Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΡΘΟΥΝ

Τη φορολογία ακόμα και εισοδημάτων κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, τη γενική περικοπή των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ, ψαλίδι σε επικουρικά και εφάπαξ, μειώσεις μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο και εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις, αποφάσισε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή,.....
ενώ ο κύκλος των μέτρων θα οριστικοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα με την έλευση του κλιμακίου των επικεφαλής της τρόικας.

Ταυτόχρονα, μετατρέπεται σε μόνιμη η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, ενδεχομένως με ηπιότερους συντελεστές, ενώ μετατίθεται για το 2012, η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Οι μειώσεις των συντάξεων υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ, ετησίως, ενώ με τις μειώσεις των μισθών και τις φορολογικές επιβαρύνσεις θα εξοικονομηθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Για το 2012, το ύψος των πρόσθετων μέτρων μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.

Η ατζέντα των μέτρων
Τα μέτρα, όπως τα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος είναι:

1. Το αφορολόγητο όριο μειώνεται ξανά, σε διάστημα λίγων μηνών, και τοποθετείται πλέον στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, «δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική ανακοίνωση. Πρόκειται για νέα μείωση, καθώς προηγήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 σε 8.000 ευρώ, και τώρα μειώνεται περαιτέρω στις 5.000 ευρώ.

Η μείωση του αφορολόγητου, οδηγεί και σε αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, στην οποία θα προστεθούν και νέα κλιμάκια, για να καλύπτουν το ποσό από 5.000 έως 8.000 ευρώ. αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αφορολόγητο όριο είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484,40 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.



2. Περικόπτονται κατά 1 δισ. ευρώ οι συντάξεις, με το νέο κύκλο περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα, που θα εφαρμοσθούν από την 1η Νοεμβρίου, προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις συντάξεων. Ειδικότερα, οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%, για το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών.

Οι συντάξεις τους θα περικοπούν κατά 40% για ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Επίσης έχει μειωθεί το εφάπαξ κατά 10% στο δημόσιο τομέα και κατά 15% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά εξετάζονται και πρόσθετες μειώσεις κατά 30-40%.

Πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, αναμένονται μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις, που θα συνδεθούν με τα ελλείμματα των Ταμείων, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που θα ανακοινωθούν.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής επιτροπής, ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν συζητήθηκαν με την τεχνική ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα μέτρα αν αυτό κριθεί σκόπιμο από τους επικεφαλής της τρόικας. Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε πως δεν θα μειωθούν οι κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ παρά τη ρητή πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.



3. Το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το νέο μισθολόγιο θα οδηγήσει σε δραματικές μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι και 50% σε ορισμένες κατηγορίες (ΥΠΑ, υπ. Οικονομικών, ΠΕΚΑ κ.λπ.), λόγω της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων που θα φέρει το νέο μισθολόγιο.

Θα εξοικονομηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου. Προηγήθηκαν ήδη μειώσεις των αποδοχών των ΔΥ, με την εισφορά 3% από την 1-1-2011, αλλά και με την κατάργηση του κινήτρου απόδοσης, μέχρι 100 ευρώ το μήνα από τη μισθοδοσία του Ιουλίου και εντεύθεν, όπως και η κατάργηση του χρονοεπιδόματος.

4. Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό.

Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Τα επόμενα κυβερνητικά σχέδια που κυοφορούνται
Εκτός των μέτρων που ανακοινώθηκαν, στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκαν και άλλα μέτρα που ήδη έχουν συζητηθεί με την τρόικα και αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την επιστροφή των επικεφαλής της ομάδας των ελεγκτών, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα το άλλο πακέτο των μέτρων, που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί περιλαμβάνει:

1. Την έκτακτη εισφορά στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία μονιμοποιείται, αλλά παράλληλα θα μειωθούν οι συντελεστές και θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, επειδή απλά «δεν έχουμε εισπρακτικό μηχανισμό» όπως ειπώθηκε χθες στη σύσκεψη.

Αρχικά εξαγγέλθηκε ότι θα ισχύσει για μια διετία, με συντελεστές από 0,5 μέχρι 16 ευρώ ανά τ.μ. που θα αποδώσει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπ. Οικονομικών 2,7 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μονιμοποίησή της κατ' απαίτηση της τρόικας η οποία δεν επιθυμεί έκτακτα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται μείωση των συντελεστών και το νέο τέλος στα ακίνητα θα είναι όπως το ΕΤΑΚ ή ο ΦΑΠ, αλλά θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

2. Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μετατίθεται για το 2012, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη. Μέχρι χθες το πρωί το ΥΠΟΙΚ διέδιδε ότι η τρόικα επιμένει στην άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης/κίνησης από φέτος, αλλά τελικά χθες ειπώθηκε ότι φέτος θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κατά 5 λεπτά το λίτρο, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και η εξίσωση θα γίνει από το 2012. Σύμφωνα με υπουργό, εξετάζεται και το σενάριο, κατά την εξίσωση από το 2012 του φόρου στους δύο τύπους πετρελαίου να μειωθεί ο φόρος στο κίνησης ώστε να μην είναι μεγάλη η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά απομένει η εξειδίκευση και η επίσημη ανακοίνωση.

3. Η κατάργηση προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα γίνουν πιο αυστηρά. Ταυτόχρονα θα επανεξεταστούν οι αποδέκτες, για τυχόν παρατυπίες. Αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό περίπου 350 εκ. ευρώ.

4. Κόβονται τα πολυτεκνικά επιδόματα σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ.

5. Το κλείσιμο άμεσα 350 δημοσίων φορέων από τους 1.500 που έχουν καταμετρηθεί.

6. Η εξίσωση του εργασιακού καθεστώτος και των αμοιβών του δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, με το καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.

Ρυθμίσεις σε φορολογία και ακίνητα

Παράλληλα προβλέπονται σειρά ρυθμίσεων στη φορολογία και στα ακίνητα. Ειδικότερα:

* Η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Όσες απαλλαγές απομείνουν θα ισχύουν για εισοδήματα μέχρι 30.000 ή 40.000 ευρώ. Σε συνδυασμό και με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2012, για τα εισοδήματα του 2011, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι θα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

* Την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή εναλλακτικά την προσαύξηση ειδικά για μη μισθωτούς των τεκμαρτών δαπανών διαβίωσης.

* Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2012 σε μία ή δύο δόσεις, ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις περίπου 20 φόρων, τελών, δικηγορικών και συμβολαιογραφικών εξόδων.

* Η νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της καθιέρωση «ασφαλιστικής» τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

* Ο επανακαθορισμός των προστίμων για τα αυθαίρετα, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά και άμεσα εισπράξιμα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: