Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

“Τσουνάμι” γίνονται τα “όχι” στο χαράτσι της ΔΕΗ

Της
Μαριάννας Φ. Παντελοπούλου

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη διακοπή ρεύματος στους πολίτες που έχουν πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά όχι το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων, εμφανίζεται ο δήμος Νέας Ιωνίας. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο δήμος Ν. Ιωνίας την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο συνεδριακό κέντρο, ο...

...δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, ενημέρωσε τους δημότες για τις καινούργιες εξελίξεις ενώ διατράνωσε τη μαχητική στάση του δήμου απέναντι στα άδικα χαράτσια, καλώντας τους πολίτες να συσπειρωθούν και να παλέψουν από κοινού τα αντιλαϊκά φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου οι πολίτες που έχουν ως τώρα κινήσει τη διαδικασία εξωδίκου με τη βοήθεια του δήμου, αγγίζουν ήδη τους 3.100 και διαρκώς αυξάνονται, ενώ ο δήμος θα προχωρήσει και σε ασφαλιστικά μέτρα για ευπαθείς ομάδες δημοτών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Παράλληλα, από την προηγούμενη Δευτέρα λειτουργεί στο δήμο ειδικό απογευματινό τμήμα με τη βοήθεια εθελοντών με σκοπό την παροχή βοήθειας στους δημότες που επιθυμούν να στείλουν αιτήσεις εξαίρεσης ηλεκτρονικά στις εφορίες. Μετά τις πρώτες ενθαρρυντικές αποφάσεις πρωτοδικείων ανά την επικράτεια, που έχουν δικαιώσει προσφυγές πολιτών, είναι εν αναμονή τα αποτελέσματα από το Συμβούλιο Επικρατείας περί νομιμότητας ή μη, τόσο του ίδιου φόρου όσο και της είσπραξης του από μια ανώνυμη κοινωφελή επιχείρηση όπως είναι η ΔΕΗ. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολύτιμη και αναγκαία βοήθεια των εθελοντών, από τους εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους και τους ηλεκτρολόγους, μέχρι τους απλούς πολίτες που δηλώνουν έτοιμοι να βρεθούν στα σπίτια που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα για να εμποδίσουν τα συνεργεία. «Έχει αναπτυχθεί ένα δυνατό, γερό κίνημα που έχει αγκαλιάσει πολύ κόσμο και αυτό είναι καλό για την γενική κατάσταση διότι θα αρχίσουν να σκέπτονται ότι δεν μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη του κόσμου. Κι αν αύριο δηλαδή αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο με τη ΕΥΔΑΠ; Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα έχει γενικότερα οφέλη» ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος ενώ καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του σωματείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο και αναγνωρίζοντας τη συμπαράσταση των εργαζομένων της ΔΕΗ, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον αγώνα, το δίκιο είναι με το μέρος μας, πρέπει να συνεχίσουμε, να ξέρετε ότι θα είμαστε μαζί σας να βοηθήσουμε και να αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Στον από κοινού αγώνα εργαζομένων της ΔΕΗ και πολιτών στάθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Φωτόπουλος: «Από την πρώτη στιγμή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πήρε δημόσια θέση, ότι με όλες της τις δυνάμεις θα παλέψει να ακυρώσει τις απαράδεκτες αποφάσεις και το νόμο που ακολούθησε. Δεν θα μας κάνει κανένας νόμος να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Αρνούμαστε να εκτελέσουμε εντολές διακοπής ρεύματος, έχουμε δεσμευτεί σε αυτό. Κι όχι μόνο αρνούμαστε αλλά όπου δεν το κόβουν οι υπάλληλοι, αλλά ο εργολάβος, θα μας βρει μπροστά. Είμαι σίγουρος και χαίρομαι γιατί δε θα είμαστε μόνοι μας αλλά όλοι χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φωτόπουλου τα 250.000 νοικοκυριά που τυπικά αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, άμα το πέρας των 80 ημερών, θα τριπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, καθιστώντας καυτό το ερώτημα για το ποιος θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, ενώ εξαιρετικά σημαντικό ήταν και ένα άλλο νούμερο που κατέθεσε ως πληροφορία. Όπως είπε «Από το 12,7% της αύξησης του ρεύματος, στη ΔΕΗ καταλήγει το 1,1%», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΔΕΝΟΠ απευθυνόμενος προσωπικά στο Δήμαρχο κατέληξε: «Φίλε συναγωνιστή Ηρακλή, είναι δέσμευση μας το ρεύμα δεν θα κοπεί στο σπίτι κανενός φτωχού και ανέργου».

Στη συγκέντρωση μίλησε εκπρόσωπος της επιτροπής «Δεν χρωστάω- Δεν πληρώνω», ενημερώνοντας τους πολίτες για την προγραμματισμένη κινητοποίηση εναντία στο χαράτσι που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 18.00 στη πλατεία Κλαυθμώνος καθώς και εκπρόσωποι των επιτροπών κατοίκων Καλογρέζας και Πευκακίων, ενώ ερωτήσεις χρηστικές και τοποθετήσεις έγιναν από δημότες.

Σε δηλώσεις της στη «Ζω» η Αντιδήμαρχος παιδείας Ολ. Κατημερτζή, ήταν κάθετη: «Μες στο χειμώνα να κόψουν το ρεύμα; Να δούμε ποιοι θα αναλάβουν το κόστος. Τα συνεργεία του δήμου είναι έτοιμα για να επανασυνδέσουν και θα είμαστε εκεί να προστατέψουμε και τα σπίτια και τον ηλεκτρολόγο».

Η Αντιδήμαρχος παιδείας ενημέρωσε πως οι αιτήσεις στο δήμο για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων συνεχίζονται από τους πολίτες τις πρωινές στο δημαρχείο (ήδη έχουν φτάσει τις 3.100) ενώ από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και κάθε απόγευμα 5μ.μ. - 8 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου ομάδα εθελοντών θα βοηθά τους δημότες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπολογιστές, ή τις απαραίτητες γνώσεις, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη ΔΟΥ την αίτηση εξαίρεσης από το χαράτσι. Οι δημότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους με την ταυτότητα και το ΑΦΜ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αντιδήμαρχος τόνισε πως το κίνημα ενάντια στο χαράτσι «αντί να ξεφουσκώνει μεγαλώνει» καθώς ο δήμος συνεχίζει και δέχεται καθημερινά τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα, από επιτροπές κατοίκων και ομάδες πολιτών που αρχίζουν τώρα τη διαδικασία και ζητούν την «τεχνογνωσία» του δήμου Νέας Ιωνίας.

πηγή: http://www.zonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: