Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση η επιτροπή περιβάλλοντος του δήμου Αντιγονιδών που ως γνωστόν συστάθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και είχε ως κύριο έργο της την εξέταση των όρων λειτουργίας και τα αποτελέσματα αυτής για την βιομηχανία ¨ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α.Ε» που εδρεύει έξω από την Καβάσιλα και τον Σταυρό.
Ιδού τι γράφει αναλυτικά η έκθεση που συνέταξε η επιτροπή που απαρτίζεται από την επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Άννα Λαμπίρη και τους συμβούλους Στ. Τόπη (πλειοψηφία), Αντ. Τσίπη (μείζων μειοψηφία).
« Θέμα: Αρνητικές επιπτώσεις της Βιομηχανίας ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α.Ε Στο Δήμο ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ.
Μετά από διερεύνηση των προβλημάτων που δημιουργεί η λειτουργία της βιομηχανίας ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α.Ε., της οποίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται επί της Π.Ε.Ο Θεσ/νίκης-Βέροιας, μεταξύ των Τ.Δ. Σταυρού και Καβασίλων του Δήμου Αντιγονιδών, διαπιστώσαμε τα εξής:
1.Το πρόβλημα της ΜΟΛΥΝΣΗΣ του περιβάλλοντος στο Δήμο μας έχει γίνει χρόνιο. Παρά τις οχλήσεις και συστάσεις εκ μέρους φορέων και υπηρεσιών και παρά τις υποσχέσεις της εν λόγω βιομηχανίας ότι θα συμμορφωθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία, εν τούτοις εξακολουθεί να ρίχνει τα απόβλητά της στη στραγγιστική τάφρο που διέρχεται παράλληλα των εγκαταστάσεών της, διατρέχει περιμετρικά το Τ.Δ Παλ. Σκυλιτσίου και οδεύει προς Κρύα Βρύση του Ν. Πέλλας.
Ο ισχυρισμός των υπευθύνων της βιομηχανίας ότι λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, είναι απολύτως ανυπόστατος, διότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τα δε αποτελέσματα της βιομηχανίας είναι αρνητικά:
Α) στη στραγγιστική τάφρο δεν υπάρχει ψυχή ζώσα (ούτε βάτραχος!)
Β) οι κάτοικοι του Π. Σκυλιτσίου, του Σταυρού και των Καβασίλων υποφέρουν από τη βαριά δυσοσμία, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Γ) στην περιοχή των Ποντίων του Π. Σκυλιτσίου, που βρίσκεται κοντά στην τάφρο, αναφέρονται πολλά περιστατικά καρκίνου.
Σε έναν τόπο, όπου ο καρκίνος θερίζει και όπου η επιβίωση έχει γίνει το μεγάλο στοίχημα, καμία βιομηχανία δεν δικαιούται να λειτουργεί εις βάρος της υγείας των πολιτών.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι τα νερά της παραπάνω τάφρου τα αξιοποιούσε άλλοτε ο Τ.Ο.Ε.Β Π. Σκυλιτσίου για την άρδευση 3.500 στρεμμάτων, με προτροπή των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, εν όψει λειψυδρίας.
2.Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο αφορά στην υπεράντληση υδάτων, έγινε ιδιαίτερα αισθητό τους θερινούς μήνες του 2007, όταν:
α) στον υδατόπυργο Σταυρού δεν είχε νερό τις απογευματινές ώρες,
β) τα πιεστικά των οικιακών γεωτρήσεων χάλασαν λόγω έλλειψης νερού και άντλησης άμμου.
Τα παραπάνω προβλήματα παρουσιάστηκαν με την έναρξη λειτουργίας του χυμοποιείου της βιομηχανίας ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α.Ε., η οποία απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού,
που αντλούνται παράνομα και εις βάρος των κατοίκων του Σταυρού.
Σε μια εποχή που η λειψυδρία είναι ήδη γεγονός στη χώρα μας, κανένας δεν δικαιούται να θεωρεί «δικό του», το πόσιμο νερό που αντλεί παράνομα.
Η βιομηχανία που θεωρήθηκε κάποτε ευλογία διότι έδωσε ζωή στον τόπο μας, σήμερα είναι κατάρα. Για αυτά που προσφέρει, το τίμημα είναι πολύ βαρύ.
Για τους παραπάνω λόγους ενεργοποιείται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιγονιδών απευθυνόμενο στην υπηρεσία σας, με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα, σε ότι αφορά:
1. τη μόλυνση του περιβάλλοντος και
2. την παράνομη άντληση του πόσιμου ύδατος.
3.την ηχορύπανση κατά τις νυχτερινές ώρες.
Με τιμή
Επιτροπή περιβαλλοντικών θεμάτων Δημοτ. Συμβουλίου Δ. Αντιγονιδών
1. Άννα Λαμπίρη
2. Στέργιος Τόπης
3. Αντώνης Τσίπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου