Με εμφανή τα σημάδια από τις εσωκομματικές ρωγμές στην κυβερνητική παράταξη και με μέγα ερώτημα αν το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης θα υπερισχύσει των φυγόκεντρων δυνάμεων που επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε χθες.....
στην ολομέλεια του Σώματος η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Βασικό σημείο διένεξης αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοψήφισμα, που κατέδειξε εξαρχής τις διαφορές που επικρατούν για το εγχείρημα εντός του ΠΑΣΟΚ.
* Ο Αν. Λοβέρδος παρατήρησε με νόημα πως αποτελεί «θεμελιώδη αρχή μου πως η ευρωζώνη, η Ε.Ε. και το ευρώ δεν είναι θέμα τακτικής, ούτε και αντικείμενο πολιτικού παιγνίου. Είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι επιλογή, για την οποία ο λαός κόπιασε και, έκανε θυσίες μισού αιώνα και έχουμε ιερή υποχρέωση να αποσαφηνίσουμε ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τη σταματήσει».
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πάντως ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει προβλήματα με τον πρωθυπουργό απόντα στον εξωτερικό.
Μαζί του συνέπλευσε και ο βουλευτής Σάμου του ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκος, που ξεκαθάρισε ότι λέει «όχι» στο δημοψήφισμα, διότι θεωρεί «επικίνδυνο, θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας να εμπλέκεται σε δημοκρατική διαδικασία» και κατέληξε πως δεν θα στενοχωρεθεί αν δεν ψηφιστεί.
Αντιθέτως ο Δ. Ρέππας, προωθώντας την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, έκανε λόγο για «κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, που φέρνει τα πάντα στο φως» και συμπλήρωσε πως «φέρνει τον πολίτη πρωταγωνιστή, καθώς αποτελεί πρωτογενή καταγραφή της λαϊκής θέλησης».
Τις θέσεις του απέρριψε πλήρως η αντιπολίτευση.
* Αν και η Ν.Δ. δεν αποσαφήνισε ποια στάση τελικά θα κρατήσει, εν τούτοις διά του Πρ. Παυλόπουλου καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου «ευτελισμό των θεσμών» και «εκβιασμό του λαού».
* «Εμείς λέμε "ναι" στο δημοψήφισμα και καλούμε τον ελληνικό λαό να πει ένα βροντερό "όχι" στη δανειακή σύμβαση, στην Ε.Ε. και στο ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης, ενώ και ο Δ. Παπαδημούλης, εκφράζοντας την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος, με το σκεπτικό όμως της μαζικής αποδοκιμασίας στα αντιλαϊκά μέτρα.
Η εικόνα αποσύνθεσης που επικρατεί εντός της πλειοψηφικής παράταξης έδωσε το «πάτημα» στην αντιπολίτευση για δημόσιες παραινέσεις προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος απορρίφθηκε μετ' επιτάσεως από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, που πρόβαλαν αντιθέτως ως μοναδική διέξοδο στο αδιέξοδο την προσφυγή στις κάλπες.
Και όλα αυτά παρά την προσπάθεια των υπουργών της κυβέρνησης και «πράσινων» βουλευτών, που επιχείρησαν να ανορθώσουν το κατακρημνισμένο ηθικό της παράταξης.
Ετσι ο πρώτος τη τάξει υπουργός Δ. Ρέππας, όχι μόνον απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά προειδοποίησε όσους, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, να μη «διανοηθούν ότι μπορεί να λεηλατηθεί ο χώρος του ΠΑΣΟΚ».
Οι παροτρύνσεις του ωστόσο δεν εισακούστηκαν. Λίγα λεπτά αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Μαρκόπουλος ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν νιώθουν πατριωτικό καθήκον, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και τους παρότρυνε «να δώσουν τέλος στην κατηφόρα του τόπου, σταματώντας τον Γ. Παπανδρέου τώρα».
* Στο ίδιο πνεύμα και ο Αδ. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), προειδοποίησε πως «αν και αυτή τη φορά (σ.σ κατά την ψηφοφορία) επικρατήσει το κομματικό συμφέρον, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχουν την παραμικρή δικαιολογία για να παραπονιούνται για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία».
Και με αφορμή την παραίνεσή του αυτή στράφηκε κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, αποκαλώντας τον «άχρηστο, ανίκανο και σύγχρονο Ηρακλή Πουαρό, που διακρίνει πίσω από τη διαφωνία κυβερνητικών βουλευτών κρυμμένα συμφέροντα».
«Θέλετε να διαιρέσετε την Κοινοβουλευτική Ομάδα με δόλιο τρόπο. Θίγονται πολλά συμφέροντα, αλλά σήμερα καταλάβαμε ότι είναι πολύ περισσότερα», απάντησε ο Δ. Ρέππας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρ. Πρωτόπαπας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κομματικού ηθικού, σημείωσε πως «με τις θέσεις σας αυτές μάς δώσατε πάρα πολλούς λόγους για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».
Των ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ- ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου