Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡ- Αντιπαράθεση για τον 3ο πόλο / ρεπορτάζ

 Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη


Φ. Κουβέλης
Με εμφανείς τις αντιθέσεις ανάμεσα στους εκφραστές της πλειοψηφικής γραμμής Κουβέλη για τρίτο πόλο χωρίς το ΠΑΣΟΚ και τους 58 και τους υποστηρικτές της μειοψηφίας που τάσσονται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τη Χαριλάου Τρικούπη και την κίνηση για την ελληνική Ελιά συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του...
συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο Σινέ Κεραμεικός.

Με εμφανείς τις αντιθέσεις ανάμεσα στους εκφραστές της πλειοψηφικής γραμμής Κουβέλη για τρίτο πόλο χωρίς το ΠΑΣΟΚ και τους 58 και τους υποστηρικτές της μειοψηφίας που τάσσονται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τη Χαριλάου Τρικούπη και την κίνηση για την ελληνική Ελιά συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο Σινέ Κεραμεικός. Ξεχωρίζει η κατάθεση του κειμένου συμβολής του Αριστερού δικτύου που ζητά «συνάντηση μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς» και διαμόρφωση προϋποθέσεων για προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κείμενο θέσεων

Σάκης Παπαθανασίου
Παρουσιάζοντας το κείμενο θέσεων, ο επικεφαλής της Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου εξήγησε σχετικά με τον τρίτο πόλο ότι «έχει ως πολιτική βάση την αντιπαράθεση με τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και με τον αριστερό λαικισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Απευθύνεται σε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου και σε αυτή την πολιτική συμπαράταξη ο κάθε συμμετέχων θα διατηρεί την αυτονομία του, ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν ρευστοποιείται.

Διευκρινίζοντας την άρνηση στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι «η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει αυτή η πολιτική συμπαράταξη. Η πολιτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία εμποδίζει μια τέτοια «συγκατοίκηση». Η επιλογή συμπόρευσης θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος».

Τέλος, για την πρωτοβουλία των 58 εκτίμησε ότι δεν λαμβάνει υπόψη πολιτικές παραμέτρους, δεν τοποθετείται ούτε αξιολογεί την κυβερνητική πολιτική και προσπαθεί να συγκεράσει μια αδιέξοδη πραγματικότητα ενός κοινόυ σχήματος ανάμεσα σε ένα κόμμα εκτός κυβέρνησης τη ΔΗΜΑΡ με ένα κόμμα εντός κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ.

Τροπολογίες μειοψηφίας

Ντ. Τσικαρδάνη
Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες της μειοψηφίας η Ντόρα Τσικαρδάνη τόνισε ότι η άρνηση του διαλόγου στην πρόσκληση των 58 υπονομεύει τόσο την αυτοεικόνα, όσο και την εικόνα των τρίτων για τη ΔΗΜΑΡ. «Η θέση αυτή είναι και στείρα και βλαπτική, σηματοδοτεί την αναδίπλωσή μας από μία κομματική λειτουργία ανοιχτή, στην κλασσική, κλειστή αριστερή μιας υποτιθέμενης συνεπούς καθαρότητας». Καταλήγοντας, η κ. Τσικαρδάνη ευχήθηκε η ΔΗΜΑΡ οφείλει να προσέλθει στην πρόσκληση σε διάλογο, έτσι, όπως είναι, χωρίς να υπάρχει φόβος ρευστοποίηση, που εξάλλου «δεν επέρχεται διά του διαλόγου».

Λυκούδης
Την πρότασή του για ανοιχτό διάλογο με όλους για την Κεντροαριστερά εξέφρασε στην ομιλία του ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης. "Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στο διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά. Και η μη Κεντροαριστερά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο δικομματισμό και στις αυτοδυναμίες"

"Προτείνω να μπούμε επιθετικά στο διάλογο με όλους, και με την κίνηση των 58. Αν την αφήσει βέβαια ο Βενιζέλος να προχωρήσει. Γιατί προσωπικά διαισθάνομαι ότι δεν του αρέσει ο ρόλος που του επιφυλάσσει η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, γι΄αυτό προσπαθεί δια του σφιχταγκαλιάσματος να την στραγγαλίσει. Αρχηγούλης στο μαγαζάκι του και τα συναφή. Με συντρίβει, σύντροφοι, βαθειά, η σκέψη ότι μπορεί κάποιος να σκέφτεται έτσι και για μας", συμπλήρωσε με νόημα, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται στο τέλος του μνημονίου και γι αυτό απαιτείται η μέγιστη δημοκρατική συσπείρωση.

Ο κ. Λυκούδης προέβλεψε ότι η ΔΗΜΑΡ με τις αποφάσεις που θα λάβει το συνέδριο οδηγείται σε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζοντας τη διαφωνία του με αυτή την προοπτική υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι απέναντι με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο πολιτικός του λόγος διαμορφώνει συνειδήσεις που προσδοκούν τη σύγκρουση και εφευρίσκουν εχθρό για τη νομή της εξουσίας.
Πάντως, απέρριψε κάθε κίνδυνο διάσπασης ή μαζικών αποχωρήσεων από το κόμμα, κρίνοντας ως πιο απειλητική την αδιαφορία της κοινωνίας και υπονοώντας το ενδεχόμενο η ΔΗΜΑΡ να μείνει εκτός Βουλής.


Αριστερό Δίκτυο

Στο Κείμενο Συμβολής που κατέθεσε το Αριστερό Δίκτυο που συντάσσεται με την πλειοψηφία γίνετα λόγος για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και ενός πολιτικού σχεδίου που θα μετατοπίζει την πολιτική ζωή του τόπου σε προοδευτική κατεύθυνση και θα την απαλλάξει από την συντηρητική και νεοφιλελεύθερη αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Η συνάντηση μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική πρόταση σε προοδευτική κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στον προγραμματικό μας λόγο ,στα μέλη μας και στον κόσμο της εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Δικτύου Βαγγέλης Ζορκάδης στην παρέμβασή του.

Ακόμη, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το κάλεσμα των 58 αναφερόμενος σε πολιτικές κινήσεις, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στην πολιτική πραγματικότητα, που αγνοούν την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και υποστηρίζουν ένα άλλο πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς «χωρίς σαφές κοινωνικό πρόσημο που θέλει να εγκλωβίσει την πολιτική μας ζωή σε συντηρητικές επιλογές».
«Η πολιτική έκφραση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν θα είναι προϊόν επιλογών εκδοτικών συμφερόντων αλλά κοινωνικών διεργασιών», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Ζορκάδης




Δεν υπάρχουν σχόλια: