Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτροπές και φανφάρες δεν χτυπιέται το bullying / άποψη

Διαβάζω την είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας σύστησε επιτροπή με ειδικούς ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της σχολικής βίας. Διαβάζω την είδηση και χαμογελώ απογοητευμένος βλέποντας την πολιτεία να στήνει  ακόμα μια επιτροπή, να ξοδεύει λεφτά που θα μπουν σε τσέπες αυτών που έχουν ήδη τυπώσει πολυτελή προγράμματα, που ήδη έχουν γίνει φίρμες μέσω της διαφήμισης που κάνουν χρόνια τώρα και έχουν...
καταστεί στο χώρο της σχολικής κοινότητας ως οι «ειδικοί». Θα ξοδευτούν λεφτά για να γίνουν ορισμένοι μάγκες και το φαινόμενο θα συνεχίσει να κρατάει πολύ καλά.

Πανηγυρίζει ο Κεδίκογλου (υφυπ/γος Παιδείας) και λέει ότι για πρώτη φορά θα πολεμηθεί συγκροτημένα το φαινόμενο του bullying. Ίσως και να το πιστεύει αυτό που λέει αλλά να είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η σχολική βία όσο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αφενός δεν είναι εκπαιδευμένοι για να το αντιμετωπίσουν, όσο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι φορτωμένοι υπερβολικά με την διδασκαλία υπερβολικής ύλης και αφετέρου όσο τα σχολεία δεν προσλαμβάνουν ειδικούς ψυχολόγους για να , ρυθμίσουν όχι μόνο τη σχολική βία αλλά μια σειρά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι σε δημοτικό και γυμνάσιο.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει αφενός κάποιοι να ξεβολευτούν και κυρίως να δοθούν χρήματα ώστε να στηθεί μια άλλου τύπου εκπαίδευση που το σύστημα βέβαια ούτε να ακούσει δεν θέλει.

Συνεπώς, είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (δημοτικό- γυμνάσιο) να διεκδικήσουν λύση στο ζήτημα αυτό με την συμμετοχή ειδικών.

Στην Αλεξάνδρεια

Κλείνοντας να σας περιγράψω ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε δημοτικό της Αλεξάνδρειας. Ένας μαθητής της Ε΄ τάξης έπεσε θύμα αρκετές φορές σχολικής βίας από συμμαθητή του σε τέτοιο βαθμό που παραλίγο να καεί ζωντανός αφού ο «θύτης» του έβαλε φωτιά στο μπλουζάκι του με αποτέλεσμα να υποστεί έγκαυμα στην κοιλιακή χώρα. Το παιδί που έπεσε θύμα της σχολικής βίας συνεχίζει να είναι θύμα. Ο θύτης συνεχίζει να είναι θύτης και το σχολείο συνεχίζει με συνέπεια την αδράνεια και αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα. Και βέβαια, αυτό το περιστατικό δεν είναι το πρώτο, συμβαίνει χρόνια τώρα αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε στα σοβαρά διότι είναι απαγορευτικό το πλαίσιο και δεν υπάρχουν ειδικοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.


Αν νομίζει ο Υπουργός ότι με επιτροπές και παρουσιάσεις και τελετές και φανφάρες θα λυθεί το πρόβλημα να μας το πουν κι εμάς να χαρούμε. Είναι τουλάχιστον αστείο το όλο σκηνικό και στεναχωριέμαι που ορισμένοι θα βγάλουν φράγκα από μια ευαίσθητη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: