Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΝΤΡΟΠΗ! ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ

To 40%-80% από τις συντάξεις των νοσηλευμένων - ψυχικά ασθενών απαιτεί η κυβέρνηση με νέα της απόφαση. Για εξόντωση των ψυχιατρικά ασθενών μιλά ο Δ/ντής του 9ου ψυχιατρικού τμήματος στο Δαφνί, προειδοποιώντας ότι ...
ότι θα κινήσει άμεσα νομικές διαδικασίες και στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ψυχιατρικά ασθενείς αλλά και ηλικιωμένοι καλούνται να συμμετάσχουν περισσότερο στις δαπάνες περιθαλψής τους, στα συνολικά 100 επιχορηγούμενα από το κράτος Ιδρύματα ΝΠΔΔ, στα οποία νοσηλεύονται. Με νέα απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου που δημοσιεύτηκε στην “Διαύγεια”, καλούνται να καταβάλουν, εκτός από το ημερήσιο νοσήλιο του ασφαλιστικού τους φορέα που παρακρατούνταν έως τώρα, και ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης ή του επιδόματος πρόνοιας.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση: «Οι περιθαλπόμενοι συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα, με ταυτόχρονη απόδοση αυτού στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τους φιλοξενεί».

Τα ποσά που πλέον θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται στο νομικό πρόσωπο του δημοσίου δικαίου καθορίζονται ως εξής:

- Από σύνταξη μέχρι 360 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 40%.

- Από σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 50%.

- Από σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 60%.

- Από σύνταξη από 1000,01 ευρώ μέχρι 1500 ευρώ θα καταβάλλεται ποσοστό 70%.

- Για σύνταξη από 1500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%.

Μόνο κατά τις ημέρες που ο περιθαλπόμενος δεν θα νοσηλεύεται στο ίδρυμα, το ποσό το οποίο θα αναλογεί στο διάστημα αυτό θα επιστρέφεται είτε με απευθείας καταβολή είτε με συμψηφισμό.

Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, δ/ντης του 9ου ψυχιατρικού τμήματος στο Δαφνί αναλύει την απόφαση, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο: «Τα λιγοστά χρήματα που λαμβάνουν ως σύνταξη ή επίδομα απορίας οι φιλοξενούμενοι είτε στις στεγαστικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) είτε στα ιδρύματα χρόνιας παραμονής ανέρχονται συνήθως στα 300 ευρώ μηνιαίως, σπανίως δε είναι λίγο περισσότερα και φτάνουν μόνο για τσιγάρα, καφέ και πιθανώς για μια ελάχιστη ψυχαγωγία το μήνα, ενώ κάποιες φορές χρειάζεται και αγορά των απολύτως απαραίτητων ρούχων. Αυτό που επιχειρείται τώρα ισοδυναμεί με εξόντωση των ανθρώπων αυτών. Πρώτον, ποιος θα τους πει ότι από εδώ και πέρα θα σου κρατούν τη μισή σύνταξη και παραπάνω, χωρίς να τους κάνει ψυχιατρικά κακό; Πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα του τύπου «είτε πληρώνεις για την περίθαλψή σου σαν να ήσουν σε ιδιωτικό ίδρυμα είτε βρίσκεσαι στο δρόμο... επίσης, τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας και νομιμότητας αυτής της απόφασης και πρέπει να τονίσω ότι οι ευθύνες για τα αποτελέσματα θα επιβαρύνουν τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων που θα εφαρμόσουν την απόφαση όσο και τον ίδιο τον υπουργό. Θα κινήσουμε άμεσα νομικές διαδικασίες και στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέναντι σε μια απόφαση που οδηγεί στην εξόντωση των ψυχιατρικά ασθενών»

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: