Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011, ο σύλλογος εργαζομένων Δήμου Πέλλας σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών πραγματοποίησε συνάντηση- ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της εκχώρησης της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών. Η αίθουσα γέμισε από κόσμο ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί καθώς, όπως αναφέρθηκε, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων θα επηρεάσει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας οικονομικά, εργασιακά και...περιβαλλοντολογικά για τις επόμενες δεκαετίες. Για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ε.Κ λέγοντας πως «έχει προκύψει ένα πρόβλημα το οποίο αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ τον Δήμο Πέλλας, ποιοι και πως θα τον λειτουργήσουν. Εγώ αυτό που πραγματικά και ύστερα από συζήτηση που είχα με τον Αβραμίδη Λευτέρη, διαπίστωσα είναι πως μας αφορά όλους, και λέω όλους γιατί αν πάει το ζήτημα αυτό σε ιδιώτες, το κοστολόγιο του θα δημιουργήσει περισσότερο κόστος για τους απλούς ανθρώπους του δήμου.

Εμείς σαν διοίκηση του Εργατικού στηρίζουμε την άποψη των εργαζομένων και λέμε πως πρέπει να λειτουργήσει και να παραμείνει στον δήμο» υποστήριξε ο κ. Βουδούρης.

Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Επαρχίας Γιαννιτσών, Λ. Αβραμίδης ο οποίος έδωσε στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση. «Εμείς σαν διοικητικό συμβούλιο παρατηρήσαμε με μεγάλη περιέργεια τις εξελίξεις του ΧΥΤΑ. Για μας είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό στοίχημα ενώ για άλλους είναι το στοίχημα της μεγάλης μπίζνας. Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε αναφορά σε ένα δελτίο τύπου που είχαμε δώσει αλλά δεν απαντήθηκε τίποτα» είπε και διάβασε σε όλους το έγγραφο που δόθηκε στον δήμαρχο Πέλλας αλλά και στον κ. Παπανικολάου, ως πρόεδρο της 3ης διαχειριστικής ενότητας Ν. Πέλλας, από το οποίο μόνο μία φράση μπορούσε να τα πει όλα και να απαντήσει σε όσους έχουν αμφιβολίες «εμείς οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο της ΠΟΕ-ΕΤΑ. Μ. Ταταρίδη: «Εγώ βρέθηκα σήμερα εδώ για να μπορέσουμε όλοι μας μαζί να αναδείξουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Η περιγραφή από τον πρόεδρο έγινε με απλό και εύκολο τρόπο ώστε να το καταλάβουμε όλοι μας. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά και είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει παντού και πολύ περισσότερο στην Αττική» τόνισε, λέγοντας ότι «κάποιοι επιχειρηματικοί κύκλοι προσπαθούν να πάρουν το χρήμα από το σκουπίδι».

Την δική του τοποθέτηση έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας που αναφέρθηκε στο ζήτημα διαβάζοντας στον κόσμο Καλλικρατικά άρθρα τα οποία αναφέρονται στα απορρίμματα: «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα δύσκολο θέμα, και αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πως ενώ κάνανε ένα ΧΥΤΑ δεν τους ένοιαξε το αύριο. Η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων, μία σύμβαση με τον δήμο, ορισμένης χρονικής περιόδου, μας βρίσκει σύμφωνους. Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω πως όποτε χρειάζεται εμείς θα στέλνουμε άτομο το οποίο θα καθοδηγεί τους εργαζόμενους».

Τόνισε ακόμα πως «εμείς σαν σύλλογος βγήκαμε έξω και αρχίσαμε να ψάχνουμε τους ΧΥΤΑ, κάποιοι από αυτούς είναι σε άθλια κατάσταση με αυτό να σημαίνει πρόστιμα μέχρι και 30.000 ευρώ σε κάθε δήμο».

Μόλις οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν ο κόσμος που βρέθηκε εκεί, άτομα που δουλεύουν στο ΧΥΤΑ έθεσαν ερωτήσεις και δήλωσαν πως δεν είναι δύσκολο να δουλεύει κάποιος εκεί.

Φυσικά δε λησμόνησαν να αναφερθούν και στον τρόπο που δουλεύουν, αλλά και για τον τρόπο που θα δουλέψουν αν δοθούν σε ιδιώτες «το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό» δήλωσαν.

Στο βήμα σηκώθηκε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΓ, Αλέξανδρος Βουρδισλής λέγοντας πως «καταρχήν πιστεύω πως είναι λάθος ο τρόπος που τίθεται το θέμα σαν το καλό δημόσιο και ο κακός ιδιώτης, πιστεύω πως υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους τηρούμε όλοι. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν πράγματι το σκουπίδι είναι κοινωνικό αγαθό και αν πρέπει να είναι μονοπωλιακό αγαθό νομίζω πως η απάντηση είναι όχι».

Η ένταση φυσικά δεν έλειψε ανάμεσα στον κόσμο που βρέθηκε μέσα στην αίθουσα καθώς από ότι φάνηκε οι απόψεις ήταν διαφορετικές, κάτι που εξόργισε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και με έντονη φωνή τόνισε σε όλους πως ο λόγος που μαζευτήκαν εκεί δεν είναι για να μαλώνουν αλλά για να βρεθεί λύση για τον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών.



Περιληπτικά η επιστολή στο Δήμο

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μεταφέροντας την αγωνία του συνόλου των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την λειτουργία του ΧΥΤΑ σας γνωστοποιεί τα παρακάτω:

Ισχυρό πιστεύω μας είναι πως ο νεοσύστατος ΧΥΤΑ πρέπει να λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα, το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων από την αποκομιδή την ανακύκλωση έως την ασφαλή απότιση των απορριμμάτων πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα αφού αποτελεί λειτουργία συνδεδεμένη άμεσα με την υγιεινή και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, δεν μπορεί λοιπόν να εκχωρηθεί κανένα κομμάτι αυτής της αλυσίδας.

Η λογική αποδεικνύει ότι η εκχώρηση και η πρακτική σε ιδιώτη είναι ασύμφορη και η δήθεν οικονομία που εξασφαλίζεται με την ιδιωτικοποίηση αποτελεί παραμύθι.

Προς απόδειξη σας παραθέτουμε ότι το μέσο κόστος που χρεώνει ένας ιδιώτης προσδιορίζεται γύρω στα 30 με 40 ευρώ το μήνα και η μηνιαία παραγωγή των 5 Καποδιστριακών δήμων μας πάει στους 2000 τόνους για να καταλήγουμε σε ένα αρχικό κόστος των 80.000 ευρώ το μήνα και περίπου 1 εκατομμύριο τον χρόνο.

Πιστεύουμε ότι αρχικά αν εκπαιδευτούμε και εξοπλιστούμε άρτια μπορούμε εμείς οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, να ανταποκριθούμε. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα όσον αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού, κάτι που μας θορυβεί.

Δεν πιστεύουμε ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι μία απλή υπόθεση, αλλά πιστεύουμε πως μπορεί να λειτουργήσει άρτια εφόσον στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πέλλας, απλός κόσμος αλλά και η αντιδήμαρχος καθαριότητας, Κ. Ρουσοπούλου.

Νικολέτα Στεφανίδου
Εφημερίδα ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

1 σχόλιο:

Xρήστος Αλευράς είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ,ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ,ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ.
ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΛΑΡΙΣΣΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΧΕ ΚΟΣΤΟΣ 12 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΟΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΤΑ 20 ΕΥΡΩ.
ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΩΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΣΕ ΧΑΔΑ.
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ,(ΕΧΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΔΕΣ), ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΜΟΓΙΑ....