Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠ. ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ: Καλώς τα τα Παιδιά

“Θα μπορούσα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με τη φράση που ειπώθηκε προ ημερών στη βουλή «Καλώς τα τα παιδιά». Και αυτό γιατί πραγματικά κάποιοι από τους υπογράφοντες πολίτες κυρίως αυτοί που περιφέρονταν δεξιά και αριστερά με το φυλλάδιο στο χέρι να μαζέψουν υπογραφές από τους συμπολίτες μας, στα 5 χρόνια που είμαι Δήμαρχος και είμαι παρών στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, όσα και αν ήταν αυτά λίγα για κάποιους, πολλά κατ’ εμένα ήταν «επιμελώς παντελώς απόντες είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα και κάποιοι, πολύ λίγοι, λίγες φορές παρόντες. Έλαμπαν λοιπόν δια της απουσίας τους».
Τόσο που να αγνοούν ότι η προώθηση των τεχνών και των γραμμάτων (όπως υπογράφουν) γίνεται από ανθρώπους – πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα τώρα που έγινα εγώ και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αιτία να τους ενεργοποιήσει και να τους βάλει σε διαδικασία συμμετοχής. Εύχομαι και το επιθυμώ πολύ να έχει συνέχεια αυτή τους η λειτουργία, θα με βρούνε συμπαραστάτη και αρωγό και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν και εμένα και τη Δημοτική αρχή για νέες σωστές και λειτουργικές αποφάσεις. Δεν ισχυρισθήκαμε ποτέ ότι είμαστε αλάθητοι και παντογνώστες.
Οι συμπολίτες μας συνέταξαν και υπέγραψαν ένα κείμενο που το έχουμε μπροστά. Λυπάμαι όμως που αυτό το κείμενο έχει φανερό ζητούμενο τον Πολιτισμό αλλά από το λόγο του, τα επιχειρήματα, την παραπλάνηση και την έλλειψη προτάσεων άλλο πράγμα σηματοδοτεί, δείχνει και θέλει. Ίσως κάποιοι τελείωσαν τις περιοδείες στα κάθε είδους ψηφοδέλτια και τα μικροπολιτικά επιχειρήματα στα καφενεία και ως επίδοξοι διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου καπιλεύονται τον πολιτισμό για να ξαναεμφανιστούν στο πολιτικό προσκήνιο. Όμως ας μπούμε για λίγο στα πραγματικά γεγονότα. Επί θητείας του αείμνηστου Δημάρχου Μπρουσκέλη εγκρίθηκε η άδεια ανέγερσης του πολιτιστικού κέντρου.
Με σαφήνεια στο ισόγειο του κτιρίου ένας μεγάλος χώρος ορίζεται ως Εστιατόριο – Μπαρ από τους μελετητές οι οποίοι ήθελαν το Παλιό Αναψυκτήριο που όλοι μας εκεί μεγαλώσαμε και θυμόμαστε, να έχει συνέχεια στην ζωή μας και στην καθημερινότητα της πόλης. Σεβαστό και κατανοητό. Όχι βέβαια για έναν καφέ στο διάλειμμα όπως οι υπογράφοντες λένε, γιατί για αυτόν τον καφέ υπάρχει άλλος χώρος όπως σε κάθε πολιτιστικό χώρο (κυλικείο ή φουαγιέ) αλλά για συνεύρεση των πολιτών του και για την διακίνηση ιδεών. Αυτό το πολιτιστικό κέντρο παρέμεινε «γιαπί» όπως πολλοί το έχουν βαφτίσει για πολλά χρόνια. Πράγματι λοιπόν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις είχαμε πάντα ως ένα από τα πρώτα και μεγάλα έργα την αποπεράτωση και λειτουργία του πνευματικού κτηρίου.
Έτσι ώστε να μπορούν να το χαρούν οι νέοι και ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που διψούν για τις τέχνες και τον πολιτισμό, και να δοθεί φυσικά ένα μεγάλο τέλος στην κατάφορη παραβίαση και βιασμό της αισθητικής μας. Τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια; Συνεχίσαμε πολλές εσωτερικές εργασίες και σχεδόν το μπροστά μέρος του κτιρίου ήταν έτοιμο προς χρήση και θα δινότανε αγαπητοί μου εάν δεν είχαμε την διαρροή υδάτων σε πολλά σημεία της οροφής του και την ανάγκη αλλαγής στέγης. Ενημερώνω όλους τους πολίτες λοιπόν ότι στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν 32.000,00 € για την υγρομόνωση της οροφής, 45.000,00 € για την αντικατάσταση των κουφωμάτων, 45.000,00 € για την ηλεκτρομηχανολογική και ακουστική μελέτη του θεάτρου έτσι ώστε να είναι έτοιμες προς δημοπράτηση, οι 600.000 περίπου ευρώ που προγραμματίσαμε μαζί με τις 600.000,00 € που διεκδικήσαμε και πετύχαμε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Αυτό αγαπητοί μου εγώ το ονομάζω πολιτική απόφαση και πολιτική βούληση. Αυτό δείχνει την ευαισθησία και την βούληση που έχουμε για τον πολιτισμό. Αυτό και ένα σωρό άλλες ενέργειές μας. Την λειτουργία του θερινού κινηματογράφου. Την ανακατασκευή του κτιρίου όπου στεγάζεται η χορωδία και η φιλαρμονική έτσι ώστε να μπορούν οι χορωδοί μας να εργάζονται σε ένα χώρο φιλόξενο και καλαίσθητο. Εμείς τους στηρίξαμε και τους στηρίζουμε ηθικά και οικονομικά για την μετάβασή τους στις διάφορες εκδηλώσεις που κάνανε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως στην Κύπρο που χρηματοδοτήθηκε το ταξίδι εξ’ ολοκλήρου, στην Πράγα που μάλιστα λάβαμε και το μετάλλιο.
Εγώ προσωπικά πρωτοστάτησα για να εξοικονομηθούν χρήματα από ιδιώτες έτσι ώστε να μπορεί η μικρή χορωδία να μεταβεί στο Graz της Αυστρίας για τις εκεί εκδηλώσεις. Εμείς ενισχύσαμε και ενισχύουμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη με εκατοντάδες βιβλία κάθε χρόνο έτσι ώστε οι συνδημότες μας να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γκάμα βιβλίων προς διάθεσή τους. Και διευκρινιστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.500 τίτλοι βιβλίων για ενήλικες και 2.700 για παιδιά. Όπως επίσης καθιερώσαμε τον θεσμό της επίσκεψης συγγραφέων στα σχολεία του Δήμου μας και ανοικτές εκδηλώσεις αυτών προς τους πολίτες. Έχοντας ως δεδομένα όλα αυτά που ανέφερα και πιστεύοντας στη σύντομη λειτουργία του πολιτιστικού κέντρου, μπήκαμε στη διαδικασία να δημοπρατήσουμε το Αναψυκτήριο για δύο κυρίως λόγους.
1. Αυτός που θα πλειοδοτήσει στη δημοπρασία με δικά του έξοδα θα ολοκληρώσει ένα τμήμα του κτιρίου.
2. Η φύλαξη του κτιρίου και η συντήρησή του με τη λειτουργία του αναψυκτηρίου θα είναι σίγουρη και ωφέλιμη για το Δήμο.
Και θέλω πραγματικά να ρωτήσω τους υπογράφοντες και όλους τους πολίτες. Πότε σ’ αυτή την πόλη, σ’ αυτό το Δήμο θα σταματήσει η γκρίνια και η κριτική για άλλους λόγους; Ενεργός πολίτης δεν είναι αυτός μόνο που κρίνει τις ενέργειες της διοίκησης αλλά και αυτός που είναι συμπαραστάτης, αρωγός και συμμέτοχος σε αυτές. Δεν είδα κανέναν να αρθρογραφεί ή να βρίσκεται κοντά μας σε όλες τις ενέργειες και τις διεκδικήσεις που κάνει η διοίκησή μας προς το καλό της πόλης
·Παρά μόνο ενώ ο θερινός κινηματογράφος λειτουργεί είμαστε κατ’ εντολή απόντες ή κακοί κριτές. Ή πηγαίνουμε στον κινηματογράφο του Δήμου Πλατέος παρόλο που είχε τα ίδια κινηματογραφικά έργα.
·Εκδηλώσεις γίνονται, απέχουμε και κρίνουμε.
· Συγγραφείς επισκέπτονται την πόλη και παρουσιάζουν βιβλία τους και εμείς δεν υπάρχουμε αλλά γκρινιάζουμε.
Ας μου πουν ειλικρινά οι υπογράφοντες είναι πράγματι λόγος η λειτουργία του Αναψυκτηρίου να λειτουργεί ανασταλτικά προς τον Πολιτισμό; Δεν μπορώ λοιπόν να δεχθώ την πλειοδοσία ευαισθησίας που παρουσιάζεται. Η ευαισθησία για το κτίριο αυτό είναι μεγάλη από όλους και περισσότερο από εμάς. Είμαι πεπεισμένος ότι ο χρόνος θα αποδείξει το σωστό της επιλογής μας. Η διοίκηση κρίνεται από τους πολίτες και η ευθύνη της είναι πολιτική. Παραβλέπω τις κραυγές περί «αλλαγής χρήσεως» ως παντελώς αβάσιμες αλλά έχουν ως βάση την μικροπολιτική, την μικροψυχία και την ιδιοτέλεια. Καμία αλλαγή χρήσης δεν γίνεται, ο χώρος που ενοικιάσαμε ήταν πάντα σχεδιασμένος για την συγκεκριμένη χρήση, όλες οι διαδικασίες έγιναν νόμιμα και με τρόπο υποδειγματικό. Τελειώνοντας θέλω να υποσχεθώ και να διαβεβαιώσω όλους αυτούς τους πολίτες που υπέγραψαν το κείμενο με τις αγνές ανησυχίες τους για την αποπεράτωση του κτιρίου του πνευματικού κέντρου όπως και όλους τους άλλους συμπολίτες μας ότι αυτή η Διοίκηση θα βάλει την τελική σφραγίδα της στην αποπεράτωσή του. Όπως άλλωστε την έβαλε σε πολλά μεγάλα έργα του Δήμου. Την αποπεράτωση του Γυμναστηρίου, την αποπεράτωση της αποχέτευσης, τον φωτισμό των εισόδων της πόλης, την ανάπλαση της Βετσοπούλου και της εύρυθμης λειτουργίας της, την δημοπράτηση του ταρτάν του γηπέδου, την κατασκευή νέου ΚΑΠΗ και επέκταση του παιδικού σταθμού και τέλος σας καλώ όλους στα εγκαίνια του κολυμβητηρίου περί τα τέλη του Ιουνίου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: