Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος

Νέα «σφαλιάρα» στο υπουργείο Οικονομικών και στην απόφασή του να επιβάλει το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ δόθηκε από τα δικαστήρια, αυτήν τη φορά από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω δικαστήριο με χτεσινή προσωρινή διαταγή απαγόρευσε τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα από πτηνοτροφική μονάδα, επειδή η τελευταία υπάγεται στις εξαιρέσεις....
του νόμου και κακώς ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη της να καταβάλει το τέλος. Οπως είπε στον «Α» ο Δημήτρης Καραγιάννης, ένας από τους δικηγόρους του ιδιοκτήτη της πτηνοτροφικής μονάδας, το δικαστήριο δέχτηκε ότι υπάρχει προσβολή προσωπικότητας του πολίτη.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Θεσσαλονίκης βγάζει απόφαση σε βάρος της υποχρέωσης καταβολής του τέλους, αφού μέχρι στιγμής όλες οι άλλες προσφυγές είχαν απορριφθεί. Για την εν λόγω υπόθεση θα ακολουθήσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή και στα διοικητικά δικαστήρια. Μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας αποφεύγει τον κίνδυνο να μείνει η ιδιοκτησία του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Εξάλλου και σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, για το ίδιο ζήτημα εκκρεμεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ιδιοκτήτη βιοτεχνικής μονάδας από τη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενες αποφάσεις

Πρόσφατη είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο «πάγωσε» τη διακοπή ρεύματος για μη καταβολή του τέλους. Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή υπέρ 34 ατόμων, τα οποία αρνούνταν να πληρώσουν το χαράτσι. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας των εν λόγω ατόμων, αφού είναι άνεργοι, άποροι ή ανάπηροι. Τα 34 αυτά άτομα -όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ιδιοκτήτη της πτηνοτροφικής μονάδας στη Θεσσαλονίκη- δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα άλλο πρόβλημα με τη ΔΕΗ, μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, ώστε να κριθεί παράνομο το μέτρο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι απόφαση υπέρ πολιτών και εναντίον της υποχρέωσης καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ εξέδωσε πριν από περίπου είκοσι μέρες και το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: