Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ανοιχτά θα μπορούν να μένουν το απόγευμα όποια φαρμακεία το επιθυμούν, αφού νέα υπουργική απόφαση απελευθερώνει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προχωρά σε μια αιφνιδιαστική απόσυρση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης, που ανέφερε...ότι το 30% των φαρμακείων θα πρέπει να μένουν υποχρεωτικά ανοιχτά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης αλλά και το Σάββατο.

Οπως αναφέρουν πηγές, σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή θα παρουσιάσει τη νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει την εφημέρευση και διημέρευση των φαρμακείων με βάση το υπάρχον καθεστώς, αλλά θα δίνει το δικαίωμα σε όποιον φαρμακοποιό το επιθυμεί να λειτουργεί και το απόγευμα, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι στη λίστα των εφημερευόντων.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, καθώς στον κλάδο υπήρχε πάντα η ανησυχία μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι φόβοι των φαρμακοποιών εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι τη δυνατότητα να ανοίγουν τα απογεύματα θα έχουν κυρίως τα μεγάλα φαρμακεία, που διαθέτουν και τον ανάλογο αριθμό υπαλλήλων, σε αντίθεση με τα μικρότερα που συνήθως λειτουργούν μόνο με έναν εργαζόμενο.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, πρόκειται για μια απαράδεκτη και αλλοπρόσαλλη απόφαση που "ξεχαρβαλώνει" το σύστημα των εφημεριών που ισχύει μέχρι σήμερα και προφανώς στοχεύει μέσω της ψευτοαπελευθέρωσης, στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Η λογική "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό" δεν μπορεί να ισχύσει στο χώρο της Υγείας. Και ρωτάμε το υπουργείο: παρόμοιο καθεστώς υπάρχει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης; Προτείναμε να είναι ανοιχτά 1.000 φαρμακεία το Σάββατο και επίσης να διευρυνθεί το ωράριο τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι δεν θα εξυπηρετείται ο κόσμος».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι αν αρχίσουν να ανοίγουν όλα τα απογεύματα τα φαρμακεία, θα προκύπτουν 80 και πλέον ώρες εργασίας, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι οι 48 ώρες την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν κοντά στα 12.500 φαρμακεία, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκονται τα 4.000 από αυτά. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: