Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ SPIEGEL:Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ περισσότερα μέτρα από το προσδοκόμενο. Ομως, το χρέος αυξάνεται παρά την λιτότητα και οπωσδήποτε θα χρειαστεί «κούρεμα» υποστηρίζει το Spiegel Online. Υπερ της αναδιάρθρωσης και ο Γερμανός πρώην υπ.Οικονομικών, Στάινμπρουκ....
Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ περισσότερα μέτρα από όσα θα περίμενε κανείς πριν ένα χρόνο, χωρίς αισθητή μεταβολή στην ελληνική γραφειοκρατία. Ελλάδα και Ιρλανδία θα χρειαστούν διαγραφή χρεών και οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναφέρουν την λέξη «αναδιάρθρωση», αναφέρει σχόλιο του Spiegel Online.

Παράλληλα, όχι μόνο ως ενδεχόμενο, αλλά ως αναγκαιότητα, εμφανίζει την αναδιάρθρωση του χρέους και ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung , με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ πιστεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την αναδιάρθρωση του χρέους ορισμένων χωρών. «Δεν θα βρείτε σε παγκόσμιο επίπεδο κανένα ειδικό που να πιστεύει ότι η Ελλάδα και ενδεχομένως και η Πορτογαλία θα καταφέρουν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι ακόμα και η αναφορά σε ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης εγκυμονεί κινδύνους ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά:

«Με όλο το σεβασμό. Εδώ ο κ. Τρισέ κάνει λάθος. Αν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία πληρώνουν πάνω από 7% για τα ομόλογα που εξέδωσαν, τότε δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα και στην περίπτωση που δεν αναγκαστούν να πάρουν νέα δάνεια για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Οδηγίες για ... «κούρεμα»

Ο Πέερ Στάινμπρουκ παρουσιάζει επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για το «κούρεμα» του χρέους: «Θα πρέπει πρώτα να οριστεί ένα ποσοστό αναδιάρθρωσης, για παράδειγμα 30%. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες διαγράφουν το 30% των απαιτήσεών τους, με την εγγύηση ότι θα λάβουν το υπόλοιπο 70%, αν χρειαστεί ακόμα και από τον μηχανισμό στήριξης».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κάποια χώρα να μην είναι σε θέση να πληρώσει τις οφειλές της, ούτε και μετά την αναδιάρθρωση: «Σε αυτή τη περίπτωση μένει μόνο η αποχώρηση από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε η εν λόγω χώρα να επανακτήσει τον έλεγχο της πολιτικής επιτοκίων, να προχωρήσει σε υποτίμηση και να βελτιώσει έτσι την ανταγωνιστικότητά της. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι χώρες-μέλη της ΕΕ να την ενισχύσουν οικονομικά ».

Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας

Ένα χρόνο μετά την παρ' ολίγο χρεοκοπία της Ελλάδας οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και πρωτίστως η Γερμανία θα πρέπει να επαναφέρουν στο λεξιλόγιό τους τον όρο «αναδιάρθρωση», σχολιάζει ο Βόλφγκανγκ Κάντεν στο Spiegel Online.

«Κανείς, ούτε και οι ημιμαθείς, δεν μπορούν να πιστέψουν πια ότι Ελλάδα και Ιρλανδία θα επιστρέψουν κάποτε τα δισεκατομμύρια που δανείστηκαν. Και οι δύο χώρες, ίσως και η Πορτογαλία, θα χρειαστούν μια διαγραφή χρεών έτσι ώστε να ανακάμψουν εν ευθέτω χρόνω από την κρίση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει πιο πολλές μεταρρυθμίσεις από ότι θεωρούνταν πιθανό πριν από ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο να είναι αισθητή μια ουσιαστική βελτίωση στην δημόσια γραφειοκρατία. Το έλλειμμα έφθασε πέρσι το 148% του ΑΕΠ και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5%, ενώ για φέτος αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανάπτυξης κατά 3%.

«Συμπέρασμα: η υπερβολική λιτότητα οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Η υποβάθμιση από τη Moody´s της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ήταν συνεπώς απολύτως δικαιολογημένη.»
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: