Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η δουλεία γυναικών και παιδιών θερίζει στη Γερμανία

«Η καταναγκαστική εργασία είναι η δουλεία που επέστρεψε έπειτα από δύο αιώνες στην Ευρώπη. Το δουλεμπόριο εκτείνεται, παγιδεύει άτομα και η εκμετάλλευση της φτηνής εργατικής δύναμης στην οικοδομή, στη γεωργία, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι ανηλεής, ακόμα και στη Γερμανία».....
Οι ανατροπές που «επεξεργάζονται» να καθιερώσουν η κ. Μέρκελ και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες αποκαλύφθηκαν το Σάββατο, στην Αθήνα, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσαν το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, το Ινστιτούτο Ισότητας και η Εύξεινη Πόλη με θέμα: «Trafficking - παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών».

Συμμετείχαν εκπρόσωποι γυναικείων και εργατικών φορέων και σωματείων από Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, Τουρκία και Λιθουανία.

Η Ζεχρά Αγιλντίζ, από την Ομοσπονδία Μεταναστριών Γερμανίας, δήλωσε πως «σήμερα υπάρχουν 1.000.000 διαθέσιμοι μετανάστες στα Γραφεία Ενοικίασης Εργαζομένων που δουλεύουν και αμείβονται με 1 ευρώ τη μέρα! Οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στα συγκεκριμένα Γραφεία ώστε να ρίξουν τα κόστη. Ο τρόπος λειτουργίας των συγκεκριμένων γραφείων θεσμοθετήθηκε διά νόμου το 2005, που ψηφίστηκε από Σοσιαλιστές και Πράσινους.

»Πρώτα χρησιμοποιήθηκαν οι Ανατολικογερμανοί. Σήμερα τους διαδέχονται οι μετανάστες/τριες. Καταπατούνται τα δικαιώματα της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Εργατικής νομοθεσίας, ώστε να παρθούν πίσω όλα τα εργασιακά τους κεκτημένα.

2 βδομάδες δωρεάν

»Οι μετανάστες στα Γραφεία Ενοικίασης εργαζομένων εργάζονται 1-2 εβδομάδες υπέρ του εργοδότη χωρίς αμοιβή, με την υπόσχεση να αποκτήσουν νόμιμη εργασία. Εξ αυτών 2 στους 10 "κερδίζουν" τη δουλειά, ενώ τα Συνδικάτα αδυνατούν να επέμβουν.

»Σε τομείς όπως η γεωργία, στη Γερμανία, όπως και στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια της δουλείας, αφού αμείβονται με 3 ευρώ ημερησίως. Στον ξενοδοχειακό τομέα, τον καθαρισμό έχουν οι Εταιρείες Ενοικιαζόμενων. Αμείβουν με 2 ευρώ τον καθαρισμό των δωματίων. Στην Opel έχει παγιωθεί ο μισθός των 650 ευρώ χωρίς δικαιώματα.

»Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ λειτουργούν Ιδρύματα Αστέγων και άνθρωποι τρώνε από σκουπίδια».

Μ. ΠΙΝΗ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: