Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣΖητά με έγγραφό του από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Δήμαρχος Πλατέος

Με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές στις νεαρές βαμβακοφυτείες σε περιοχές του Δήμου Πλατέος που προκλήθηκαν από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις πριν ένα δεκαπενθήμερο, ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης απέστειλε σήμερα έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων Νικόλαο Κατσαρό με το οποίο ζητά την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων προς τους βαμβακοπαραγωγούς.
Το έγγραφο του Δημάρχου Πλατέος, που κοινοποιήθηκε παράλληλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές και στο Νομάρχη Ημαθίας, στο Διευθυντή Γεωργίας και στον προϊστάμενο του ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 7, 8 και 9 Μαΐου κατέστρεψαν ολοσχερώς τις βαμβακοφυτείες των παραγωγών του Δήμου μας και όχι μόνο. Ενδεικτικά σας αναφέρω – και αυτό είναι γνωστό και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ στο Νομό Ημαθίας – ότι, τόσο έντονη και διαρκής ήταν η βροχόπτωση ώστε, μέχρι και τις 20 Μαΐου, χιλιάδες στρέμματα που είχαν σπαρεί με βαμβάκι να θυμίζουν λιμνοθάλασσα λόγω υπερχείλισης των πολυπληθών στραγγιστικών τάφρων, με αποτέλεσμα αφενός μεν να καταστραφούν οι βαμβακοφυτείες αφετέρου δε οι παραγωγοί να μην μπορούν να προβούν έγκαιρα στις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες για την επανασπορά των κατεστραμμένων φυτειών, που σε πολλούς αγρότες του Δήμου μας είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνσή τους με επιπλέον έξοδα προετοιμασίας, σποράς, ζιζανιοκτονίας καθώς και με βέβαιη την οψίμηση της παραγωγής και την σίγουρα μείωση των στρεμματικών αποδόσεων. Επειδή είναι γνωστή η ευαισθησία τόσο η δική σας όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού της χώρας και προκειμένου αυτό το ρωμαλέο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας να παραμείνει στις επάλξεις και να συνεχίσει την παραγωγική δραστηριότητά του και η αβεβαιότητα από την οποία διακατέχεται να μην μετατραπεί σε απελπισία, παρακαλούμε όπως, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου, δώσετε άμεση εντολή στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ να δεχθούν δηλώσεις ζημιωθέντων παραγωγών προκειμένου να γίνουν το ταχύτερο οι καταγραφές των ζημιών. Παράλληλα, και σύμφωνα με το αριθ. 4061/5-5-2008 έγγραφό μας που αφορούσε τις ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες μηλιάς, αχλαδιάς, δαμασκηνιάς, να δοθούν άμεσες εντολές για υποβολή δηλώσεων και καταγραφή ζημιών. Πιστεύοντας στην ευαισθησία σας, που άλλωστε την δείξατε πολλαπλώς και στο παρελθόν, σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: