Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΔΥΟ ΜΠΟΥΦΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η "ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" ΗΜΑΘΙΑΣ

Δύο μπούφους, πυροβολημένους, μέσα σε διάστημα ενός μήνα έχει παραλάβει η OMAΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό από την ευρύτερη περιοχή της Νάουσας.
Στα πλαίσια συνεργασίας μας με όλα τα Κέντρα Περίθαλψης τα πουλιά διακομισθήκαν στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα.
Ο πρώτος έφτασε στις 24 Νοεμβρίου, από το Γιαννακοχώρι Ημαθίας, με κάταγμα στον μηρό και δύο σκάγια στο σώμα, όπως έδειξε η ακτινογραφία. Χρειάστηκε να γίνει χειρουργική οστεοσύνθεση με τοποθέτηση ήλου στο σπασμένο οστό, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ο μπούφος ήδη απελευθερώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου, στη περιοχή που βρέθηκε, από τα μέλη της ομάδας Μομπαιτζή Αντώνη, Κουρουζίδη Χάρη και τον πρόεδρο του Φυσιολατρικού Ποδηλατικού Συλλόγου Βέροιας Παρασκευαίδη Σωτήρη στο Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευή στο Γιαννακοχώρι.
Το δεύτερο πουλί (σημειώνουμε ότι ο μπούφος είναι το μεγαλύτερο νυκτόβιο αρπακτικό στον κόσμο και προστατεύεται αυστηρά) βρέθηκε μέσα στην πόλη της Νάουσας και στάλθηκε στην ΑΝΙΜΑ στις 22 Δεκεμβρίου. Η ακτινογραφία έδειξε ότι είναι επίσης πυροβολημένος και, αν και δεν έχει κατάγματα, φέρει περισσότερα από 100 σκάγια στους μυς του! Ο μπούφος παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή του, καθώς όλη η κατάστασή του προκαλεί σοβαρό στρες και ανοσοκαταστολή. Δεν αποκλείεται δε να παρουσιάσει στο μέλλον συμπτώματα μολυβδίασης.
Το ότι δύο τέτοια, πανέμορφα και αυστηρά προστατευόμενα πουλιά, βρέθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πυροβολημένα στην Ημαθία, σημαίνει πως η λαθροθηρία έχει μεγάλες διαστάσεις στο νομό. Το γεγονός πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τις αρμόδιες αρχές (Δασαρχεία κλπ) αλλά και τους κυνηγετικούς Συλλόγους της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: