Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ι. Γαϊτάνη - Ο Άδωνης προωθεί τον αποκλεισμό των φτωχών ψυχικά ασθενών - Κινητοποίηση στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης

Ι. Γαϊτάνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νικης
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έξω από την 4η ΥΠΕ. Η διαμαρτυρία είναι η τελευταία από μια σειρά κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες ενάντια στη διάλυση του ΨΝΘ και στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού που ανακοινώθηκε πριν 10 μέρες.

Το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Andor προβλέπει την κατάργηση των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, μέχρι το τέλος του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για το ΨΝΘ, προβλέπεται η άµεση συγχώνευση δύο τµηµάτων βραχείας νοσηλείας και η µεταφορά δύο τµηµάτων οξέων περιστατικών σε γενικά νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης, σε χώρους ωστόσο ακατάλληλους και επικίνδυνους για τους νοσηλευόμενους και το...

προσωπικό. Επιπλέον, σχεδιάζεται η λειτουργία δύο οικοτροφείων για την παρατεινόμενη νοσηλεία, αλλά µέχρι στιγµής δεν έχει ολοκληρωθεί η ανεύρεση των κτιρίων.
Τέλος, έχει ήδη αποσταλεί πίνακας με τον αριθμό και τις ειδικότητες εργαζομένων που θα οδηγηθούν σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας. Πρόκειται για 36 εργαζόμενους του προγράμματος Ψυχαργώς (νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εργοθεραπευτές) και 15 οδηγούς.

Με πρόσχημα την αποασυλοποίηση, το Υπουργείο Υγείας λειτουργεί αντιθεραπευτικά και προάγει την ψυχιατρική απορρύθμιση, προχωρώντας σε αποφάσεις κατάργησης Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ανασφάλιστων ξεπερνά τα 3 εκατ. και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τείνει πλέον να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Στη σημερινή κινητοποίηση στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εργαζόμενοι και από άλλα νοσοκομεία της πόλης, οι εργαζόμενοι του Δήμου Παύλου Μελά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο υπουργός Υγείας προσπαθώντας να διορθώσει τις στρεβλώσεις του συστήματος, αυτό που προωθεί είναι η ιδιωτικοποίηση και ο αποκλεισμός των φτωχών ψυχικά ασθενών. Δεν διορθώνεται το σύστημα με κλινικές, όπου ο προαυλισμός θα γίνεται σε ακάλυπτους χώρους και χωρίς να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προγραμματισμού και μελέτης σε σχέση με την χωροταξία μιας ψυχιατρικής κλινικής.

Εξάλλου, η μείωση ακόμα 1,2 δις ευρώ των δημόσιων δαπανών υγείας δρα σωρευτικά και θα εντείνει ακόμη περισσότερο την υγειονομική φτώχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού και τη λειτουργική κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, ενάντια στη διάλυση της Ψυχικής Υγείας και για μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Δε θα επιτρέψουμε καμία απόλυση στις υπηρεσίες του ΨΝΘ, ούτε στα δύο αντίστοιχα νοσοκομεία της Αθήνας.

Με τους εργατικούς-κοινωνικούς αγώνες και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καλύψει ισότιμα και αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες όλων, μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πολιτική των μνημονίων και να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση που μας στερεί ακόμα και το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια Υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: