Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

WikiLeaks:ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks ήρθαν στη δημοσιόττητα. Εκτενείς αναφορές για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό. Δείτε τους χαρακτηρισμούς για του Έλληνες πολιτικούς, τις απόρρητες συναντήσεις και τα σχόλια για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας...
Απόρρητα τηλεγραφήματα του WιkiLeaks για Έλληνες πολιτικούς, αλλά και για εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Η πλειονότητά τους προέρχεται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αφορούν - μεταξύ άλλων - τη δράση της «17 Νοέμβρη», τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο "επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα", τον Κώστα Καραμανλή "Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής" και τον Ευάγγελο Βενιζέλο "έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς".

Επίσης, περιγράφονται οι κυπριακές αντιδράσεις μετά το διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διευκρινίζει στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία άτι δεν ανήσυχη για το διορισμό της κ. Μπακογιάννη γιατί «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας, αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα».

Εκτενείς αναφορές για τις εκλογές του 2007

Σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας λίγο μετά τις εκλογές του 2007 αναφέρουν για τον σημερινό πρωθυπουργό: "Ακόμη και αν νικήσει ο Παπανδρέου, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας". Σύμφωνα με υποστηρικτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς οι πλέον κατάλληλοι υποψήφιοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία".

Μετά την επικράτηση Παπανδρέου στην εσωκομματική διαδικασία, άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα δείχνει πώς κάποιοι στο κόμμα εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα καταφέρει να διατηρήσει την ηγεσία και αν έχει το όραμα για να φέρει το κόμμα στην εξουσία.

"Ο Παπανδρέου απομακρύνεται από την παραδοσιακή δυτική στάση του και καταφεύγει όλο και περισσότερα σε πατριωτικά – λαϊκιστικά σχόλια που θυμίζουν τον πατέρα του", γράφει η πρεσβεία το 2008.

Και συνεχίζει: "σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει τη θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται στους Αμερικανούς έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια".

Πάντως σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας του 2009, ο πρέσβης μιλά για "θετικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό που έχει Αμερικανίδα μητέρα που γεννήθηκε και σπούδασε στις ΗΠΑ".

Χαρακτηρισμοί για Πάγκαλο

Γλαφυρή είναι η αμερικανική πρεσβεία για τον Θόδωρο Πάγκαλο. Σε τηλεγράφημα αφού ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό σχήμα, τον Οκτώβριο του 2009 ο αντιπρόεδρος παρουσιάζεται ως "επηρεασμένος από τα διδάγματα του Γαλλικού Μαοϊκού Κινήματος".

Ο ίδιος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, φέρεται να χαρακτήρισε την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων "γελοία" και εξέφρασε την άποψη ότι "οι Μακεδόνες πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν".

Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος είναι "αρνητικός προς τον καπιταλισμό και βασικό μέλος της επαναστατικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου".

Και καταλήγει: "Με μακρά ιστορία και ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία, μαχητικός πολιτικός, ο Πάγκαλος ξεχωρίζει για την καυστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκθέτοντας φίλους και εχθρούς".

Στα έγγραφα, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ως "Βούδας της ελληνικής πολιτικής σκηνής" και ο Ευάγγελος Βενιζέλος "έξυπνος, δεινός ρήτορας που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: