Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ: Αναγκαία η συνδρομή όλων στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων

Η κατάσταση με την διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο Βέροιας πρέπει να αλλάξει, ο καιρός που οι πολίτες πετούσαν τα σκουπίδια τους ανεξέλεγκτα, χωρίς ωράριο και σωστό τρόπο, τελείωσε. Από την 1η Ιουλίου, το κάθε κιλό απορρίμματος θα κοστίζει ακριβά και το κόστος αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν οι...πολίτες. Πόσο ενημερωμένοι και πόσο διαθέσιμοι είμαστε ως πολίτες να αλλάξουμε νοοτροπία, αλλά και να γλιτώσουμε χρήματα, σε μια ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Για τα παραπάνω μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουτλτζόγλου και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Βοργιαζίδης και Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με την παρουσία των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χάρη Κουρουζίδη και Χρήστου Γούλα, αντίστοιχα, και των ειδικών συνεργατών της Δημάρχου Σάμουελ Σαλέν και Στράτου Τάκη.

Ο Δήμος Βέροιας, λοιπόν, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης προς όλους τους δημότες, με σκοπό να τους καταστήσει σαφές ότι, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά τα απορρίμματά μας και να μην χρειαστεί το κόστος της μεταφοράς να μετακυλιστεί σε μεγάλο βαθμό στους πολίτες, μέσα από τους δημοτικούς φόρους, πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά πράξεων, που θα μειώσουν τα απορρίμματα στους απλούς κάδους και να αυξήσει τα ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους.
Μάλιστα, με την συνδρομή των Διευθύνσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συμπληρώθηκαν 2732 ερωτηματολόγια, καλύπτοντας περίπου 10 – 12% του συνολικού αριθμού των νοικοκυριών στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας, με ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες στο θέμα αυτό.

Χαρ. Ουσουλτζόγλου: «Στόχος μας να αλλάξει ο κόσμος νοοτροπία»
Μιλώντας για το θέμα η Δήμαρχος, τόνισε πως πρόκειται για ένα δρόμο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς όλοι θα επιβαρύνονται από την μη ορθή συμπεριφορά. Όπως επίσης σημείωσε, η επίλυση των προβλημάτων στην καθαριότητα δεν είναι υπόθεση κάποιων υπαλλήλων, αλλά είναι – ή θα πρέπει να γίνει – υπόθεση όλων των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν πως το θέμα αφορά κυρίως τους ίδιους, τόσο για το επίπεδο ζωής τους, όσο και για την τσέπη τους.
Η λύση δεν είναι να υπάρχουν απλά περισσότεροι οδοκαθαριστές ή περισσότεροι κάδοι, δεν είναι να διέρχονται τα απορριμματοφόρα τρεις και τέσσερεις φορές τη μέρα, σημείωσε η Δήμαρχος και πρόσθεσε, πως η λύση βρίσκεται στην μείωση του όγκου, τον σωστό διαχωρισμό και την συντονισμένη απόθεση των απορριμμάτων, ώστε και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων να είναι λιγότερα, αλλά και τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα (τα οργανικά δηλαδή) που θα μεταφέρονται στην Κοζάνη θα είναι λιγότερα.

Θ. Θεοδωρίδης: «Αρχικός μας στόχος το ζήτημα της μεταφοράς»
Στην ανάγκη αύξησης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους ειδικούς κάδους και τις συμπίεσης των απορριμμάτων στους κανονικούς μίλησε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και Εξυπηρέτησης του Δημότη Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Κοζάνης.
Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ενόχλησή του από την συμπεριφορά του απερχόμενου προέδρου του ΕΣΔΑ, πρώην δημάρχου Βεργίνας Νίκου Παπαποστόλου, καθώς, όπως είπε, δεν συνεργάστηκε με τον δήμο Βέροιας στην μεταβατική αυτή περίοδο.

Κ. Βοργιαζίδης: «Στο αμαξοστάσιο του Δήμου ο προσωρινός ΣΜΑ»
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας - Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στο ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ, στην Κοζάνη.
Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα δημοπρατήθηκε η μεταφορά, με υψηλό κόστος, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μικρής προσφοράς και εντός των επομένων ημερών, αφού καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση του κόστους, θα οριστεί ανάδοχος.
Επίσης, ενημέρωσε ότι ο προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα λειτουργήσει στο αμαξοστάσιο του Δήμου, στην είσοδο της Βέροιας από την Εγνατία Οδό.

Τέλος, ο κ. Βοργιαζίδης τόνισε πως με τα νέα δεδομένα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά πρόσθεσε πως είναι στο χέρι των πολιτών να καθορίσουν το ύψος τους… Όσο περισσότερα ανακυκλώσιμα και όσο λιγότερα οργανικά απορρίμματα, με αντίστοιχο μικρό όγκο και βάρος, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
Συστάσεις για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων

Μειώνουμε τα σκουπίδια√Όσο λιγότερα σκουπίδια, τόσο καλύτερα. Αυτό, εξαρτάται από τις αγορές μας. Προτιμάμε, τα προϊόντα που έχουν λιγότερα σκουπίδια όταν τα χρησιμοποιήσουμε.

Μειώνουμε το βάρος των απορριμμάτων√Δεν ρίχνουμε στον κάδο με τα σκουπίδια, οποιαδήποτε υγρά. Μισοάδεια μπουκάλια με νερό, αναψυκτικά ή οτιδήποτε άλλο. Δεν ρίχνουμε στον κάδο, μπάζα, χώματα κλπ και οτιδήποτε άλλο έχει βάρος
√Ιδιαίτερα στα Δημοτικά διαμερίσματα με τα περισσότερα σπίτια να έχουν κήπους, δεν ρίχνουμε στον κάδο υπολείμματα της κουζίνας. Μια γωνία στον κήπο, μπορεί να κάνει άριστο λίπασμα όλα τα οργανικά.
√Δεν ρίχνουμε στον κάδο, υπολείμματα περιποίησης κήπων. Χόρτα και κλαδιά δηλαδή.

Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων√Δεν ρίχνουμε στον κάδο, καμία συσκευασία, πριν την τσαλακώσουμε μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος).
√Δεν ρίχνουμε στον κάδο οποιαδήποτε χάρτινη συσκευασία, πριν τα διπλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.
√Δεν ρίχνουμε στον κάδο των σκουπιδιών, ότι μπορούμε να το ρίξουμε στον κάδο ανακυκλώσιμων υλικών. Δηλαδή στο μπλε κάδο (κονσέρβες, κουτάκια αναψυκτικών, χαρτιά, μπουκάλια).
√Δεν ρίχνουμε στον κάδο, ηλεκτρονικές ή ηλεκτρικές συσκευές.
√Δεν ρίχνουμε στον κάδο, ογκώδη αντικείμενα (καρέκλες, ξύλα, στρώματα κλπ)
√Ποτέ δεν θα πρέπει οποιοσδήποτε κάδος να έχει ανοιχτό ή σπασμένο καπάκι. Το νερό της βροχής, πολλαπλασιάζει το βάρος και άρα όσα θα πληρώνουμε στην μεταφορά. Ποτέ έπιπλα και άλλα ογκώδη αντικείμενα, έξω από τους κάδους.
Θα υπάρχει οργανωμένη διαδικασία, με πρόγραμμα σε κάθε περιοχή, θα συλλέγονται τα ογκώδη ή άλλα απορρίμματα. Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, θα υπάρχει χώρος για τα υπολείμματα των κήπων κλπ, από όπου θα συλλέγονται κατά τακτά διαστήματα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα παραπάνω και για ραντεβού για την αποκομιδή ογκοδών απορριμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 23313 50595 – 23313 50634 (Βέροια) και 2331351900 (Μακροχώρι).

Πηγή: Εφημ. "Λαός" - Συντάκτης: Νίκος Βουδούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: