Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝΟΥΝ 100 ΜΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

αφίσα αγανατισμένων
Πανελλαδική Κίνηση θέλουν να συγκροτήσουν 100 μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσουν εκτός οργανωτισμών και εκτός μηχανισμών στη βάση του κειμένου που διακίνησαν 15 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στην τελευταία του συνεδρίαση και κάνουν λόγο για ευθεία ρήξη με την ακολουθούμενη πολιτική.
Το ρεπορτάζ του tvxs.gr είναι αποκαλυπτικό και δείγμα του κλίματος αμφισβήτησης που υπάρχει αυτό το διάστημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που έχει μεταλλαχτεί σε ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχηματισμό.
Διαβάστε...«Δεν συναινούμε σε αυτή την πολιτική», διαμήνυσαν περισσότερα από 100 μέλη του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο κοινής συνάντησης για μία «άλλη, σοσιαλιστική πολιτική εξόδου από την κρίση». Ανάμεσα σε άλλα, αξίωσαν άμεση διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, εκ βάθρων αλλαγή των θεμελίων του ευρώ και διατήρηση από το Δημόσιο «σημαντικών αναπτυξιακών εργαλείων».

Όπως δηλώνουν στο tvxs.gr μέλη της πρωτοβουλίας, η συνάντηση διεξήχθη εν μέσω ιδιαίτερα φορτισμένου πολιτικού κλίματος απέναντι στην κυβέρνηση και αποσκοπούσε «να αποτελέσει την αφετηρία για μια ανάλογη πανελλαδική κίνηση αυτοοργάνωσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική από μέλη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τους γνωστούς οργανωτισμούς».

Με τη διαπίστωση ότι «το σχέδιο εξόδου από την κρίση, η εκπόνηση και η εξέλιξή του, αποτελεί θεσμική, και συλλογική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του», στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για έξοδο «από την πολιτική του μνημονίου Ι και του επερχόμενου μνημονίου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας».

Η ατζέντα της πρωτοβουλίας αυτοοργάνωσης των μελών του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους, τη γενναία μείωση των επιτοκίων και το «κούρεμά» του, «με μεθόδους που έχουν προταθεί και δεν πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε οδηγούν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας».

Επιπλέον, ζητείται «συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκ βάθρων αλλαγή των θεμελίων του ευρώ από τη μονεταριστική, υφεσιακή βάση του σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση με κοινωνικό χαρακτήρα» και προτείνεται «έκδοση αναπτυξιακού ευρωομολόγου, που θα δώσει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης».

Παράλληλα, αποτελεί αίτημα η «δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του με αναπτυξιακή κατεύθυνση», καθώς και η «αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα στη βάση αγροτικών, συνεταιριστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας». Προκρίνεται άλλωστε η ανάγκη για «μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των φόρων στα καύσιμα» και για «αναπτυξιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου».

Τα μέλη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προανήγγειλαν και νέες αντίστοιχες κινήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, αρχής γενομένης από τις 14 Ιουνίου: συζήτηση με τους Νίκο Κοτζιά, Βαγγέλη Παπαχρήστο και Άρι Καζάκο.

Πολιτικά Συμπεράσματα της 1ης αυτοοργανωμένης, διαρκούς συνέλευσης μελών ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

• Αφετηρία και βάση για την προσπάθεια συγκρότησης του εν λόγω ρεύματος σκέψης και δράσης, με κινηματικά χαρακτηριστικά αποτέλεσε το συλλογικό ενυπόγραφο κείμενο που κατατέθηκε στην τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.

• Άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μας με τους βασικούς πιστωτές μας, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους, τη γενναία μείωση των επιτοκίων και το «κούρεμα» του χρέους, με μεθόδους που έχουν προταθεί και δεν πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε οδηγούν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

• Συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκ βάθρων αλλαγή των θεμελίων του ευρώ από τη μονεταριστική, υφεσιακή βάση του σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση με κοινωνικό χαρακτήρα. Έκδοση αναπτυξιακού ευρωομολόγου, που θα δώσει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης.

• Δεν συμφωνούμε με την προωθούμενη γενική εκποίηση όλων των κομβικών τομέων της εθνικής οικονομίας, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Με αυτήν την πολιτική το δημόσιο θα στερηθεί μερικών εκ των σημαντικότερων αναπτυξιακών εργαλείων του, σε πολλές περιπτώσεις μονίμων πηγών εσόδων, της δυνατότητας πραγματικής παρέμβασης στην αγορά και φυσικά της προοπτικής του όποιου ουσιαστικού, δημοκρατικού σχεδιασμού για την εθνική οικονομία.

• Οι τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις και σε ό, τι αφορά την πόλη μας ξεπερνούν κάθε όριο. Οι πωλήσεις της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ δε γίνονται αποδεκτές. Θα συνταχθούμε με τους εργαζομένους απέναντι στην συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή πλήρους ιδιωτικοποίησής τους. Δεν εκχωρούμε τις ιδέες μας και την πολιτική μας αξιοπρέπεια. Και αποστασιοποιούμαστε από την κυβερνητική πολιτική των γενικευμένων «αποκρατικοποιήσεων».

• Αναπτυξιακή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Στην υπηρεσία μας μπορούν να τεθούν σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω μορφών leasing και εταιρειών holding οι οποίες θα μας επιτρέψουν την άμεση εκμετάλλευση, αποδίδοντας όμως ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.

• Στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αναστροφή των περικοπών μισθών και συντάξεων, κοινωνικός μισθός, μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των φόρων στα καύσιμα, διατίμηση σε προϊόντα που υπάρχει αποδεδειγμένα κερδοσκοπία. Επιπλέον στήριξη μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των παροχών του.

• Την έλλειψη ανταγωνιστικότητας οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς και της ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε όλους τους κομβικούς τομείς της οικονομίας που λειτουργούν με υψηλά περιθώρια κέρδους. Με ενίσχυση της παραγωγικότητας που συνιστά κατά βάση ευθύνη και επένδυση του εργοδότη. Όχι με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, με συρρίκνωση των κοινωνικών και εργατικών τους δικαιωμάτων ή με την προώθηση ανασφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας των εργαζομένων.

• Αναδιοργάνωση και εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ με διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των στρατηγικών τομέων της εθνικής οικονομίας. Πολιτικές ενίσχυσης των παραγωγικών και αποδοτικών ΔΕΚΟ με δυναμική διείσδυσή τους σε νέες αγορές, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και των καταναλωτών.

• Επανασχεδιασμός του δημοσίου τομέα όχι στη βάση μείωσης εισοδημάτων, απολύσεων και συκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων. Εθνικός- κοινωνικός διάλογος σχετικά με το ποιες υπηρεσίες πρέπει να παρέχει το δημόσιο, σε ποιο κόστος και με ποιους αποδέκτες. Δημόσιο με ρυθμιστικό, κοινωφελή και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σύγχρονο μάνατζμεντ και ταχύτατη προώθηση της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

• Δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του με αναπτυξιακή κατεύθυνση , δίνοντας άμεσες «ανάσες» ρευστότητας στην αγορά.

• Αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα στη βάση αγροτικών, συνεταιριστικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

• Συνολικό στρατηγικό σχέδιο για το δευτερογενή τομέα, με εξειδίκευση κατά κλάδο με ταυτόχρονη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ακόμα και προσπάθειες όπως η σύνδεση πράσινης οικονομίας με την εγχώρια παραγωγή δείχνουν να έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως.

• Ισχυρά κίνητρα για την αναδιάταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι συχνά- όχι πάντα- πολύ μικρές και παρωχημένες για να επιβιώσουν.
• Συνολικά, έξοδος από την πολιτική του μνημονίου Ι και του επερχόμενου μνημονίου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

• Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, η εκπόνηση και η εξέλιξή του, αποτελεί θεσμική, και συλλογική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: