Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ - Οι 31 επιζήσαντες του Ολοκαυτώµατος

Ματίκα Αζάρια, ΚορίναΑντζελ, Ραφαήλ Βαρσάνο, Τζίλντα Γιοµτώβ, Βενιαµίν Καπόν, ΚοένΡάσελ, Κούνιο Χάιντς,Σαούλ Μύριαµ -Αιµιλία, Εύα Καράσο, ΣτερίναΚοέν, Ζωζέτ Κούνιο, Φλώρα Μίχαελ, Μπέλλα Μπαρζιλάι, Νίνα - Λίλη Μπενρουµπή, Ραχήλ Παρέντε, Ισάκ - Ιζη Ρεβάχ, Ρασέλ Ρεβάχ,....
Ρίνα - Ρέινα Ρεβάχ, Αννα Σαατσόγλου, Δάριο Σαλτιέλ, Ρόζυ Σαλτιέλ, Ραούλ Σαπόρτα, Γρασία Σασσών,Σύλβια Σεβή, Αννέτα Σεβή - Ναχµία, Σουλτάνα Ταραµπουλούς, Κολόµπα Τζεβρέ, Οσκαρ Φλωρεντίν, Σαµουήλ Φράνσες και Βάσω Σταµατίου.

Προσκλητήριο ζωντανών, των µόλις31 εναποµεινάντων θεσσαλονικέων Εβραίων, από τη φρίκη του Αουσβιτςκαι των ναζιστικών στρατοπέδων. Το κάλεσε η δηµοτική αρχή της Θεσσαλονίκης χθες το απόγευµα για πρώτη φοράστην ιστορία της πόλης, 65 χρόνια µετά το Ολοκαύτωµα. Και οι 31εναποµείναντες απότους 46.000 θεσσαλονικείς Εβραίους που έφυγαν τον Μάρτιο του 1943 κιεπέστρεψαν µόλις 1.118, έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο του Δήµου.

Ο Χάιντς Κούνιο, ο κρατούµενος 109565, είναι 85 χρόνων σήµερα. Μόλις 16 ετών τότε, είναι ο µόνος που έµεινε από τα 27 µέλη της οικογενείας του. «Φτάσαµε νύχτα στο Μπιργκενάου. Οουρανός που αντικρύσαµε είχε µιακοκκινωπή ανταύγεια από τις καµινάδες. Από τον ουρανό έπεφτε κάτι σαν ψιλόβροχο. Ανοιξιάτικη βροχή, Μάρτης του‘43. Δεν ήταν βροχή τελικά, ήταν η στάχτη των ανθρώπων µας που έβγαινε από τα κρεµατόρια...». «Μπορεί να ήταν ηµητέρα µου αυτή πουκαιγόταν. Θυµάµαιακόµα τη µυρωδιά. Τελικά σωθήκαµε οι τέσσερις από τους πέντε της οικογένειας», καταθέτει ο Βενιαµίν Καπόν, ο κρατούµενος 182486, πατέρας του σηµερινούαντιδηµάρχου Οικονοµικών στον Δήµο Θεσσαλονίκης– του πρώτου Εβραίου αντιδηµάρχου στην ιστορία της πόλης.

«Θα µπορούσαν να είχανπάει στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, µακριά, δηλαδή, από την Ευρώπη που δεν θέλησεή δεν µπόρεσε να τους προστατέψει. Παρ’όλες τις δυσκολίες της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη, έδωσαν στην πόλη ακόµη µια γενιά, µια δεύτερη και τώρα µια τρίτη» τόνισε ο δήµαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης ενώ αναφερόµενος στις πρόσφατες ενέργειες βεβήλωσης του Μνηµείου του Ολοκαυτώµατος υπογράµµισε πως επρόκειτο γιαφασιστική κίνηση. «Ισως η χρονική απόσταση από τη δραµατική ένταση των γεγονότων να ήταν απαραίτητη. Ισως χρειαζόταν να επουλωθούν πληγέςκαι να κατευναστούν εντάσεις» τόνισε νωρίτεραο πρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Αβραµόπουλος.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: