Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ξεκινά την 1η Απριλίου ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ την 1η Ιουλίου θα εκδοθεί η πρώτη σχετική απόφαση. Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε χθες στην παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη της χώρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.....
«Στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος... Δεν οικοδομήσαμε ένα σύστημα βάσει των αναγκών του πολίτη. Ετσι κατακερματίστηκαν οι δυνάμεις και τα αποτελέσματα είναι τεχνικές ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα... Γι' αυτό χρειάζεται οργάνωση... Η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης», πρόσθεσε κι έδωσε τη σκυτάλη στον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση.

Οι Ελληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους, παρατήρησε ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος. «Ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. Το σύστημα έχει λαχανιάσει», συνέχισε. «Ενώ υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιφέρειες που έχουν ιατρικές σχολές έχουν «θετικό ισοζύγιο στην κίνηση των ασθενών». Αριστα παίρνουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία που «σηκώνουν το βάρος της περίθαλψης».

Από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μόνο τα μισά έχουν αξιοπρεπείς επιδόσεις και τα υπόλοιπα ακολουθούν φθίνουσες αποδόσεις. Για τα νομαρχιακά νοσοκομεία ο Γ. Κυριόπουλος είπε ότι «η κατάστασή τους είναι απαράδεκτη όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν».

enet.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

το ΠΑΣΟΚ κάποτε ήταν το κόμμα της αλλαγής.... σήμερα ειναι το κόμμα της συγχώνευσης.