Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

«Εφικτή η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, όπως και η εξασφάλιση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος ανάκαμψης και θέσεων εργασίας»

της
Ασ. Ξηροτύρη*
Προχωρώντας για νέες εκλογές, ο πολίτης θέλει αυτή τη φορά καθαρές εξηγήσεις και δεσμεύσεις. Θα ακούσει περισσότερο τα προγράμματα και λιγότερο τα συνθήματα. Απέναντι στο δίλημμα που θα προβάλλει η δεξιά «ευρώ ή δραχμή» και στο δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ «μνημόνιο – αντιμνημόνιο», στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεσμευόμαστε να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή...
 απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Θα αξιοποιήσουμε το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Γερμανία, θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.



Άμεση προτεραιότητα : 


- Η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθιά ανάσα.


- Η κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω, όπως και το κρίσιμο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας.


- Η εξασφάλιση και η εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου  να υπάρξουν προοπτικές ανάκαμψης και θέσεις εργασίας.


Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής να προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου- όπως από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. και είχαμε επιμείνει -, να ζητήσει να υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από τη χρονική επιμήκυνση, να διεκδικήσει την απευθείας χρηματοδότηση των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να επιμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης των πόρων για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σήμερα, οι προτάσεις αυτές είναι περισσότερο από ποτέ ρεαλιστικές, αφού είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ολάντ θα εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την έκδοση ευρωομολόγων, τον δανεισμό των κρατών απευθείας από την ΕΚΤ και την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ. Θα πιέσει προς τούτο το Βερολίνο να άρει το βέτο του στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων -χρέους ή για να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείσει απευθείας στις κυβερνήσεις. Αλλά και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μαρκ Ερό τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει να στείλουν ισχυρό σήμα υποστήριξης στον ελληνικό λαό, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται ο προστατευτισμός αλλά και ο άμεσος δανεισμός της Ελλάδας από την ΕΚΤ».


Αμέσως μετά από αυτά, οι δεσμεύσεις για νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012 με στόχευση τις συντάξεις και το  κοινωνικό  κράτος, θα πρέπει  υποκατασταθούν από :


-      Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση την καταπολέμηση της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.


-      Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.


Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.


Αυτά θα είναι τα άμεσα μέτρα και η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται. Αλλά η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του, πρέπει να έχει Κυβέρνηση.


Και όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜ.ΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση. Ικανή να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα, να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρώπη και να προχωρήσει στη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, με την κοινωνία όρθια και τις νέες γενιές να ελπίζουν.
 
*περιφερειακή σύμβουλος και βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: