Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΟΪΚΑΝΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ: ΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΝΕΥ ΨΗΦΟΥ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

-Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
-Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Άλλο ένα σκανδαλώδες δώρο ετοιμάζουν να χορηγήσουν στους έλληνες τραπεζίτες, τρόικα και αστικό πολιτικό κατεστημένο.
Όπως προκύπτει από το τελευταίο 10σελιδο υπόμνημα της...
τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI θα γίνει με μετοχές άνευ ψήφου!

Ως επικρατέστερη λύση προκρίνονται οι άνευ ψήφου κοινές μετοχές ενώ δεύτερο πιθανότερο σενάριο είναι αυτό των προνομιούχων μετοχών. Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές είναι σαν τις προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη χωρίς όμως τόκο.

Αφού λοιπόν οι τρεις τελευταίες αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, μαύρο μέτωπο) επέλεξαν να διασωληνώσουν με κρατικό χρήμα τις τράπεζες, αντί να τις εθνικοποιήσουν, τώρα πάνε ένα βήμα παραπέρα: το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί με τόκο από την τρόικα, προκειμένου να «παρκάρει» αμύθητα κεφάλαια (τουλάχιστον € 40 δις) στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στη λειτουργία τους!

Ουσιαστικά, ο ελληνικός λαός θα δανειστεί και θα αποπληρώσει με τόκο, μάλιστα, τα λεφτά με τα οποία οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στην οικονομική (και πολιτική) ζωή του τόπου!

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή, που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, βλέπει τη ζωή της να καταστρέφεται από τα συνεχή και απανωτά μνημονιακά μέτρα!
Τα κοράκια έπεσαν με τα μούτρα...
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι πολλοί παράγοντες της τραπεζικής αγοράς φαίνεται πως είχαν γνώση του ως άνω εγγράφου που φέρει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου, πριν αυτό «διαρρεύσει» μέσω του τύπου.

Τούτο προκύπτει από το ράλι του τραπεζικού δείκτη κατά τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο αρχικά αποδόθηκε στη, δήθεν, καλή πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI...
Και άνευ ψήφου και επαναγοράσιμες...

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι κοινές μετοχές άνευ ψήφου θα συνοδεύονται και από option αγοράς από τους υφιστάμενους, και ενδεχομένως μόνο τους βασικούς υφιστάμενους, μετόχους!
Κοινώς μετά από 2 – 3 χρόνια οι έλληνες τραπεζίτες θα μπορέσουν να αγοράσουν τις κοινές αυτές άνευ ψήφου μετοχές για ένα κομμάτι ψωμί.
Εκτός βέβαια και αν μια τράπεζα είναι τόσο «σαπάκι» που κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτήν, τότε θα τη φορτωθεί το ελληνικό δημόσιο.
Δηλαδή, οι άνευ ψήφου μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές...

Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε σήμερα την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών:
ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.
Η πολιτεία όφειλε εδώ και καιρό να έχει εθνικοποιήσει τις τράπεζες προκειμένου να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Αντ΄ αυτού, όμως, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί, σε διάφορες μορφές, με ένα απίστευτο πακτωλό δεκάδων δις, που προσεγγίζουν το ΑΕΠ της χώρας, την ώρα, μάλιστα, που πνίγουν την οικονομία και λεηλατούν τους πολίτες.

Αυτήν την ώρα ενόψει PSI, η τρόικα προτείνει η «ανακεφαλαιοποίηση» με περίπου 40δις, των τραπεζών να πραγματοποιηθεί μέσω κοινών άνευ ψήφου μετοχών.

Και αυτή η πρόταση, την οποία φαίνεται να αποδέχεται η κυβέρνηση, γίνεται από την τρόικα στο νέο δεκασέλιδο μνημόνιο, μόνο και μόνο, για να συνεχίσει να ελέγχει τις τράπεζες, το μεγάλο ιδιωτικό, ντόπιο και ξένο, χρηματιστικό κεφάλαιο.

Επειδή είναι απαράδεκτο, προκλητικό, πρωτοφανές και εξοργιστικό με τα χρήματα των φορολογουμένων και τα δάνεια του δημοσίου, να στηρίζεται το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο για να συνεχίζει την κερδκοσκοπική λεηλασία του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Συμφωνεί η κυβέρνηση να προβεί σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών άνευ ψήφου μετοχών, σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού οικονομικών;
2. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά μέσω της ανακεφαλαιοποίησης στη δημόσια ιδιοκτησία και στο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών; Πώς είναι δυνατόν με τα χρήματα του δημοσίου να συνεχισθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία του τραπεζικού συστήματος;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης

ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: