Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Έκαναν αγωγή στην αστυνομία για την προσαγωγή τους τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

της
Νατάσα Κεφαλληνού

Σε αγωγή ενάντια στο ελληνικό Δημόσιο προέβησαν οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βασίλης Παπασταμόπουλος και Μιχαήλ Ταβλαδωράκης για την παράνομη και αναίτια προληπτική προσαγωγή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις πριν την πορεία της 6/5/2010 ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, ενώ...
κατευθύνονταν στην πορεία -από διαφορετικές κατευθύνσεις- διμοιρίες των ΜΑΤ τους σταμάτησαν για εξακρίβωση στοιχείων. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο επέδειξαν την αστυνομική τους ταυτότητα ωστόσο προσήχθησαν χωρίς καμία αιτία στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα στην περίπτωση του Βασίλη Παπασταμόπουλου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ φρόντισαν να φερθούν με… περισσό επαγγελματισμό: «Με σταμάτησαν έξω από τη Νομική και μου ζήτησαν ταυτότητα. Την έδωσα αλλά επέμεναν να με προσάγουν. Όταν τους ρώτησα το λόγο άρχισαν να με προπηλακίζουν με βρισιές και σφαλιάρες, ενώ μου πέρασαν χειροπέδες. Ταυτόχρονα αρνήθηκαν να πουν το λόγο της προσαγωγής μου και στους δικηγόρους από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, που παρευρίσκονταν στο σημείο, και παρενέβησαν» περιγράφει ο Βασίλης.
Μετά την αγωγή, οι δύο αγωνιστές εξέδωσαν κείμενο στο οποίο τονίζουν: «Περιοριζόμενοι εδώ μόνο στο ζήτημα των προσαγωγών έχει μια σημασία να σημειώσουμε ορισμένα στοιχεία. Η πρακτική των προσαγωγών «υπόπτων για τέλεση αξιόποινης πράξης» βασίζεται σε μια εντελώς αυθαίρετη διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου για τους επιτρεπτούς περιορισμούς της προσωπικής ελευθερίας, το οποίο εξαιτίας της σοβαρότητας αυτού του ατομικού δικαιώματος, καθορίζεται απευθείας από το σύνταγμα.
Το προεδρικό διάταγμα 141/1991 που προβλέπει την προσαγωγή ως δυνατότητα, δεν στηρίζεται σε κανένα νόμο ψηφισμένο από τη βουλή και δημιουργεί ένα μεγάλο πεδίο αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων, καθώς οι προϋποθέσεις για την προσαγωγή είναι ευρύτατες και διαγνώσιμες με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Στην πράξη η παράνομη πρόβλεψη για τη δυνατότητα προσαγωγής, χρησιμοποιείται χάρη στα αόριστα κριτήρια εφαρμογής της για την μερική απαγόρευση των διαδηλώσεων (μαζικότατες προσαγωγές πριν και μετά τις διαδηλώσεις, αποσυνδεδεμένες από κάθε νομιμοφανή αιτιολογία) και για την τρομοκράτηση κυρίως της νεολαίας που συχνάζει σε χώρους που έχει στοχοποιήσει το κράτος ή συμπεριφέρεται με τρόπο που για την κυρίαρχη ιδεολογία παραπέμπει σε πρακτικές πολιτικής ανυπακοής».

Η κίνηση τους έχει ως στόχο: «να δώσει αφορμή σε μια πιο συντεταγμένη ενεργοποίηση κάθε αγωνιστή για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν, Ιανουάριος 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: