Βέροιας που μαζί με τον δήμο Δοβρά, Μακεδονίδος, Βεργίνας θα συναποτελέσουν το νέο ΟΤΑ.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας με τους δήμους Πλατέος, Μελίκης, Αντιγονιδών συναποτελούν τον νέο ΟΤΑ.
Ο δήμος Νάουσας μόνος του.
Και ο δήμος Μίεζας που θα συγκροτήσουν οι δήμοι Ειρηνούπολης και Ανθεμίων.
Πληροφορίες του periskopisi.blogspot.com λένε ότι ο δήμος Βέροιας μετονομάζεται σε δήμο Βεργίνας! Ίδομεν..

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Όπως είχαμε γράψει το μεσημέρι της Τετάρτης ότι στην Ημαθία θα προκύψουν τέσσερις δήμοι έτσι κι έγινε.
Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ φιλοξενεί δηλώσεις της δημάρχου Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου και του δημάρχου Νάουσας Τ. Καραμπατσού.
Ο δήμαρχος Νάουσας δηλώνει ότι είναι απολύτως δυσαρεστημένος με την εξέλιξη αυτή και ήδη έχει επικονωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου και βρίσκεται στην Αθήνα για να πιέσει ώστε να να μην δημιουργηθεί δήμος Μίεζας αλλά να ενσωματωθούν τα Ανθέμια και η Ειρηνούπολη στην Νάουσα.
Οι δηλώσεις των δημάρχων έχουν ως εξής:
Σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. Βέροιας
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της δημάρχου Βέροιας Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, μόλις έμαθε τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις. «Τι να σας πω, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συγκαλέσουμε άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή και των βουλευτών. Η Βέροια είναι μια πόλη με ονομασία 4.000 ετών. Η Βεργίνα είναι μια νέα ονομασία ως πόλη του ενός αιώνα. Δεν μιλάμε για την ονομασία «Αιγές». Σίγουρα θα αντιδράσουμε δυναμικά, πρωτίστως με την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου».
«Μας απομονώνουν»
Επικοινωνήσαμε και με το δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό, ο οποίος είχε ήδη μεταβεί στην Αθήνα, καθώς οι πληροφορίες για 4 δήμους υπήρχαν από το πρωί της Τετάρτης. Μας είπε ότι ο δήμος Νάουσας και ο ίδιος προσωπικά θα αντιδράσει έντονα, ενώ ήδη μίλησε τόσο με τον κ. Ραγκούση, τον κ. Τόλιο και την κ. Τζάκρη. «Δεν είναι δυνατόν να απομονώνουν την ήδη δοκιμαζόμενη Νάουσα με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να μας πούνε τι άλλαξε την τελευταία στιγμή από την πρόταση του ΙΤΑ που μιλούσε ξεκάθαρα για 3 δήμους.

Παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια, ενώ μεγάλη ευθύνη έχουν και οι δυο κυβερνητικοί βουλευτές εκτός του Άγγελου Τόλκα που ήταν ξεκάθαρος. Θα συγκαλέσω άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο. Περιμένω τι θα μας πούνε οι βουλευτές. Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω ακόμη και τα κλειδιά του δημαρχείου», μας είπε ο δήμαρχος, συναισθηματικά φορτισμένος.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΔΑΝΑΛ

Όπως ήταν αναμενόμενο τέθηκε το θέμα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας που δημιουργήθηκε προ ημερών μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΠΟΛΙΤΗΣ και αφορά στις συνεδριάσεις του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης ΕΔΑΝΑΛ.
Το θέμα έθεσε με ερώτησή του ο Δ. Παράσχος ζητώντας διευκρινήσεις και στον οποίο απάντησε ο δήμαρχος Μπ. Γκιόνογλου, ο πρόεδρος της ΕΔΑΝΑΛ Β. Μιχαλακάκης και ο αντιδήμαρχος Ν. Ανεσίδης.
Ο δήμαρχος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος συζήτησης και ότι το θέμα είναι καθαρά τυπικό και όχι ουσιαστικό δεδομένου ότι άπαντες οι μετέχοντες στο ΔΣ της ΕΔΑΝΑΛ έχουν γνώση και πλήρη ενημέρωση για τα θέματα και τα οποία αποδέχονται δια της θετικής τους ψήφου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΑΝΑΛ είπε μεταξύ άλλων ότι όλα έγιναν όπως ορίζει ο νόμος, οι σύμβουλοι στο ΔΣ είναι πάντα παρόντες και αποδεικνύεται αυτό το γεγονός από τις υπογραφές τους στο βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Ν. Ανεσίδης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Γκαβαρδίνας είπε ότι ο σύμβουλος της παράταξής του Κ. Διακόπουλος μετέχει κανονικά και δεν έχει άλλη πληροφόρηση.
Άπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας που πήρε το λόγο επανέλαβε ότι τα όσα έχει ισχυριστεί η ταμίας του συλλόγου που μετέχει στο ΔΣ της ΕΔΑΝΑΛ είπε την αλήθεια την οποία και ο ίδιος έχει διαπιστώσει κατά το χρόνο που και ο ίδιος μετείχε στο εν λόγο ΔΣ.
Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα απασχολήσει σε άλλα επίπεδα το δήμο και την ΕΔΑΝΑΛ αφού ακούστηκαν και γράφτηκε ότι θα κατατεθεί προσφυγή στην Περιφέρεια για να διαπιστωθεί του λόγου το αληθές.

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ

Απόφαση για συνένωση του Δήμου Αντιγονιδών με το Δήμο Βέροιας, όπως προβλέπει και το σχέδιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αντιγονιδών στη συνεδρίασή του της Δευτέρας.
Το θέμα έθεσε, στην προ ημερησίας διαδικασία, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Χίρτογλου (φωτ.) και επρόκειτο να το θέσει και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην πρόεδρος του σώματος Μιχ. Μουταφίδης.
Ο σύμβουλος πρότεινε να αποφασίσει το Δημ. Συμβούλιο να συνενωθεί ο Δήμος με το Δήμο Βέροιας με το επιχείρημα ότι ο Δήμος Αντιγονιδών δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί ενταγμένος στο Δήμο Αλεξάνδρειας ο οποίος, παρότι έχει μικρότερο πληθυσμό από το Δήμο Βέροιας, έχει πάρα πολλά χωριά, ενώ η Βέροια έχει λιγότερα.

Ο κ. Μουταφίδης ανέφερε επιπλέον ότι μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε στο Σταυρό έδειξε συντριπτική προτίμηση των δημοτών για συνένωση με το Δήμο Βέροιας.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παν. Γκυρίνης αντιπρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αλλά τελικά επικράτησε η πρόταση Χίρτογλου και η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 9 έναντι 4.

ΑΓΓ. ΤΟΛΚΑΣ: "ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ"

Συνέντευξη στην εφημερίδα ¨ΗΜΕΡΗΣΙΑ" της Βέροιας παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Αγγελος Τόλκας. Ο νεαρός βουλευτής εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του τόπου και δήλωσε συμπαραστάτης στα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στον "Καλλικράτη" και υποστήριξε την δημιουργία 3 δήμων στην Ημαθία.
Αναλυτικά είπε:
ΕΡ. Κύριε Τόλκα, βρεθήκατε, ως νέος βουλευτής, στη δίνη γεγονότων όχι ευχάριστων για την χώρα και την οικονομία της. Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε μία δήλωσή σας, μαζί με άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με την αναγκαστική μας αίτηση προς την «τρόϊκα», που μας δένει χειροπόδαρα και είστε ανάμεσα σε αυτούς που αποδέχονται την υπαγωγή μας, όχι με χαρά, πάντως την αποδέχεστε. Εξηγήστε μας γιατί.
ΑΠ. Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την απόφαση. Δεν είναι μία εύκολη απόφαση, σε καμία περίπτωση. Δεν είναι είναι εύκολο να πούμε ότι αυτή την στιγμή, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μηχανισμό στήριξης. Και μάλιστα, από μία παράταξη, η οποία άφησε το 2004 τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την σημερινή. Και είμαστε σήμερα στο σημείο αυτό, κυρίως λόγω της καταστροφικής συμπεριφοράς των πολιτικών της Ν.Δ. την τελευταία εξαετία. Αλλά υπάρχουν και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που δεν αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους από την μεταπολίτευση. Κυρίως όμως ευθύνεται η Ν.Δ. και οι κυβερνήσεις της γιατί παράτησαν τη χώρα στο έλεός της.
ΕΡ. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε συγνώμη.
ΑΠ. Δεν είδα να το κάνει με ψυχή. Αλλά δεν φτάνει. Προσωπικά τάχθηκα υπέρ αυτής της κυβερνητικής επιλογής με τη δημιουργία ενός καινοφανούς μηχανισμού στήριξης για την χώρα. Θα ταχθώ με οτιδήποτε χρειάζεται για να σωθεί η κατάσταση. Θα το πω κοινά, έχουμε πιάσει πάτο. Και χρειάζεται να προχωρήσουμε με δομικές αλλαγές, με σοβαρές αλλαγές, με αλλαγές και στη νοοτροπία όλων των πολιτών για να αντεπεξέλθουμε και να δούμε αισιόδοξα το μέλλον.
ΕΡ. Μήπως ως παράταξη, θα το πληρώσετε ακριβά; Δείτε το παράδειγμα των Ούγγρων σοσιαλιστών, των οποίων τα ποσοστά κατρακύλησαν, ακριβώς λόγω αντίστοιχων κινήσεων.
ΑΠ. Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από οποιοδήποτε κομματικό Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.
ΕΡ. Και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας. Ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης.
ΑΠ. Ο κ. Σημίτης αυτό που είπε είναι ότι θα έπρεπε ίσως, να γίνουν νωρίτερα τα πράγματα αυτά και νομίζω πως συντάσσεται με την επιλογή αυτή. Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Αυτό είναι καλό και δείχνει τον χαρακτήρα του κόμματός μας. Είμαστε σε θέση να συγκρουστούμε μ’ ένα σοσιαλιστικό χαρακτηριστικό του κόμματός μας, το οποίο όμως, αντιλαμβάνεσθε, στη σημερινή κατάσταση έχει συρρικνωθεί. Είμαστε σε μια θέση τέτοια, σε εθνικό κίνδυνο.
ΕΡ. Τις συνέπειες όμως θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός πολύ ακριβά.
ΑΠ. Όλοι μας θα πληρώσουμε. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν θα πούμε ότι αφήνουμε το εθνικό συμφέρον για να παραμείνουμε δύο ακόμη χρόνια στην εξουσία, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτό που γίνεται σήμερα.
ΕΡ. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες εξακολουθούν να βαραίνουν κυρίως τους μη έχοντες. Το αίτημα της «τρόϊκας» για μείωση του κατώτατου μισθού, για παράδειγμα, που είναι 780 ευρώ θα έχει τρομακτικές συνέπειες.
ΑΠ. Τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας νιώθουν πιο έντονα την πίεση, κάθε φορά που υπάρχει κρίση. Θέλω να πω το εξής : με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό ακριβώς προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Διευρύνθηκε η φορολογική βάση και η φορολογική κλίμακα. Τα χαμηλότερα εισοδήματα φορολογούνται λιγότερο, τα υψηλότερα περισσότερο. Μέσα στην κρίση, η κυβέρνησή μας είναι που βγάζει νέα προγράμματα απασχόλησης νέων ανέργων. Την ίδια στιγμή, η Πορτογαλία, με τα ίδια ή σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα, σταμάτησε όλα τα προγράμματα για τους άνεργους νέους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ισπανία, όπου μόνοι τους παίρνουν τα μέτρα που εμείς φοβόμαστε ότι θα μας επιβάλει το ΔΝΤ.
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Μη χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας. Υπάρχει αυτή την στιγμή ένας μηχανισμός στήριξης υπάρχει όμως και μία κυβέρνηση που έχει πάρει μέτρα, τέτοια ώστε να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα. Και πήραμε έγκαιρα μέτρα, πριν να μας επιβληθούν. Και το πρόγραμμα Σταθερότητας και με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κυρίως για το δημόσιο τομέα. Χρειάζεται όμως να βάλουμε πλάτες, να προσπαθήσουμε όλοι μας, χρειάζεται αγώνας. Δεν θέλω να βλέπω απαισιόδοξα τα πράγματα. Θα πιεστούμε για όσο διάστημα προβλέπεται αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει η αφορμή για να μπορέσουμε να πατήσουμε στέρεα στα πόδια μας και να προχωρήσουμε ξανά στην ανάπτυξη του τόπου.
ΕΡ. Μήπως λόγω προβλημάτων ευρύτερα στην ευρωζώνη και όχι μόνο στο Νότο, υπάρχει πρόβλημα συνοχής σε επίπεδο Ε.Ε., στην οποία δεν λειτουργεί ο βασικός άξονας της αλληλεγγύης; Βλέπουμε την συμπεριφορά των Γερμανών, που κατακρίνεται από πολλές πλευρές.
ΑΠ. Έχετε δίκαιο. Το πρόβλημα της Ελλάδας εντάθηκε, που σαφώς δημιουργήθηκε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Την κύρια ευθύνη αυτής της κατάστασης όμως, την φέρει η ΝΔ. Αλλά υπήρξε επίσης μια πολύ κακή διαχείριση σε όλη αυτή την περίοδο. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξουμε. Και ήδη έχει ξεκινήσει και αλλάζει η σχέση της πολιτικής με τον πολίτη, που στηρίζεται στην ειλικρίνεια. Ως προς το πρόβλημα της ευρωζώνης, μα γι’ αυτό ακριβώς, έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση το έθεσε ως πρόβλημα της ευρωζώνης. Ακολουθούν άλλες χώρες. Γι’ αυτό κινητοποιήθηκε όλος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κι όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στην Ελλάδα αλλά γιατί δοκιμάζονται οι αντοχές της Ευρώπης.
ΕΡ. Τα μέτρα της «τρόικας» θα έχουν αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια, ευεργετικά για την χώρα;
ΑΠ. Από το 2004, μόλις ανέλαβε η ΝΔ, είμαστε σε επιτήρηση, από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ, μετά από την περίφημη απογραφή. Δαιμονοποιήσαμε όλους αυτούς τους θεσμούς πολύ πριν τους δούμε. Χρειάζεται λοιπόν μια μεγάλη πειθαρχία και ένα ισχυρό φιλτράρισμα σε όσα λέγονται από τις τηλεοράσεις και λέγονται ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν ευθύνη για το τι θα πουν.
ΕΡ. Κύριε Τόλκα, να αλλάξουμε θέμα και να πάμε στον «Καλλικράτη». Πείτε μας τη θέση σας για την προσπάθεια διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας.
ΑΠ. Την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζεται το νομοσχέδιο-τομή «Καλλικράτης». Και ο χάρτης Πέρα απ’ όσα ακούγονται, θέλω να σταθώ στο πολύ σημαντικό, στις υπόλοιπες 300 σελίδες του, που προβλέπει τις αρμοδιότητες, τα πλαίσια, τις καινοτομίες και τις διασφαλίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης». Ένα βασικό, για το οποίο κανείς δεν μιλά είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων. Ακόμη, εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση και των πιο μικρών χωριών. Ένα ν/σ που προβλέπει την εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο του. Για όλα αυτά δεν γίνεται λόγος, είναι οι βασικές αρχές για τις οποίες κάνουμε αυτή την τεράστια αλλαγή.
Η θέση μου ξεκάθαρα, από το 2007 ως νομαρχιακός σύμβουλος ήταν η δημιουργία τριών δήμων στην Ημαθία, με συγκεκριμένα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και κοινωνικά, γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτή την προοπτική μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη του τόπου. Νομίζω και σε επίπεδο κοινωνίας έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό. Βεβαίως διατυπώθηκαν θέσεις υπέρ 5 δήμων και άλλες, όλες δε είναι σε γνώση του υπουργείου. Είχαμε τα άτυπα δημοψηφίσματα, στην Ειρηνούπολη και στα Ανθέμια. Ως άτυπα δεν θα μπορούσαν να καθορίσουν οτιδήποτε. Αλλά είναι λυπηρό το γεγονός της μικρής συμμετοχής. Σ’ ένα σύνολο 12 χιλ. κατοίκων ψήφισαν περίπου οι 3 χιλ. Το γεγονός ότι οι πολίτες επέλεξαν την αποχή λέει πολλά. Δείχνει μια στάση της κοινωνίας θετική προς τον «Καλλικράτη».
ΕΡ. Τι θ’ αλλάξει με τον «Καλλικράτη»; Ειδικά σε επίπεδο περιφέρειας; Ως δορυφόρος της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα θετικά, έχουμε και τα αρνητικά. Είμαστε μια φτωχή περιφέρεια, αν εξαιρέσουμε την Θεσσαλονίκη, που απορροφά το μέγιστο μέρος των χρηματοδοτήσεων. Με τη νέα περιφέρεια, αν γνωρίζετε ποια θα είναι αυτή, οι δυσαναλογίες θα περιοριστούν;
ΑΠ. Ο στόχος καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη πρέπει να τεθεί πριν απ’ όλα. Εχει σημασία οι τοπικοί άρχοντες που θα εκλεγούν με τον «Καλλικράτη» να στηρίξουν την προσπάθεια. Ένα παράδειγμα. Στην Ημαθία, πιστοποιημένες υπηρεσίες και διαχειριστική επάρκεια έχουν η Βέροια και η Νάουσα και σύντομα η Αλεξάνδρεια. Σήμερα πρέπει ν’ αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δήμος χωρίς τεχνικές υπηρεσίες, χωρίς διαχειριστική επάρκεια, χωρίς συγκεκριμένα στάνταρ. Και πολύ περισσότερο, δεν θα υπάρξει δυνατότητα από πλευράς του κράτους να στηρίξει τέτοιου είδους νέες υπηρεσίες, νέες υποδομές, κτίρια. Αλλαγή νοοτροπίας για την οποία μιλούσαμε προηγουμένως σημαίνει για όλους και σε όλα τα επίπεδα. Για το εθνικό καλό και για το τοπικό καλό.
Θα υπάρξει επίσης αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού. Όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε και έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ως προς την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, οι 5 νομοί είναι μεταξύ των 10 της χώρας με το χαμηλότερο ποσοστό του μέσου όρου του ΑΕΠ. Έχετε δίκαιο σ΄ αυτό που λέτε για την Θεσσαλονίκη και η ένστασή μας είναι αυτή ακριβώς. Αλλά το μεγάλο αστικό κέντρο είναι η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία, για πολλούς λόγους, τουριστικούς, εμπορικούς, απευθύνεται σ’ αυτήν. Υπάρχουν ανησυχίες, έχουν γίνει προτάσεις, το ζήτημα είναι να μην συμπαρασύρει το μεγάλο αστικό κέντρο και τα δικά μας ποσοστά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης σε επίπεδο Ε.Ε. Περιμένουμε και αυτό το ζήτημα να τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης(σ.σ. αύριο). Στους δείκτες του ΑΕΠ οι νομοί αυτοί βρίσκονται, φοβάμαι και σε εθνικό επίπεδο στη χειρότερη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να σπάσουμε πολλά δεδομένα και θέσφατα που υπήρχαν μέχρι σήμερα Και είναι σημαντικό για τον πολιτικό να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όχι να μην παίρνει θέση ως προς αυτό που θεωρεί ότι είναι το συμφέρον του τόπου και αυτό που έχει καταθέσει στο εκλογικό του πρόγραμμα και για το οποίο έχει ψηφιστεί. Είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, και όχι απλά να λέμε «ό,τι αποφασιστεί».
ΕΡ. Έχω μια απορία. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ξαφνικά θα βρεθούν χωρίς δουλειά από τους ΟΤΑ λόγω «Καλλικράτη» και από το δημόσιο λόγω μέτρων; Πως θα διαχειριστείτε αυτή την μάζα των νεοανέργων;
ΑΠ. Θα γίνει καλύτερη διαχείριση. Ας μη φοβούνται. Θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση με βάση τα κοινωνικά, κριτήρια, τις κοινωνικές ευαισθησίες αλλά και τις ανάγκες του καθένα. Είμαστε αναγκασμένοι στα πλαίσια της υπεύθυνης πολιτικής μας, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που έκανε η ΝΔ που διπλασίασε σχεδόν τους δημόσιους υπάλληλους τα τελευταία χρόνια. Αυτό ξεκαθάρισε : ένας διορισμός για πέντε συνταξιοδοτήσεις. Ν’ αλλάξουμε νοοτροπία και εδώ, Δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο δημόσιο. Για την καταπολέμηση της ανεργίας υπάρχει μέριμνα. Ξεκινούν προγράμματα για την επιχειρηματικότητα που θα βοηθήσουν στην ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, γιατί μας ανησυχεί το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας. Υπάρχουν πρωτοβουλίες σε ευρύτερο επίπεδο αλλά και τοπικά, όπως με μια διαδικασία σε εξέλιξη για τους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Ναούσης.
ΕΡ.Πως θα συνδυάσετε την επιβολή της «τρόϊκας» με ισχυρή πίεση στον ιδιωτικό τομέα, την στιγμή που θέλετε να τονώσετε την επιχειρηματικότητα, όταν η αγοραστική δύναμη διαρκώς θα μειώνεται;
ΑΠ. Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε. Υπάρχουν πιέσεις Η αγορά πιέζεται, δεν έχει κίνηση, δεν έχει ρευστότητα, δεν τζιράρει. Κάτι γίνεται όμως. Ξεκινάει η χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, που έμεινε πολύ πίσω, σε επίπεδο δημοσίων έργων αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.
-ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΡ.Ας έλθουμε στο ροδάκινο, σε συνδυασμό με τις προτάσεις για ανάπτυξη που από φορείς, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, συναντούν την άρνηση.
ΑΠ. Το ροδάκινο είναι βασικό ζήτημα. Όλοι συμφωνούμε ότι το ξεκίνημα της πτώσης της παραγωγής σήμανε και την έναρξη της πτωτικής πορείας του νομού. Άρα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα. Πρόσφατα άκουσα την πρόταση της ΕΚΕ ότι πρέπει να μειωθεί η παραγωγή του συμπύρηνου και συμφωνώ. Υπάρχει υπερπαραγωγή. Και είναι ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση για την αγροτική παραγωγή στο νομό. Πρέπει να μιλήσουν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες και να πάρουμε ακαριαία μέτρα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να έχουμε τους αγρότες απλήρωτους, να περιμένουν τον Απρίλη, για μειωμένα χρήματα. Ναι, είναι λίγα τα χρήματα αλλά δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί η μεγάλη μας στόχευση να είναι η περσινή, με τον Κιλτίδη και άλλους υφυπουργούς να έρχονται εδώ, να βάζουν τους αγρότες στην άκρη της Εγνατίας για να περάσει ο πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει οδικό άξονα και να τους ρίχνουν στάχτη στα μάτια, να τους καλούν σε συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα και να τους κάνουν επίδειξη εξουσίας.. Οι αγρότες πιέζονται από τη δεινή οικονομική κατάσταση και η πολιτεία οφείλει να μην τους κοροϊδεύει. Να μιλήσει με ειλικρίνεια. Για πολλά χρόνια ακούμε για το Μητρώο Αγροτών. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και με το Μητρώο των Εμπόρων, για να ξέρουν οι αγρότες με ποιους συναλλάσσονται. Για τις συνεταιριστικές οργανώσεις ξέρουμε ότι πολλές λειτουργούν διαλυτικά και συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα. Και εκεί προχωράμε σε μεγάλες αλλαγές. Άλλη μια απόδειξη ότι η ΝΔ επί 6 χρόνια εγκατέλειψε και αυτόν τον χώρο.
ΕΡ. Γιατί όταν έρχονται επενδυτικές προτάσεις εμείς πρέπει να είμαστε αρνητικοί στο όνομα περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
ΑΠ. Μπαίνει ένα ζήτημα εδώ, Τι ανάπτυξη επιλέγουμε για την Ημαθία. Η κυβέρνηση προωθεί την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Οι προτάσεις που αναφέρετε κινούνται στο πλαίσιο αυτό. Υπάρχουν προτάσεις τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε υπάρχουν άλλες που μακροπρόθεσμα μπορούν να πλήξουν την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Αναφέρομαι στο μεγάλο λατομείο του Ξηρολιβάδου για το οποίο όλη η κοινωνία εναντιώθηκε. Αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε προτάσεις και προοπτικές που μπορούν να προσθέσουν πλούτο στην περιοχή μας. Να κινηθούμε βάσει μελετών και με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η τοπική κοινωνία, με τις μελλοντικές ανάγκες. Θεωρώ ότι το φυσικό περιβάλλον της Ημαθίας θα είναι μια απάντηση στην συνεχιζόμενη περιβαλλοντική κρίση, με αντανάκλαση και στην Θεσσαλονίκη στην οποία προσβλέπουμε και τουριστικά. Εφ’ όσον όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν να τολμήσουμε.
ΕΡ. Θα θέλαμε να κλείσουμε με μια αισιόδοξη δήλωση, αν μπορείτε μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.
ΑΠ. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ημαθίας και της χώρας. Εχουμε δύο επιλογές. Ή θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που μέχρι τώρα ακολουθούμε και θα παραμείνουμε όπως είμαστε ή θα τολμήσουμε τις ανατροπές για τον τόπο, τις μεγάλες αλλαγές, τις τολμάμε, τις δοκιμάζουμε, για ν’ αλλάξουμε τη μοίρα μας. Η Ημαθία έχει δυνατότητες και ανθρώπους, ας το κάνει. Τώρα που η χώρα είναι σ’ αυτή την κατάσταση, η Ημαθία πρέπει να βγει μπροστά για την αλλαγή της δικής της πορείας. Στις μεγάλες κρίσεις παρουσιάζονται και οι μεγάλες ευκαιρίες. Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Και σε επίπεδο χώρας, η Ελλάδα πέρασε και πολύ χειρότερες περιστάσεις. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΝΕΚΡΟΣ 67χρονος ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΑΡΑΝΤΟΒΡΥΣΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

67χρονος αγρότης έχασε την ζωή του όταν το τρακτέρ ανατράπηκε στις Σαραντόβρυσες της Βέροιας. Ο 67χρονος, στην προσπάθεια του να πραγματοποιήσει αριστερή στροφή, έχασε τον έλεγχο, το τρακτέρ ανετράπη και τραυματίσθηκε θανάσιμα. Προανάκριση για τα αίτια διενεργεί το τμήμα Τροχαίας Βέροιας.

Μ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επίκαιρη επερώτηση σχετικά με την Αγροτική Πολιτική της Κυβέρνησης και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ κατέθεσε μαζί με άλλους 15 βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων του κόμματος Μ. Χαλκίδης προς τους..
...Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μπατζελή, τον Υπ. Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και την Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Μπιρμπίλη.
Κατά την πρωτολογία του, ο Μ. Χαλκίδης διαπίστωσε «πρωτοφανή δυσπραγία» σε πολλούς τομείς Κυβερνητικής δράσης όπως ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, οι υποδομές και η γεωργία. Τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αγροτική ανάπτυξη και το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ ως «ευκαιρία εσόδων και όχι εξόδων».

Ο βουλευτής Ημαθίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την προστασία των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ενόψει και του επερχόμενου θέρους, διαπιστώνοντας «έλλειψη σχεδίου και δράσης» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των αποφάσεων της Κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Μ. Χαλκίδης και ως προς τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Πείτε μας κα. Υπουργέ, πόσο ακόμα θα καθυστερήσετε να αποφασίσετε ή να συνεννοηθείτε, στο τέλος-τέλος, μεταξύ σας τα συναρμόδια Υπουργεία; Τι θα γίνει με την εκτροπή του Αχελώου και τις συνεχείς παλινωδίες; Θα προχωρήσετε ένα έργο το οποίο στοχεύει στην πρόληψη της ερημοποίησης του Θεσσαλικού κάμπου ή όχι; Οφείλετε, κα. Υπουργέ, να μας ενημερώσετε για τις στρατηγικές σας επιλογές στη γεωργία. Τι θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; Τι θα γίνει με τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την αξιολόγηση των φακέλων τους; Τι θα γίνει με τη στήριξη των νέων γεωργών; Τι κίνητρα θα παράσχετε προς αυτή την κατεύθυνση»;

Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής Ημαθίας επέμεινε στη διαπίστωση ότι το «κυβερνητικό έργο, ειδικά σε όλους τους τομείς εκτός της Οικονομίας κινείται εξαιρετικά αργά» και δε δίστασε να προβεί για άλλη μια φορά σε αυτοκριτική, σημειώνοντας: «Κα. Υπουργέ, η ομιλία σας κατά την εκτίμησή μου περιεστράφη γύρω από δύο σκέλη: το ένα σκέλος και το βασικότερο χρονικά ήταν στο να κάνετε κριτική για το τι δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία. Μα η Νέα Δημοκρατία κρίθηκε στις 04 Οκτωβρίου. Πήγαμε στην αντιπολίτευση. Εσείς έχετε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

Ο Μ. Χαλκίδης σημείωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία «θα σταθεί δίπλα στο Υπουργείο, όταν αυτή κάνει βήματα σταθερά, τολμηρά και φυσικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην αντιδράσουμε όταν μας λέτε ότι τα χρήματα που δώσαμε στους δήμους (από 600.000€ μέχρι 1.200.000€), τα φράγματα, τα αρδευτικά έργα, η αγροτικά οδοποιία κτλ δεν είναι αναπτυξιακά έργα. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν φέτος για πρώτη φορά, 165.000 τόνοι σιτηρά και 95.000 τόνοι καλαμπόκι στέκονται στις αποθήκες της Θεσσαλίας. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε όταν μεταφέρετε 60.000 αγρότες από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα από εκεί που πλήρωναν 450€ το χρόνο να πληρώσουν τώρα 440€ το δίμηνο. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε με τους σχεδιασμούς σας για τον ΕΛΓΑ, για τον οποίον φημολογείται, εσείς θα μας πείτε, ότι ενδέχεται μερικώς ή ολικώς να ιδιωτικοποιηθεί. Ξεκαθαρίστε τι εννοείτε με τη φράση «υποχρεωτική ασφάλιση των αγροτών στον ΕΛΓΑ»».

Κλείνοντας, ο Μ. Χαλκίδης στάθηκε στο θέμα του ροδακίνου προσάπτοντας στην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «έλλειψη στρατηγικού σχεδίου». Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε:

«Για σχεδιασμό δεν μιλήσατε κα. Υπουργέ. Σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας συνεδριάζουν όλοι οι φορείς του Νομού για το τι θα γίνει με το ροδάκινο. Μιλάμε για δυο νομούς κατ’ εξοχής ροδακινοπαραγωγικούς, την Ημαθία και την Πέλλα. Σε ένα μήνα αρχίζει η συγκομιδή. Κανένας σχεδιασμός, καμία προοπτική. Δεν ξέρουν τι να κάνουν οι αγρότες. Σας προειδοποιούμε κα. Υπουργέ, σε δυο μήνες θα βρείτε το πρόβλημα του ροδακίνου μπροστά σας.

Σας ζητάμε να αντιμετωπίσετε τη γεωργία ως δίοδο εξόδου από την κρίση και όχι ως περιττή σπατάλη που πρέπει να περικοπεί. Ο Πρωθυπουργός της χώρας μάς λέει συνεχώς να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Πώς όμως; Εσείς στέκεστε φοβικά απέναντι στην κρίση, θωρακίζεστε πίσω από συντηρητικές επιλογές και στερείτε από τον Έλληνα αγρότη κάθε δικαίωμα στην ελπίδα, του στερείτε οποιαδήποτε ευκαιρία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης μιας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής την οποία εξαιρετικά βίαια, μέσα σε μόλις 7 μήνες, διαταράξατε απροειδοποίητα. Έτσι όπως κινείστε, είναι βέβαιο ότι δεν θα αποφύγετε τον τίτλο της πιο ανάλγητης, διοικητικά αποστεωμένης και φοβικής κυβέρνησης που πέρασε από τον τόπο».

ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Μετά από εκτενή συζήτηση αποφασίσθηκε ομόφωνα η μη παραλαβή της τελικής μελέτης για τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Νάουσας. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Νόμο είναι τυπική και γνωμοδοτική. Υπογράμμισε ότι το Γ.Π.Σ. είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα της πόλης, λέγοντας ότι η μελέτη πέρασε από σαράντα κύματα, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε..
...με το θέμα υπεύθυνα και με διαφάνεια, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις στις οποίες κατέληξε η διαπαραταξιακή επιτροπή τον Ιούνιο του 2009, κυρίως για τις χρήσεις στα παλαιά βιομηχανοστάσια. Επεσήμανε ότι η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στη μελετήτρια κ. Γιαννακού το 2002 από την προηγούμενη Δημ. Αρχή, και ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έγκριση του ΓΠΣ έχει η ΔΙΠΕΧΩ. Είπε ότι στην απόφαση του Δ.Σ. αριθμ. 147/30-3-2009 είχαν εξαιρεθεί τα πρώην βιομηχανοστάσια, για τα οποία είχε συσταθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία όπως είπε έκανε παρά πολύ σωστή και μεθοδική δουλειά και εισηγήθηκε το Μάιο τις προτάσεις της στο Δ.Σ., το Μάιο του 2009. Η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου εστάλη στη ΔΙΠΕΧΩ, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2009 τις διαδικασίες των επιμέρους εγκρίσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αρχαιολογία, Δασαρχείο κλπ.) και ότι στις 13-4-2010 με έγγραφό της ζητεί από το Δ.Σ.: 1) Να γίνει η παραλαβή της μελέτης του Γ.Π.Σ. από το Δ.Σ, για την οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα το Περιφερειακό ΣΧΟΠ στη συνεδρίασή του στις 18/3/2010, και 2) Επειδή η μελέτη χρηματοδοτείται με 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΕΡ 2000-2006, θα πρέπει να γίνει η αποπληρωμή της το ταχύτερο δυνατόν.

Καταλήγοντας, πρότεινε να ληφθεί όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις ομόφωνη απόφαση που να διασφαλίζει το κοινωνικό συμφέρον και την ανάπτυξη της πόλης. Επισήμανε μάλιστα, ότι έγκαιρα με επιστολή του ( αρ. πρωτ. 3987/ 17-6-2009) προς την ΔΙΠΕΧΩ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειες, επεσήμανε ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις για τις χρήσεις των παλαιών βιομηχανοστασίων όπως αυτές αποφασίσθηκαν ομόφωνα από το Δημ. Συμβούλιο, θα υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη μελέτη του ΓΠΣ. Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι το ίδιο πρέπει να πράξει και τώρα το Δ.Σ., μη παραλαμβάνοντας τη μελέτη.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ομόφωνα η μη παραλαβή της μελέτης του ΓΠΣ για τους εξής λόγους:
Αντιστρατεύεται τις ομόφωνες έως σήμερα αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου, με τις οποίες διατυπώθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές σύνταξής της.
Ανατρέπει πλήρως τις προοπτικές ανάπτυξης όπως επίσης ομόφωνα διατυπώθηκαν στις εν λόγω αποφάσεις
Απομονώνει αναπτυξιακά το Δήμο της Νάουσας καθώς και αποκόπτει ενόψει «Καλλικράτη» αυτόν από την επαρχία Νάουσας.
Καταγγέλλει το γεγονός ότι ερήμην της ομόφωνης βούλησης όλων των παρατάξεων που έδειχναν το σωστό δρόμο ανάπτυξης «κάποιοι» αποφάσισαν χωρίς να αιτιολογούν, με δε τις αποφάσεις αυτές, επιβάλλουν μαρασμό, όχι ανάπτυξη και απομόνωση.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Ανακοινώθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο τα αποτελέσματα των εκλογών. Ψήφισαν 6528 μηχανικοί κι έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6276. Πρώτη παράταξη αναδείχθηκε...
η Δημοκρατική Ένωση Μηχανικών με 1767 ψήφους και ακολούθησε η Π.Α.Σ.Κ. -Δ.Μ. 1561. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
1.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α2 ΕΛΕΜ 256
2.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΝΕΟΙ Α.Μ.Α.Ν. 45
3.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (ΑΚΜΗ) 208
4.ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 198
5. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Δ.Κ.Μ.) 1767
6.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 309
7. ΔΚΜη -ΔΑΠ 422
8.ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (Ελ.ΕΜ) 458
9. ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ 126
10. ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ επί τω έργω 149
11.ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 134
12. Π.Α.Σ.Κ. -Δ.Μ. 1561
13.ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Μηχανικών για το ΤΕΕ 643
Στην Ημαθία τα ψηφοδέλτια έλαβαν:
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
Βοργιατζίδης Κωνσταντίνος 46

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Σουνάπογλου Θωμάς 21

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Αθανάσιος 177
ΜΙΧΑΛΙΑΣ Γεώργιος 335
ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ Παύλος 212

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Πέτρος 26
ΒΟΥΡΔΟΥΝΗΣ Ιωάννης 17
ΓΑΛΑΝΟΣ Νικόλαος 13

ΔΚΜη –ΔΑΠ
ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ Γεώργιος 20
ΝΤΟΥΜΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη (Έλλη) 21
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ Δημήτριος 65

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΖΙΟΥΖΙΟΣ Πασχάλης 15

ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ
ΜΠΕΣΙΝΑΣ Δημήτριος 48

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ επί τω έργω
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Μεταξάς 12
ΚΟΝΤΟΣ Αριστοτέλης 13

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΓΩΝΗΣ Ιωάννης 21

Π.Α.Σ.Κ. -Δ.Μ.
ΑΡΓΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Θωμάς 229
ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ Γεώργιος 347
ΦΩΤΙΑΔΗΣ Φώτιος 105

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Μηχανικών για το ΤΕΕ
ΝΤΑΝΟΣ Άγγελος 14
ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος 24
ΧΑΤΖΗΚΟΚΟΛΗ Σοφία 29

ΗΜΑΘΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Έναν άνδρα 30 ετών και δυο γυναίκες, 28 και 27 ετών συνέλαβαν στην Βέροια την Δευτέρα (26/4) άνδρες του τμήματος Ασφαλείας για κατοχή ναρκωτικών. Συγκεκριμένα,
σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της 28χρονης, βρέθηκε ο 30χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων. Στο σπίτι βρέθηκε και κατασχέθηκε ηρωίνη 14,5 γραμμαρίων, 31 γραμμάρια κάνναβη και 46 δισκία άγνωστης προσέλευσης.

Στις 00.15 της 27/4, στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας συνελήφθη η 27χρονη, διότι πριν το επισκεπτήριό της στον παραπάνω 30χρονο, βρέθηκε σε ραφή του παντελονιού της ηρωίνη 3,6 γραμμαρίων.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: ΔΩΡΕΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑμΕΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, οι γονείς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού Συλλόγου ΑμΕΑ Ν. Ημαθίας, συνυπέγραψαν με την...
...Δήμαρχο κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδου συμβόλαιο δωρεάς του Δήμου προς τον Σύλλογο. Η δωρεά που πραγματοποιείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, αφορά αγρόκτημα στην περιοχή του Νοσοκομείου έκτασης 6.033 τ.μ. όπου θα κατασκευασθεί μονάδα αυτόνομης διαβίωσης ΑμΕΑ. Σε περίπτωση που ο σκοπό της δωρεάς δεν υλοποιηθεί εντός οκταετίας, το αγροτεμάχιο επανέρχεται στο Δήμο. Η μελέτη του κτιρίου έγινε αφιλοκερδώς από την Τεχνικό κ. Χρυσούλα Τσαρούχη και τα συμβόλαια συντάχθηκαν αφιλοκερδώς από την κ. Λαμπρινή Παπαχρυσάνθου.

ΣΕ ΧΥΤΑ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ Η ΒΕΡΟΙΑ

Μετά τα δημοσιεύματα για την επικείμενη επιβολή υψηλών προστίμων στους ΟΤΑ που διατηρούν ακόμη χωματερές και την υποχρεωτική αποκατάσταση των χωματερών τους μέχρι τις 16 Ιουλίου, η Δήμαρχος Βέροιας, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο...
...ΕΣΔΑ και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του. Παράλληλα, αναζήτησε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας το σχετικό έγγραφο το οποίο και κοινοποίησε στον ΕΣΔΑ προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του συμβουλίου του επί του θέματος. Ήδη ο Δήμος Βέροιας ήρθε σε επαφή με τους Δήμους Κατερίνης, Έδεσσας και Κοζάνης προκειμένου να διασφαλίσει χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων του Δήμου σε ΧΥΤΑ όμορου Νομού.

Όπως δήλωσε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδου «η Βέροια δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το μάρμαρο, όταν μάλιστα αυτό μεταφράζεται σε πρόστιμο € 35.000,00 ημερησίως, γιατί για τους γνωστούς λόγους ο Νομός δεν κατάφερε να προωθήσει και να λύσει αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.
Μόλις βρεθεί η λύση, με συνεργασία άλλου Δήμου, πάραυτα οφείλουμε να φροντίσουμε και για την αποκατάσταση της υπάρχουσας χωματερής και να την μετατρέψουμε σε ένα όμορφο, καταπράσινο λόφο».

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ο ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡ/ΚΟ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


Συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρσιώτη είχε το Σάββατο στο γραφείο του ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, παρουσία της Αντινομάρχη Ολυμπίας Ιακωβίδου, του Διευθυντή Α΄βάθμιας Ισαάκ Χαλκίδη, του...
...πρώην Αντιδημάρχου Βέροιας Στέργιου Παπαστεργίου και της πρώην Αντινομάρχη Γεωργίας Μπατσαρά.

Ο Νομάρχης ενημέρωσε τον κ. Καρσιώτη για την κατάσταση στο Νομό αναφορικά με τις σχολικές υποδομές, τα νέα δημοτικά σχολεία που πρόκειται να κατασκευαστούν στη Νάουσα και τα Ριζώματα από το ΕΣΠΑ, στον Άγιο Γεώργιο και τον Αρχάγγελο από το νομαρχιακό πρόγραμμα και τις λοιπές προσθήκες αιθουσών σε σχολεία του Νομού. Τον ενημέρωσε επίσης για τις ανάγκες κατασκευής του δεύτερου λυκείου Βέροιας στα Γιοτζαλίκια, αλλά και για το ζήτημα του δημοτικού σχολείου στο Κτηνιατρείο, του οποίου ο σχεδιασμός μέσω των ΣΔΙΤ καθυστερεί.
Ο Νομάρχης ζήτησε τη στήριξη του κ. Καρσιώτη για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων αυτών, αλλά και την ένταξη νέων σχολικών μονάδων στο άμεσο μέλλον.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Π.Π.Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΑ

Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νεοχωρίου του Σχοινά και της Καψόχωρας σας προσκαλούν στην παράσταση , αφιέρωμα στην πιο γλυκιά μορφή στη ζωή του κάθε ανθρώπου,την ΜΑΝΑ.
Μέσα από την ελληνική παράδοση θα ξεπηδήσουν μνήμες του παρελθόντος που μοναδικό σκοπό έχουν να καταθέσουν με ευλάβεια ένα τρυφερό φιλί στις ΜΑΝΕΣ όλου του κόσμου.
Συμμετέχουν..
..επίσης: ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, το Κέντρο Έρευνας Ρουμλουκιώτικης Λαογραφίας και Παράδοσης Αγκαθιάς ο Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Θες/νίκης «οι ρίζες μας» , και ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «η Αράπιτσα».Κυριακή 9 Μαΐου 2010 στο Κινηματοθέατρο «ΑΝΕΣΙΣ» Ώρα έναρξης 7μμ
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα
Για το Δ.Σ του Π.Π.Κ.Α
Ο Πρόεδρος
Μεσσαλάς Ν. Παναγιώτης

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΣΥΝ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 7.30 μμ στην «Εληά» στην Βέροια θα γίνει η Νομαρχιακή Συνέλευση του «Συνασπισμού της αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας» με θέμα «Παρουσίαση θέσεων για το Συνέδριο του Ιουνίου». Στην ανακοίνωσή της η...
...Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας σημειώνει:

«Καλούμε τα μέλη των πολιτικών κινήσεων, τους φίλους και τους πολίτες της Ημαθίας να παρευρεθούν και να πάρουν μέρος στη συζήτηση που θα επακολουθήσει. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που προσπαθούν να φορτώσουν στο λαό μας τα βάρη της κρίσης του νεοφιλελευθερισμού, της κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου της χώρας από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης, απαιτείται εγρήγορση, συσπείρωση και αγωνιστικότητα προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια όλων των συντηρητικών κύκλων και όσων τους ακολουθούν ασμένως».

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"


Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας συμμετείχε και φέτος στην έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Ο.Λ.Π του Πειραιά στις 16–17–18 Απριλίου. Πρόκειται..
...για μία διοργάνωση, θεσμό στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα και κάθε χρόνο την παρακολουθούν χιλιάδες επισκέπτες. Κατά την διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους οι εκθέτες είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τον αυθεντικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις , αναπαραστάσεις εθίμων , συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και άλλα πολλά . Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς συλλόγους , λαογραφικά μουσεία , πολιτιστικούς οργανισμούς , καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες , βιοτέχνες , ερευνητές της παράδοσης , συγγραφείς και λαογράφους. Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος και να αποτελέσει έτσι εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.
Το Π.Π.Κ.Α για φέτος επέλεξε το θέμα του περιπτέρου να είναι ο «σύγχρονος Δήμος» παρουσιάζοντας μέσα από φωτογραφίες το Δήμο όπως είναι σήμερα. Σε μοντέρνα διάταξη υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Αλεξάνδρεια και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, υπήρχαν φωτογραφίες από τις φυσικές ομορφιές, τα ξωκλήσια μέχρι και τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζουν οι αγρότες στην εύφορη γη μας. Στην έκθεση άλλωστε παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το DVD του Δήμου με τις πανέμορφες αεροφωτογραφίες του και όχι μόνο!
Αυτό βέβαια που στην κυριολεξία έκλεψε την παράσταση ήτανε ο «μπερντές» του θεάτρου σκιών του τοπικού μας καλλιτέχνη Νεκτάριου Μισιρόπουλου. Όταν η παράσταση του Καραγκιόζη ξεκίναγε μικροί μεγάλοι συνωστίζονταν μπροστά στο περίπτερο της Αλεξάνδρειας .Κανένας δεν έφευγε παραπονεμένος από εκεί αφού υπήρχανε κεράσματα για όλο τον κόσμο , τοπικό τσίπουρο με μεζεδάκια αλλά και τοπικά παραδοσιακά λουκούμια και μαντζούνια από το «Μελένιο».
Και για να ολοκληρωθεί το «δέσιμο» του χθες με το σήμερα, ήτανε εκεί οι παραδοσιακές φορεσιές από το εργαστήριο του Νίκου Τριανταφυλλόπουλου, δείχνοντας σε όλους τους επισκέπτες την Μακεδονική μεγαλοπρέπεια μέσα από την μοναδικότητα της φορεσιά του «Γιδά».
Η χοροδιδάσκαλος κα. Αλεστά Χαρά ήτανε κι αυτή εκεί έχοντας αναλάβει την παρουσίαση χορών από το Ρουμλούκι. Η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε ασφυκτικά και το χειροκρότημα δεν έλειψε από τη στιγμή που ανέβηκαν τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Νησίου παρουσιάζοντας χορούς με πραγματικά μοναδικό τρόπο κάτω από τον ήχο του ζουρνά από τον δεξιοτέχνη Διονύση Πάτμο. Δεν ήτανε άλλωστε τυχαίο ότι η όλη παρουσία της Αλεξάνδρειας απέσπασε μία από τις δέκα τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν ανάμεσα σε 200 περίπου συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Αφιέρωμα στη Μάνα
Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νεοχωρίου του Σχοινά και της Καψόχωρας θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 9 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο «ΑΝΕΣΙΣ», παράσταση αφιέρωμα στην πιο γλυκιά μορφή στη ζωή του κάθε ανθρώπου, την ΜΑΝΑ. Μέσα από την ελληνική παράδοση θα ξεπηδήσουν μνήμες του παρελθόντος που μοναδικό σκοπό έχουν να καταθέσουν με ευλάβεια ένα τρυφερό φιλί στις ΜΑΝΕΣ όλου του κόσμου. Συμμετέχουν επίσης: ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας, το Κέντρο Έρευνας Ρουμλουκιώτικης Λαογραφίας και Παράδοσης Αγκαθιάς ο Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Θες/νίκης «οι ρίζες μας» , και ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «η Αράπιτσα». Ώρα έναρξης 7μμ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Συνεδριάζει την Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας και τα θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη είναι τέτοια που αποκαλούνται ως "θέματα ρουτίνας".
Είναι όμως αναμενόμενο, προεκλογική περίοδος γαρ, ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα τεθούν διάφορα θέματα που θα ανεβάσουν τους τόνους και θα δημιουργήσουν ανάλογο κλίμα.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
1. Λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση του έργου: « Κατασκευή γραφείων στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ιστορίας και Λαογραφίας»
2. Τροποποίηση πρ/σμού και τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2010- ψήφιση πιστώσεων
3. Τροποποίηση πρ/σμού και τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2010- ψήφιση πιστώσεων. Τροποποίηση πρ/σμου-Ψήφιση πίστωσης
4. Κατανομή πιστώσεων σε σχολικές επιτροπές για αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών.
5.Tροποποίηση πρ/σμού-Ψήφιση πιστώσεων
6. Έγκριση οδοιπορικών εξόδων του Δημάρχου για τη μετάβασή του στην Αθήνα.
7. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του  έργου: « Κατασκευή σωληνωτών αγωγών και πεζοδρόμια στο Δ.Δ. Νησίου»
8. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: « Επισκευή οστεοφυλακίου στον οικισμό Καψόχωρας»
9. Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: « Διανοίξεις οδών στην περιοχή Αμπελότοποι»
10. Έγκριση ή μη 1ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου « Αποπεράτωση γηπέδου τένις»
11. Έγκριση ή μη 1ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου «Διαμόρφωση χώρου σκουπιδότοπου στο Τ.Δ. Καμποχωρίου »
12. Λήψη απόφασης για την αναμόρφωση του πίνακα έργων ενταγμένων στο πρόγραμμα « ΘΗΣΕΑΣ» 13. Έγκριση της αριθ.23/10 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας.
14. Λήψη απόφασης για αναπροσαρμογή του μισθώματος ή μη κατ/τος στο Δ.Δ. Καμποχωρίου
15. Λήψη απόφασης για αναπροσαρμογή του μισθώματος ή μη κατ/τος Αναψυκτήριο Πλ. Σιδ. Σταθμού
16. Λήψη κατ’αρχήν απόφασης για την καθιέρωση σήματος δηλωτικού του Δήμου.(λογότυπο).
17. Έκφραση γνώμης για την αριθ. 09/2010 απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Σταδίου που αφορά « Αποδοχή ποσού-Τροποποίηση πρ/σμού Δημοτικού Σταδίου οικ. έτους 2010- Ψήφιση πίστωσης.
18. Έκφραση γνώμης για την αριθ. 14/2010 απόφαση του Δ.Σ του Π.Π. Κ.Α. αφορά «Λήψη απόφασης για την τρ/ση πρ/σμού Π.Π.Κ.Α. οικ. έτους 2010-Ψήφιση Πίστωσης
19. Λήψη απόφασης για την πρόσληψη υδρονομέων
20. Λήψη απόφασης για τον ορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους που θα μετέχει στην Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν. 1249/82.
21.Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης.
22. Έγκριση για την υλοποποίηση του έργου «Δρόμος από Π.Ε.Ο. προς Λουτρό» και την εκτέλεση του με σύμβαση συνεργασίας με την Ν.Α. Ημαθίας – Έγκριση σύμβασης συνεργασίας - Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή των συμβάσεων
23.Έγκριση ή μη πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ομβρίων υδάτων και πεζοδρόμια στον οικισμό Καψόχωρας».
24. Αποδοχή ποσού-Τροπ/ση πρ/σμου και τεχνικού προγράμματος –Ψήφιση πιστώσεων.
25. Λήψη απόφασης για έγκριση μετάβασης του κ. Δημάρχου στην Αθήνα

ΩΣ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Τέλος στις χωματερές μέχρι τις 16 Ιουλίου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Με κοινή επιστολή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προς όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, ζητείται η παύση λειτουργίας και αποκατάσταση όλων των ενεργών και ανενεργών χωματερών έως τις 16 Ιουλίου, ενώ έως τις 31 Μαΐου οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν στείλει αναλυτική ενημέρωση για τις χωματερές που βρίσκονται στην περιοχή τους και..
...να περιγράψουν αναλυτικά τις δράσεις που θα αναλάβουν προκειμένου να τις κλείσουν και να τις αποκαταστήσουν.
  Στην επιστολή τονίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις για όσες χωματερές δεν έχει γίνει ακόμη αυτό και να προγραμματιστεί η κατασκευή των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα πληρώσει βαρύτατα πρόστιμα, που φθάνουν τις 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή!
Στους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου (Οκτώβριος 2005), που αφορά στην ολοκληρωτική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των χωματερών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 ενεργές και ανενεργές χωματερές σε όλη τη χώρα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων έχουν ανοίξει παράνομα τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Γράφηκε ότι συνολικά είναι πάνω από 500 οι χωματερές.
  Τα ερωτήματα που εκκρεμούν είναι το αν έχουν προχωρήσει τα έργα υποδομής για σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και για το αν θα υπάρξει έλεγχος στο μέλλον.
ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό στην Ημαθία, το «κοστούμι» φτάνει τις 340.000 ευρώ ημερησίως και για τις 10 χωματερές που δεν προλάβαμε να αποκαταστήσουμε ακόμη, δεδομένου ότι οι 49 έχουν ήδη κλείσει.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Μάρτιος 2010) εξακολουθούν να λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία 44 χωματερές. Η κατάσταση πάντως πανελλαδικά δείχνει τραγική αφού σύμφωνα με υπολογισμούς η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα 7,5 εκ. ευρώ ημερησίως για 500 χωματερές!

ΤΕΔΚ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΕΙΣ

Ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης και του «χωροταξικού σκέλους» του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν Ημαθίας , με επιστολή-του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Ντόλιο , υπενθυμίζει την πρόταση-του , που διατυπώθηκε ήδη από το 2008 , για την συγκρότηση πέντε..
...(5) νέων Δήμων στην Ημαθία .
Το πλήρες κείμενο της επιστολής , που κοινοποιήθηκε στους κ.κ. Βουλευτές της Ημαθίας και στον κ. Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ , έχει ως εξής :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν Ημαθίας ,

υπενθυμίζει την πρόταση-του {που διατύπωσε ήδη από το 2008 (σχετ. απόφ. Δ.Σ. 91/2008 , σχετ. έγγρ. ΤΕΔΚ 1440/3-10-2008)} για την συγκρότηση 5 (πέντε) Δήμων στην Ημαθία :
Α΄ Δήμος – με την ονομασία Δήμος Αιγών και έδρα το οικουμενικής ακτινοβολίας Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς , την Βεργίνα (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Βεργίνας , Μακεδονίδος , Μελίκης) ,
Β΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Αλεξάνδρειας , Αντιγονιδών , Πλατέος) ,
Γ΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Ανθεμίων , Ειρηνούπολης) ,
Δ΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους σημερινούς Δήμους Αποστόλου Παύλου , Βέροιας , Δοβρά) ,
Ε΄ Δήμος (αποτελούμενος από τον σημερινό Δήμο Νάουσας) ·
τονίζει , ειδικότερα για την συγκρότηση του προτεινόμενου Δήμου Αιγών , την σωρευτική συνδρομή :
(α) αυτονόητων εθνικών , ιστορικών και αναπτυξιακών λόγων ,
(β) γεωγραφικών κριτηρίων (ο μεγαλύτερος ποταμός της Χώρας , ο Αλιάκμων , και οι μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Χώρας , η Εγνατία Οδός και η ΠΑΘΕ , οριοθετούν σαφώς την έκταση που καταλαμβάνουν οι σημερινοί Δήμοι Βεργίνας – Μακεδονίδος – Μελίκης) ,
(γ) της ενότητας του αρχαιολογικού χώρου , που , με πυρήνα την Βεργίνα , εξακτινώνεται μέχρι το Δάσκιο και την αρχαία Άλωρο ,
(δ) της πληθυσμιακής επάρκειας και ομοιομορφίας ,
(ε) της κοινής πολιτιστικής παράδοσης και συνοχής ,
(ς) των κοινών παραγωγικών χαρακτηριστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ,
(ζ) της ήδη ανεπτυγμένης διαδημοτικής συνεργασίας (κοινή Ταμιακή Υπηρεσία , Διαδημοτική ΔΕΥΑ) ,
(η) της εκφρασμένης βούλησης των 3 Δημοτικών Συμβουλίων για την μεταξύ-τους συνένωση .

Υπέρ της πρότασης αυτής τάχθηκαν οι κ.κ. Κ. Καρέλης , Χ. Τσιούντας , Ν. Παπαποστόλου , Κ. Τζαφέρης , Λ. Βαλαβάνης (με την σημείωση πως η θετική ψήφος-του , για την συγκρότηση νέου ΟΤΑ μεταξύ των σημερινών Δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης , ισχύει υπό την προϋπόθεση της ανάλογης έκβασης του άτυπου τοπικού δημοψηφίσματος , που θα διεξαχθεί στους δυο Δήμους) , Γ. Τζίλας (απουσίαζε δικαιολογημένα από την Συνεδρίαση και εξέφρασε τηλεφωνικά την συμφωνία-του με την πρόταση , την οποία αυτούσια είχε ψηφίσει και το 2008).
Μειοψήφισε η κ. Χ. Ουσουλτζόγλου (που πρότεινε την δημιουργία 3 Δήμων στην Ημαθία , και ζήτησε να κληθούν από την ΤΕΔΚ όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Ημαθίας να εκφράσουν τις απόψεις-τους για την συγκρότηση νέων Δήμων στο πλαίσιο του Προγράμματος “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν Ημαθίας
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΕΛΗΣ
Δήμαρχος Μελίκης»

MAKΡΟΧΩΡΙ: ΕΣΩΣΕ ΜΠΟΥΦΟ Η ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ

Η κυρία Ελένη, από το Μακροχώρι, άκουσε φασαρία στις κοτούλες της. Όταν πήγε να δει τι συμβαίνει, βλέπει ένα νεοσσό μπούφο στο έδαφος. Του έβαλε νερό για και λίγο σιτάρι για να φάει. Που να ξέρει ότι ο μπούφος..
...τρώει μόνο κρέας και μάλιστα ωμό; Με λίγα τηλέφωνα βρέθηκε η λύση για την συνέχεια. Ο κ. Ντόντης, φρόντισε να φτάσει επί τόπου η Οικολογική Ομάδα από την Βέροια. Σε λίγο διάστημα, με φαγητό και νερό, το μπουφάκι, θα πετάξει ελεύθερο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάτε ένα τηλέφωνο. Στο 6946-381707 ή 23310-24975 ή 23310-25433. Όπως η Κυραλένη, κανείς δεν είναι περιττός.
Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι.

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ. ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ...ΩΡΩΝ

Σε έκτακτη συνεδρίαση θα συζητήσει το θέμα του ροδάκινου το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση θα..
..γίνει στις 26-4-2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7μμ. Στην συζήτηση θα γίνει αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς και για τα προβλήματα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Έχουν κληθεί, κόμματα, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.
Το ροδάκινο είναι μια καυτή πατάτα και θα δούμε για ακόμα μια χρονιά το αδιέξοδο στην παραγωγή αυτή αφού τίποτα δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να δημιουργηθούν ο προϋποθέσεις ανάκαμψης.

ΑΡΓ. ΓΚΑΜΠΕΣΗΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ

Μετά την "αλλαγή φρουράς" στη διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας, ο Αργύρης Γκαμπέσης εξέδωσε την παρακάτω δήλωση:
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
* Πέρασαν σχεδόν τρία (3) χρόνια από τη μέρα ανάληψης της ευθύνης της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.
* Ήταν για μένα μια θέση τιμητική, αλλά και μια πρωτόγνωρη προσωπική μου εμπειρία, γεμάτη ευθύνες και αγωνία για τη λειτουργία των Υγειονομικών μονάδων ολόκληρου σχεδόν του Νομού μας.
* Αν πέτυχα και σε πoιό βαθμό, θα το κρίνετε τελικά εσείς, οι συμπολίτες μου. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι έδωσα όλες τις δυνάμεις μου, για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας. Τόσο σε ιατρικό, όσο και σε λοιπό προσωπικό.
* Αναβαθμίστηκαν, επίσης, οι κτιριακές και μηχανολογικές υποδομές του Νοσοκομείου μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
* Από τις εκλογές του Οκτωβρίου πέρασαν πάνω από έξι (6) μήνες και συνέχισα να προσφέρω ακούραστα τις υπηρεσίες μου, όπως και πριν. Κοινός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου και εμού προσωπικά ήταν να μην αφήσουμε ακέφαλο τον μεγαλύτερο οργανισμό του Νομού μας.
* Στο νέο Διοικητή του Νοσοκομείου, θα ήθελα να ευχηθώ: καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
* Δηλώνω δημόσια ότι θα είμαι δίπλα του, εάν και εφ’ όσον αυτό μου ζητηθεί, για το καλό πάντα του τόπου μας.
* Αποχωρώντας, θα ήθελα σήμερα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους τους συνεργάτες μου. Όλους εκείνους που μαζί πασχίσαμε για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο, το Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Τεχνικό και Διοικητικό προσωπικό, καθώς και όλες τις άλλες υπηρεσίες.
* Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους με την ίδια αυταπάρνηση.
* Θέλω επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι λειτούργησα με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό. Και αν κάποιους, κάποια στιγμή τους στενοχώρησα, θέλω να τους ζητήσω δημόσια συγνώμη. Γιατί σίγουρα έγινε άθελά μου.
* Τους συμπολίτες μας, που ήρθαν στο γραφείο μου σε δύσκολες στιγμές για την υγεία τους ή ζήτησαν την βοήθειά μου μέρα και νύχτα, τους διαβεβαιώνω πως έκανα πάντα για αυτούς ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω.
* Το πέρασμά μου από το Νοσοκομείο υπήρξε για μένα ένας σταθμός. Με γέμισε πλούσιες εμπειρίες στη Διοίκηση και χρήσιμες ευαισθησίες προς στον ανθρώπινο πόνο.
* Υπόσχομαι σήμερα, ότι όπως υπηρέτησα χωρίς διαχωρισμούς όλους τους συμπολίτες μας, θα συνεχίσω και στο άμεσο μέλλον να προσφέρω τις προσωπικές μου υπηρεσίες, όπου η κοινωνία και το καθήκον μου με τάξουν.
Με τιμή
Αργύρης Γκαμπέσης
Χημικός Μηχανικός

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ


Διαβάστε στα ΧΡΟΝΙΚΑ-opinion την παρέμβαση του δημάρχου Νάουσας εν όψει του Κυριακάτικου δημοψηφίσματος στον δήμο Ειρηνούπολης κατά της συνένωσης με τον δήμο του.
Με σύνθημα "η ισχύς εν τη ενώσει", ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός παίρνει θέση υπέρ ενός μεγάλου δήμου στην επαρχία της Νάουσας, εν όψει των άτυπων δημοψηφισμάτων σε Ανθέμια και Ειρηνούπολη.
Ο δήμαρχος στην αναλυτική επιστολή του παρουσιάζει τα επιχειρήματα της συνένωσης των δήμων Ειρηνούπολης και Ανθεμίων με τον δικό του δήμου που τελικά θα καταλήξουν προς όφελος της περιοχής συνολικά

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΠΛΑΤΥ: ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Βαθαίνει το ρήγμα στην παράταξη της πλειοψηφίας του δήμου Πλατέος με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Φ. Δημητριάδης να αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά προβλήματα που του χαλάνε την δημόσια εικόνα στην ευρύτερη περιοχή δεδομένου ότι επιθυμεί να ηγηθεί του παραταξιακού ψηφοδελτίου της ΝΔ εν όψει δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου στον μεγάλο δήμο που θα προκύψει από την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
Στην σημερινή συνεδρίαση οι...
... Ν. Κούτσιας και Κυρ. Κυτούδης, πρώην αντιδήμαρχος ο πρώτος και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο δεύτερος ζήτησαν να αποχωρήσουν αφού πρώτα κατέθεσαν αίτηση παραίτησης, από όλες τις θέσεις που κατείχαν είτε στα διάφορα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων ή ΝΠΔΔ ή από επιτροπές του δήμου (παραλαβής έργων, δημαρχιακή επιτροπή, σχολική επιτροπή κλπ).
Η ενέργεια αυτή των δυο συμβούλων της πλειοψηφίας είναι σαφές πως είναι ένα προανάκρουσμα της μελλοντικής τους στάσης.
Οι δυο σύμβουλοι προφανώς έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και λιαν συντόμως θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους που δεν μπορεί να είναι άλλη από το να καταστούν ανεξάρτητοι αποχωρώντας από την δημοτική ομάδα της διοίκησης.
Από την άλλη, είδαμε μιαν υποβόσκουσα κόντρα, μια κακή χημεία θα έλεγα μεταξύ του δημάρχου Φ. Δημητριάδη και του προέδρου της Επιχείρησης Ανάπτυξης Παν. Μαργαρίτη που στην παρούσα φάση περιορίστηκε σε λεκτικό επίπεδο και τίποτα δεν αποκλείει να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με συνέπεια τα προβλήματα για τον δήμαρχο να πολλαπλασιάζονται.
Συμπερασματικά, η παράταξη της πλειοψηφίας μόνο αρραγής δεν είναι. Έχουν δημιουργηθεί δυο στρατόπεδα που διέπονται από διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική. Αυτό από μόνο του είναι σαφές πως αποτελεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τον δήμαρχο που βέβαια καλείται να το λύσει αν και δεν έχει και πολλά περιθώρια επιλογών.

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - Cittaducale: ΑΚΥΡΟΝ


Το είδαμε κι αυτό. Μόλις δέκα μέρες πριν την αναχώρηση της πολυμελούς αντιπροσωπείας του δήμου Αλεξάνδρειας για Ιταλία όπου επρόκειτο να γίνουν οι εκδηλώσεις για την αδελφοποίηση της Αλεξάνδρειας με την πόλη Cittaducale (φωτ.) λάβαμε την εξής ανακοίνωση από τον δήμο Αλεξάνδρειας που λέει ότι δεν..
...η αδελφοποίηση ...αναβάλλεται και η εκδρομή ακυρώνεται.
Ιδού η ανακοίνωση του δήμου Αλεξάνδρειας
ΘΕΜΑ: «Ακύρωση διαδικασίας αδερφοποίησης του Δήμου Αλεξάνδρειας με το Δήμο Cittaducale της Ιταλίας»
Από τον Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι η αδελφοποίηση του Δήμου μας με την ιταλική πόλη Cittaducale ακυρώνεται εξαιτίας της αδυναμίας του ιταλικού Δήμου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης.
Ο Δήμος της Ιταλίας ενημέρωσε σχετικά μόλις 10 ημέρες πριν την αναχώρηση της αποστολής μας για την Ιταλία ότι αδυνατεί να φιλοξενήσει τα άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Δήμος Αλεξάνδρειας προτίθεται να εξετάσει την πιθανότητα να καταγγείλει το γεγονός στα αρμόδια κοινοτικά όργανα επειδή η αδελφοποίηση εντάσσεται σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ζητήσουμε την κατανόηση των Δημοτών μας που θέλησαν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και την συγνώμη μας για την αναστάτωση στην οποία τους υποβάλλαμε.

Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ. "ΟΥΔΕΙΣ ΑΧΑΡΙΣΤΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ" ΕΙΠΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ

Διαφοροποίησε την στάση του σήμερα ο δήμαρχος Πλατέος Φ. Δημητριάδης αναφορικά με το θέμα της παραίτησης του Κυρ. Κυτούδη από την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και τις καταγγελίες που έκανε κατά την τελευταία συνεδρίαση ότι είναι συγκεντρωτικός και γίνεται επιλεκτική ενημέρωση.
Ο δήμαρχος μιλώντας στο Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7fm άφησε αιχμές κατά του τέως προέδρου και προχώρησε ακόμα πιο πέρα φωτογραφίζοντας εκείνους που έχουν θεσμική θέση και διαφοροποιούνται.
Αναγνώρισε ότι πικράθηκε από την συμπεριφορά των συμβούλων που καταψήφισαν την επιλογή Κιορογλίδη και είπε ότι κανένας δεν μπορεί να του τραβήξει το ...
χαλί παρά μόνον ο κόσμος.
Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Πλατέος εμφανώς θορυβημένος από τις πολιτικές επιπτώσεις την παραίτησης του Κυτούδη, την δημιουργία άτυπης ομάδας των πέντε συμβούλων της συμπολίτευσης που πιθανόν να φέρει δυσχέρειες στην διοίκηση του δήμου καταψηφίζοντας θέματα στις συνεδριάσεις του συμβουλίου και προ πάντων η ανάδειξη προβλημάτων στην πορεία που επιθυμεί για την κατοχύρωση της υποψηφιότητας της παράταξης της ΝΔ εν όψει εκλογών Νοεμβρίου, επιτέθηκε γενικώς.
Η επίθεση, άλλοτε συγκρατημένη και με αιχμές και άλλοτε ευθέως είναι σαφώς ένα δείγμα της έντασης και της όχι ομαλού κλίματος που υπάρχει στην παράταξη της πλειοψηφίας.
"Δεν μπορώ ακόμα και σήμερα να καταλάβω τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση τον κ. Κυτούδη. Αυτός έπρεπε να κάνει τις ημερήσιες διατάξεις, να έρχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες να ενημερώνει εμένα και τους συμβούλους. Αυτό που επικαλείται είναι επιεικώς άστοχο.
Δεν πιστεύω ότι η παραίτηση εξυπηρετεί άλλους στόχους, ακούω βέβαια ότι εκτελεί "διατεταγμένη υπηρεσία" αλλά δεν θέλω να το πιστέψω. Δε νομίζω ότι θα πέσει στο επίπεδο αυτό" είπε ο Φ. Δημητριάδης για την παραίτηση του πρώην στενού συνεργάτη του.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο κόσμος ψήφισε συλλογικά και συνολικά την παράταξη και κανείς δεν δικαιούται να κάνει προσωπική πολιτική. Υπάρχουν και άλλοι που επιχειρούν να διαφοροποιηθούν, είπε, όμως ο Κυτούδης παραιτήθηκε.
Προφανώς ο δήμαρχος λέει ότι υπάρχει μέλος της διοίκησης που την υπονομεύει!!!
Σημείωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν χρησιμοποίησε τον δήμο ως εφαλτήριο σε δικές του πολιτικές επιδιώξεις, τόνισε ότι την υποψηφιότητά του στηρίζουν αρκετά στελέχη της ευρύτερης περιοχής της ΝΔ και με έμφαση είπε: ουδείς μπορεί απο αυτούς που διαφοροποίθηκαν να μου τραβήξει το χαλί, το χαλί το τραβάει μόνον ο λαός και κανείς άλλος.
Ο Φ. Δημητριάδης έκανε ονομαστική επίθεση σ΄ αυτούς που διαφοροποιήθηκαν (εξαίρεσε τον Ν. Κούτσια που έκανε παρέμβαση) ότι ήθελαν θέσεις διοικητικές και αφού δεν τους τις έδωσε αυτοί κράτησαν αυτή τη στάση. Αναφέρθηκε ονομαστικά στους κ.Γιάγκο και Χρυσόμαλλο λέγοντας για τον δεύτερο ότι έκανε τέσσερα χρόνια σε θέσεις ευθύνης με την υποσημείωση ότι όλοι αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν στον λαό.
Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι προτίθεται να ακολουθήσει τις διαδικασίες της ΝΔ που θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες. "Μακριά από μένα ότι είπα θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος ντε και καλά" είπε χαρακτηριστκά.
Και άφησε για το τέλος τη δημιουργία των εντυπώσεων λέγοντας ότι "ουδείς αχαριστότερος των ευεργετηθέντων" αναφερόμενος στους συμβούλους του που φαίνεται ότι άνοιξαν την πόρτα και βγήκαν από το μαντρί...

ΒΕΡΟΙΑ: Ο ΧΡ. ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 23 εκ ΕΥΡΩ!

Σκληρή κριτική στην συζήτηση του επενδυτικού σχεδίου του δήμου Βέροιας, άσκησε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Σκουμπόπουλος, κατηγορώντας την Δημοτική Αρχη για...
...λήψη υπέρογκου δανείου (23 εκατομμύρια ευρώ) για κατασκευή έργων. Στην τοποθέτησή του τόνισε: "Σε 7 μήνες θα διεξαχθούν Δημοτικές Εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών του νέου Δήμου, που θα δημιουργηθεί από συνένωση του σημερινού Δήμου Βέροιας με άλλους όμορους ΟΤΑ. Σ’ αυτό το σημείο-τομή της δημοτικής μας ιστορίας, η κυρία Ουσουλτζόγλου εισηγείται τη λήψη ενός υπέρογκου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την εκτέλεση, όπως φιλοδοξεί, 12 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα ρωτήσουμε καν ποια θα ήταν άραγε η θέση της κυρίας Ουσουλτζόγλου και των συμβούλων της, αν πριν από τέσσερα χρόνια φέρναμε εμείς προς έγκριση παρόμοια εισήγηση.
Θα ρωτήσουμε όμως τι έκανε, έστω γι’ αυτά τα προτεινόμενα 12 έργα, η παράταξη της πλειοψηφίας αυτά τα χρόνια που έχει την ευθύνη της δημοτικής διοίκησης; Και επειδή απάντηση, όπως συνήθως, δεν πρόκειται να πάρουμε, περνάμε σε ελάχιστες, ενδεικτικές παρατηρήσεις. Και πρώτα-πρώτα σημειώνουμε πως τόσο η τετρασέλιδα εισήγηση της κυρίας Ουσουλτζόγλου, που υπογράφεται αντ’ αυτής από τον κύριο Παυλίδη, όσο και το 25σέλιδο τευχίδιο που επιγράφεται «Επενδυτικό Σχέδιο», δεν περιέχουν πουθενά, ούτε καν σε υποσημείωση, την παραμικρή μνεία ή αναφορά ή ένδειξη για τις διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα, βάσει των οποίων είναι επιτρεπτή η λήψη αυτού του τεράστιου δανείου από την συγκεκριμένη Τράπεζα.
Δεν περιέχουν επίσης ούτε την παραμικρή, έστω ενδεικτικά, αναφορά σε ένα αρχικό, πρόχειρο χρονοδιάγραμμα της δανειακής ροής, της υλοποίησης των έργων και κυρίως της εξυπηρέτησης του δανείου, η οποία προφανώς και θα εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Μήπως αγνοεί η Δημοτική Αρχή ότι τα δάνεια στους Δήμους δεν δίνονται μόνον σύμφωνα με τις τραπεζικές προδιαγραφές, αλλά χορηγούνται κυρίως και πρωτίστως βάσει της εκάστοτε ισχύουσας δημοτικής νομοθεσίας;

Μια σοβαρή εισήγηση, μια υπεύθυνη πρόταση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα πρέπει να τοποθετεί τις δράσεις του και τα έργα και την χρηματοδότησή του μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αυτή είναι η πρώτη, η θεμελιώδης έλλειψη και αδυναμία της εισήγησης, που χωρίς επίγνωση των δημοτικών δεδομένων μας καλεί να συμφωνήσουμε στη λήψη ενός δανείου, του οποίου οι όροι είναι παντελώς άγνωστοι.
Η δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική αδυναμία, είναι ότι αυτό το δανειακό μακροβούτι προτείνεται τώρα για έργα που αναφέρονται στο σημερινό Δήμο, θα επιβαρύνει όμως στο μέλλον και για πολλά χρόνια το σύνολο του αυριανού συνενωμένου Δήμου, χωρίς τα άλλα συστατικά του μέρη, δηλαδή οι σημερινοί όμοροι μικρότεροι Δήμοι, να έχουν κάποια, στοιχειώδη έστω, συμμετοχή στο προϊόν αυτού του δανείου.

Δηλαδή, στις παραμονές μιας ευρύτατης συνένωσης, ο μεγαλύτερος Δήμος απ’ αυτούς που συνενώνονται, αντί να έχει μια συνθετική, υπερδημοτική λειτουργία, εμφανίζεται χωρίς ευρύτερους στόχους και προγραμματισμό, δρα μονομερώς, και φορτώνει στις πλάτες του αυριανού ενιαίου συνόλου ένα ακόμη τεράστιο δάνειο.
Αυτό συνιστά υστερόβουλη αντιαυτοδιοικητική συμπεριφορά.
Αυτό υπονομεύει εξ αρχής την ενωτική διάθεση και την κοινή αναπτυξιακή πορεία των υπό συνένωση Δήμων.
Αυτό αιφνιδιάζει τους συναδέλφους αιρετούς των γειτονικών Δήμων και προϊδεάζει αρνητικά τους κατοίκους τους έναντι της συνένωσής τους με την Βέροια.
Αυτό προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των συστατικών μερών του αυριανού διευρυμένου Δήμου.
Αυτό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του «Καλλικράτη», και μάλιστα βόμβα που θα εκραγεί όταν η σημερινή πλειοψηφία δεν θα είναι εδώ για να εισπράξει η ίδια τα θραύσματα και τις ζημίες της έκρηξης.
Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα ο Υφυπουργός Εσωτερικών κύριος Ντόλιος αποδοκίμασε απερίφραστα τις πρακτικές Δημάρχων, που προσπαθούν τώρα, τους τελευταίους μήνες της θητείας τους, στις παραμονές του «Καλλικράτη», να πάρουν δάνεια, την αποπληρωμή των οποίων φορτώνουν στους μελλοντικούς συνενωμένους Δήμους. Ο ίδιος Υφυπουργός, ο κύριος Ντόλιος, αποκάλυψε πως ήδη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να παγώσει τις αιτήσεις για λήψη δημοτικών δανείων, αλλά φαίνεται δεν μπορούσε να προβλέψει και τις εμπνεύσεις της κυρίας Ουσουλτζόγλου που τόσο όψιμα ανακάλυψε τις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, για τις οποίες κάποτε τόσα πολλά έλεγε, τόσο πολύ ταξίδεψε και τόσα ελάχιστα εκόμισε.
Πέραν αυτών, και χωρίς να μπούμε στην ουσία των προτεινομένων έργων,
χωρίς να εξετάσουμε την συμβατότητά τους με τα υποτιθέμενα Δημοτικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, τα τετραετή και τα μονοετή, που θα έπρεπε να έχει έτοιμα η Δημοτική Αρχή, χωρίς να αναζητήσουμε την επίσης υποτιθέμενη συνέργεια και αλληλοϋποστήριξη των προτεινομένων έργων, χωρίς να προσπαθήσουμε να βρούμε την συμπληρωματικότητά τους με άλλα έργα που εκτελούνται ή προετοιμάζονται μέσα από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό, χωρίς να επιχειρήσουμε οτιδήποτε άλλο που θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την Δημοτική Αρχή, που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης σύγχυσης,θα περιοριστούμε στην επισήμανση ότι στον πίνακα τωνπροτεινόμενων έργων έχουν παρεισφρήσει, είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα, και αναφορές σε ανύπαρκτες ή ατελείς πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι, π.χ., το Πρόγραμμα «Θησέας», που ήδη έχει λήξη, ή το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος, που απαιτούν πληθώρα χρονικών, διοικητικών και τεχνικών προϋποθέσεων, δύσκολα συμβατών ή τελείως ασύμβατων με την αναμενόμενη δανειακή ροή.

Άρα, ένα κατάλογο ασύνδετων ευχών και αόριστων επιθυμιών ή ευσεβών πόθων μας παρουσιάζει σήμερα η Δημοτική Αρχή. Και μας τον παρουσιάζει στην πιο ακατάλληλη και ανεπίκαιρη στιγμή, ίσως γιατί πιστεύει ότι έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις, ικανές να σκεπάσουν την ανυπαρξία τριών και μισό ετών.
Δεν ξεγελούν πια κανέναν, και πολύ περισσότερο δεν ξεγελούν ούτε τους υπευθύνους μιας σοβαρής ευρωπαϊκής τράπεζας, ούτε τους συναδέλφους αιρετούς και τους κατοίκους των ομόρων Δήμων, ούτε φυσικά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τώρα πια συγκρίνουν και κρίνουν. Συγκρίνουν ποιος έχει δημοτικό πρόγραμμα, ποιος κατέχει τη γνώση, ποιος διαθέτει εμπειρία, ποιος διακρίνεται για την συνέπεια λόγων και έργων, ποιος έχει όρεξη για πραγματική δουλειά. Συγκρίνουν και περιμένουν να δώσουν την απάντησή τους".

ΠΗΓΗ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ