Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου καταγγέλει την πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει το ίδιο Αγρότες & Εμπόρους

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, με αφορμή τα συνεχιζόμενα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΣΔΟΕ στους παραγωγούς... βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι αρνούνται να βάλουν ταμειακές μηχανές, στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών που πωλούν την ιδιοπαραγωγή τους, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι φορολογούνται ως έμποροι με ΦΠΑ 13%, το οποίο φυσικά μετακυλίεται και στον τελικό καταναλωτή.
«Όσους εμπορεύονται τους αντιμετωπίζουμε το ίδιο. Τα πρόστιμα είναι νόμιμα και δεν θ’ ανεχτούμε τους “ακτιβισμούς” των βιοκαλλιεργητών» απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Ξυνίδης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη βουλή της κας Αμμανατίδου.

«Η κυβέρνηση προστατεύει το μονοπώλιο των μεγαλεμπόρων, το οποίο τροφοδοτεί την ακρίβεια των τροφίμων» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμμανατίδου. «Ζητάμε να υπάρξει ειδικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ορίζει τη δημιουργία υπαίθριων αγορών παραγωγών βιολογικής αλλά και συμβατικής καλλιέργειας, όπως άλλωστε ζητούσαν και ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας μαζί με άλλους 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε επίκαιρη επερώτηση τους τον Φεβρουάριο του 2009 στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Υπάρχουν και επεξεργασμένες προτάσεις από τον Σύλλογο των βιοκαλλιεργητών, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τις λάβει υπόψη της. Οι αγορές παραγωγών είναι μία απάντηση στην ακρίβεια των τροφίμων και θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές και αξιοπρεπείς τιμές για τους αγρότες, ώστε να αντέξουν στην κρίση. Το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό αφορά όλο τον αγροτικό κόσμο, αφορά την επιβίωση του αγρότη, αλλά αφορά και την επιβίωση κάθε πολίτη που δεν αντέχει και δεν μπορεί πλέον ν’ αγοράζει τα απαραίτητα τρόφιμα στις τιμές που επιβάλλουν οι έμποροι και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, τους οποίους προστατεύει και αυτή η τρικομματική κυβέρνηση. Όσον αφορά στην φορολόγηση, οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται ως αγρότες και να το πωλούν και στη λιανική ως αγρότες, ενώ τώρα τους φορολογείται για το ίδιο προϊόν εις διπλούν και ως αγρότες που το παράγουν και ως εμπόρους που το εμπορεύονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: