Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Φώτης Κουβέλης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday και απαντάει σε καίριες ερωτήσεις: Τι θα κάνει στις εκλογές η ΔΗΜ.ΑΡ., τι προτείνει αντί του Μεσοπρόθεσμου και γιατί θα το καταψηφίσει κλπ.
Ο Φ. Κουβέλης με σαφή και σύγχρονο πολιτικό λόγο δίνει το στίγμα της σύγχρονης, προοδευτικής, χρήσιμης αριστεράς.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Πώς κρίνετε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης;
Ο ανασχηματισμός μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να λειτουργήσει ως διαδικασία εξωραϊσμού, αλλά αυτός ο εξωραϊσμός δεν μπορεί να έχει αντοχή. Το κρίσιμο στοιχείο είναι η αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής. Και το περιεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα λάβει την αναγκαία ψήφο εμπιστοσύνης;
Το πιθανολογώ. Αυτή όμως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν σημαίνει και εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι λύση οι εκλογές;

Η χώρα έχει πρωτίστως ανάγκη αλλαγής της πολιτικής. Οι εκλογές όμως προβάλλουν πλέον ως η αναγκαστική λύση διεξόδου, με το δεδομένο ότι η πίεση της κοινωνίας είναι τεράστια, η δυσαρέσκεια κάθε μέρα μεγαλώνει και η αγανάκτηση πολλαπλασιάζεται.

Τελικά ήταν υπαρκτό το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας; Πώς σχολιάζετε τη στάση των δύο κομμάτων;
Το δικομματικό πολιτικό σύστημα επιβεβαίωσε ότι, εκτός από φθαρμένο και αποτυχημένο, είναι και κατώτερο των περιστάσεων. Παίχτηκε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές, με προφανή στόχο να χρεώσει το ένα κόμμα στο άλλο την αποτυχία της «συνεννόησης».

Η Δημοκρατική Αριστερά τι θα πράξει στις εκλογές;
Η Δημοκρατική Αριστερά, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα έχει τη δική της αυτόνομη παρουσία.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι παρούσα στις εξελίξεις και με λόγο πολιτικής ευθύνης έχει καταθέσει τις προτάσεις της.
Απέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο και επιβεβαίωσε, όσο καλύτερα μπορούσε, με τις εναλλακτικές της επιλογές και με τις παρεμβάσεις της, τους λόγους που οδήγησαν στη γέννησή της προ ενός έτους. Η Δημοκρατική Αριστερά, με τον σύγχρονο, ανανεωτικό, δημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό της λόγο, θα βαδίσει στις κάλπες έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση του δημοκρατικού κόσμου και θα επιδιώξει να συμβάλει με την παρουσία της στη νέα Βουλή στην ανασύνθεση του ευρύτερου δημοκρατικού, αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Για ποιο λόγο η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα; Δεν προέχει η σωτηρία της χώρας;
Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η διέξοδος από την κρίση όχι μόνο δεν διαφαίνεται, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και θα επιτείνει την ύφεση. Οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η φοροεπιδρομή σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και των πολιτών με φορολογική συνέπεια, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία.

Υπάρχει εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση απέναντι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα; Και το ρωτάω αυτό γιατί πολλοί μιλούν για μονόδρομο.
Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για συντεταγμένη έξοδο από τη σημερινή κρίση. Με πολιτικές επιλογές και πραγμάτωση ώριμων μεταρρυθμίσεων, που δεν πρέπει να αναβάλλονται, αλλά πρέπει άμεσα να προωθηθούν.
Η Δημοκρατική Αριστερά, αντί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, υποστηρίζει ότι μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα αντιστρέφουν την ύφεση μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη της κρίσης και θα στηρίζουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Έχουμε καταθέσει δημόσια 28 θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Τις προτάσεις αυτές τις έχουμε κάνει εδώ και καιρό και τις επαναφέραμε επικαιροποιημένες, σε αντιπαράθεση με τις ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Εμείς δεν περιοριζόμαστε να υπενθυμίζουμε την αντιμνημονιακή μας στάση, αλλά προωθούμε και αναδεικνύουμε εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων της χώρας.

Έχετε υποστηρίξει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν φοροεπιδρομή και πλήττουν τους κοινωνικά αδύναμους. Τι προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά;
Υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και της φοροκλοπής. Υποστηρίζουμε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων και τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Υποστηρίζουμε την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ, και συγκεκριμένα να μειωθούν οι συντελεστές 23%, 13% και 6,5% σε 20%, 10% και 5% αντιστοίχως. Στην κατηγορία του 5% ΦΠΑ να ενταχθούν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και να θεσπιστεί 40% ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας. Τα τεκμήρια διαβίωσης αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρξουν.

Έχετε προτείνει τη θετική αναδιάρθρωση του χρέους. Πόσο πιστεύετε ότι αυτό είναι εφικτό;

Είναι και ρεαλιστικό και εφικτό. Η κυβέρνηση όφειλε να διεκδικήσει την προώθηση της πρότασης αυτής. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου και η ύπαρξη περιόδου χάριτος έπρεπε να αποτελούν τη σταθερή διεκδίκηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. Άλλωστε είναι πολλοί εκείνοι στην Ε.Ε. που συζητούν και υποστηρίζουν μια τέτοια ρύθμιση. Μόνο έτσι η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει τον αναγκαίο χρόνο, να πάρει ανάσα και προφανώς μέσα στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και αναδιαρθρώσεων.

Διατυπώσατε την πρόταση να υπάρξει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων. Πώς το εννοείτε;
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι η χώρα μας, στη συγκυρία αυτή, θα μπορούσε να προσέλθει στα όργανα της Ε.Ε. και µε ένα διαφορετικό αίτηµα-πρόταση: µε ένα πενταετές, συνολικό και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραµµα επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικώς της τάξης των 20 δισ. ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να οργανώσει την επενδυτική πρωτοβουλία για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας µε τη σύμπραξη του προϋπολογισμού μας, ειδικότερα με το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ειδικών μηχανισμών, όπως, για παράδειγμα, την έκδοση επενδυτικών ομολόγων. Κι αυτή η πρότασή μας είναι απολύτως ρεαλιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: