Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. ΚΑΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ

-Προσπάθεια πολιτικής σπέκουλας

Μεγάλη φασαρία έγινε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την υπόθεση του Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας το οποίο, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να συγχωνευτεί με το Γυμνάσιο Κορυφής. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ξεσηκωθεί και μάλιστα προχώρησαν και σε πορεία διαμαρτυρίας στην Αλεξάνδρεια την Πέμπτη. Αύριο Παρασκευή το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας θα συνεδριάσει για το θέμα των συγχωνεύσεων και όπως είναι αυτονόητο θα συζητηθεί και το θέμα αυτό.
Στην ουσία του ζητήματος τώρα. Η απόφαση για τις συγχωνεύσεις είναι άκρως πολιτική και αυτό είναι πλέον κοινό μυστικό. Η υπουργός Παιδείας...βαφτίζοντάς το εγχείρημα ως αναγκαία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχώρησε με μια προκρούστεια λογική και κατάργησε, υποβίβασε σχολεία κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου χωρίς να πάρει υπόψιν της τις τοπικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες.
Είναι φανερό ότι ούτε το εγχείρημα πάσχει συνολικά ούτε ότι οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να γίνουν όπου απαιτείται ούτε όμως να αρνείται το Υπουργείο ότι έγιναν λάθη. Ο σχεδιασμός του συστήματος δε γίνεται με γραφειοκρατικό τρόπο ούτε θα έπρεπε να είναι ευθύνη ενός ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου, εν προκειμένω του Διευθυντή Εκπαίδευσης του νομού.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να συναποφασίσουν στη βάση ενός συνολικού και με στρατηγική σχεδίου τόσο το Υπουργείο που θα μεριμνούσε για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι δήμοι και οι Περιφέρειες που θα μεριμνούσαν για τομείς εκπαίδευσης που θα βοηθούσαν στην τοπική ανάπτυξη αλλά και για τη λειτουργία των σχολείων συνολικά.
Στο εγχείρημα Διαμαντοπούλου τι έγινε; Τίποτα απολύτως επί της ουσίας. Ο κάθε δ/ντης εκπαίδευσης είδε τα νούμερα των μαθητών κάθε σχολείου, μέτρησε χιλιομετρικές αποστάσεις και στη βάση της οδηγίας της εγκυκλίου του Υπουργείου έκανε τις προτάσεις του. Έτσι προέκυψαν τόσο οι συγχωνεύσεις Γυμνασίων και Δημοτικών όσο και οι υποβιβασμοί δημοτικών σχολείων στην Ημαθία.
Με τη λογική αυτή ο κ. Φλιτούρης (δ/ντης εκπ/σης β΄βαθιας εκπ/σης) δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Πρότεινε την κατάργηση του σχολείου στα Τρίκαλα γιατί διαθέτει μόλις 50 μαθητές και τη συγχώνευσή του με αυτό της Κορυφής που διαθέτει 80 μαθητές. Σύνολο μαθητών 130 περίπου.
Λογική η πρόταση του διευθυντή και μάλλον θα έπρεπε να υπόκειται σε κριτική διότι άργησε κάποια χρόνια για να γίνει. Διότι, στην περιοχή που αναφέρονται τα δυο σχολεία είναι τόσο μικρή και ο κάθε εχέφρων άνθρωπος αναρωτιέται γιατί έγιναν δυο γυμνάσια σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων έχοντας ήδη από πριν κι άλλο ένα, αυτό του Πλατέος που βρίσκεται σε απόσταση επίσης 4 χιλιομέτρων. Όμως η λογική του πελατειακού κράτους στο παρελθόν είχε αυτά τα αποτελέσματα και κάποιοι στην Ημαθία θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Γιατί όμως υπάρχει αυτός ο ξεσηκωμός στα Τρίκαλα; Ο λόγος είναι απλός. Όλοι ήξεραν ότι ο «αδύναμος κρίκος» στην υπόθεση αυτή ήταν το εν λόγω Γυμνάσιο. Όλοι ξέρουν ότι δε μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού εκτός των λίγων μαθητών δε μπορεί και για αντικειμενικούς λόγους να υποδεχτεί μαθητές σε πλήρη ανάπτυξη μιας και δε διαθέτει τους απαραίτητους χώρους. Και μη πει κανείς ότι υπάρχουν αίθουσες και μετρήσει τα εργαστήρια και το χημείο γιατί θα κάνει λάθος. Αυτά δεν είναι αίθουσες.
Γιατί όμως οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ενώ οι περισσότεροι ξέρουν τι πρέπει να γίνει; Διαμαρτύρονται γιατί τους έδωσε το δικαίωμα η διοίκηση του δήμου η οποία έκανε μια σειρά λανθασμένων χειρισμών με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ίσως η μόνη δημοτική διοίκηση που δέχεται κριτική για αποφάσεις που πήρε το Υπουργείο και ουδεμία ευθύνη επ αυτών φέρει.
Ποια λάθη έκανε η διοίκηση του δήμου; Κατά την άποψή μου θα έπρεπε εξ αρχής να φέρει στο συμβούλιο την πρόταση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και να εκδώσει ψήφισμα. Το έκανε με καθυστέρηση είκοσι ημερών. Βέβαια, στη συνεδρίαση εκείνη τον τόνο έδωσε η παράταξη Γκιόνογλου που είπε ότι «δεν έχουμε στοιχεία ακόμα, να περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις της Υπουργού και μετά να δούμε τι θα κάνουμε». Μάλιστα, ορισμένοι σύμβουλοι όπως ο Γ. Απατσίδης είπε ότι «αν υπάρχουν σχολεία με δυο τρεις μαθητές τότε βέβαια να κλείσουν». Η διοίκηση του δήμου βρίσκοντας συμπαραστάτες τους συμβούλους της μειοψηφίας άφησε το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση αλλά ο χρόνος έτρεχε.
Αντί να πάρει πρωτοβουλία, να μπει οδηγός των εξελίξεων που ήταν προδιαγεγραμμένες προτίμησε να είναι παρατηρητής της με αποτέλεσμα να βρεθεί μπροστά στη δυναμική αντίδραση των Τρικαλινών που βρέθηκαν χειραγωγούμενοι από πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πολιτικά στηρίζουν την πολιτική Διαμαντοπούλου αλλά βρήκαν γήπεδο και παίζουν μπάλα.
Η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας συνέχισε τους λανθασμένους χειρισμούς. Αντί να βγει στην αντεπίθεση όταν διαπίστωσε ότι οργανώνονται αντιδράσεις στα Τρίκαλα και να συγκαλέσει μια μεγάλη σύσκεψη παρουσία του Φλιτούρη και άλλων παραγόντων της εκπαίδευσης για να συζητήσει το θέμα προτίμησε να το αφήσει να σέρνεται και στο τέλος να κατηγορείται ότι δεν έκανε διάλογο με τους φορείς και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παλέψουν το θέμα μήπως και άλλαζε η πρόταση Φλιτούρη προς το Υπουργείο.
Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι και εκεί που έγιναν συσκέψεις και συζητήσεις όπως στη Νάουσα για παράδειγμα που ο Καραμπατσός ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και έχει «άκρες» στη Κυβέρνηση, πάλι δεν έγινε τίποτα. Και στη Νάουσα καταργήθηκαν δυο Γυμνάσια γιατί έτσι έκρινε ο Δ/ντης και το Υπουργείο.
Όμως, η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας δέχεται αυτή τη κριτική γιατί έκανε λάθος διαχείριση της υπόθεσης ίσως γιατί υποτίμησε τη δυναμική της ίσως γιατί λειτούργησε άκρως θεσμικά που σημαίνει ότι επί της ουσία δεν έχει κανέναν λόγο στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής…
Σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα και αυτό είναι αρνητικό.

Και φτάνουμε στο τραγελαφικό σημείο σήμερα να βρίσκονται μπροστάρηδες του αγώνα κατά της απόφαση της Διαμαντοπούλου οι Πασόκοι σύμβουλοι της παράταξης Γκιόνογλου οι οποίοι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ουδόλως πιστεύουν ούτε λέξη από αυτά που λένε δημοσίως. Όμως, βρήκαν πεδίο δημιουργίας εντυπώσεων και εκμεταλλεύονται την κατάσταση υποστηρίζοντας πράγματα ανεδαφικά.
Λένε στην ανακοίνωσή τους ότι επιβάλλεται να γίνει ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού. Το ίδιο λέμε όλοι μας πλην όμως παραλείπουν να ονοματίσουν τον υπεύθυνο για να κάνει αυτή τη δουλειά. Είναι αρμόδιος ο δήμος να κάνει ανακατανομή ή το Υπουργείο δια των διευθύνσεών του; Η απάντηση είναι απλή αλλά δε λέγεται γιατί χαλάει τη σούπα.
Μάλιστα, κάνουν κριτική στη διοίκηση του δήμου γιατί δε συναινεί με την πρόταση του συλλόγου γονέων του γυμνασίου Τρικάλων να καταργηθεί το Γυμνάσιο Πλατέος για να λειτουργήσουν τα Γυμνάσια Κορυφής και Τρικάλων.
Οι ίδιοι είναι αυτοί που πλην Λαμπίρη και Απατσίδη ψήφισαν να μην κλείσε κανένα σχολείο στο δήμο και έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι πρέπει να κλείσει ένα σχολείο, αυτό του Πλατέος για να μην κλείσει των Τρικάλων! Ο λαϊκισμός κορυφώνεται όταν πρωταγωνιστούν στο έργο άνθρωποι που υποτίθεται ότι υπηρέτησαν την εκπαίδευση.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Τρικάλων έχουν τα δίκια τους γιατί κανείς δε φρόντισε να τους ενημερώσει έγκαιρα για τις θέσεις της διοίκησης του δήμου με αποτέλεσμα να χειραγωγηθούν. Με αποτέλεσμα να γίνονται αποδεκτοί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να τους ζητείται η συνδρομή τους να μη κλείσει το σχολείο όταν όλοι ξέρουμε ότι αυτοί (υπό την έννοια ότι είναι πολιτικοί) είναι υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι. Αυτό δημιούργησαν το πελατειακό κράτος και έσπερναν σχολεία και πολιτιστικά κέντρα στα πιο απίθανα σημεία της χώρας για να παίρνουν σταυρουδάκια.
Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Τρικάλων βρήκαν πολιτικό σύμμαχο την παράταξη Γκιόνογλου της οποίας δυο μέλη δεν ψήφισαν το ψηφισμα του δήμου που ζητούσε να μη κλείσει κανένα σχολείο. Βρήκε συμπαραστάτη τον τέως δήμαρχο που δηλώνει στα ίσα το αυτονόητο, ότι την απόφαση θα την έπαιρνε ούτως ή άλλως το Υπουργείο. Την αλήθεια λέει αλλά δεν την ακούει κανείς.
Βρήκαν συμπαραστάτες αυτούς που έχουν την πλήρη ευθύνη γιατί δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες στο πρόσφατο παρελθόν ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της έλλειψης σχολικής στέγης στην Αλεξάνδρεια που οδηγεί το δήμο σε ενοίκια που υπερβαίνουν τα 100 χιλιάρικα το χρόνο.
Η συζήτηση είναι πολύ σοβαρή για να την εξαντλήσουμε μέσα σε ένα δημοσίευμα και θα ήταν λάθος να την εκλάβουμε και να αντιδράσουμε με «ποδοσφαιρικούς» όρους.
-Με ρώτησαν σήμερα αν συμφωνώ με τα συνθήματα που φώναζαν οι πιτσιρικάδες στο δημαρχείο. Η απάντηση που έδωσα ήταν: «Και λίγα είπαν». Γιατί, όταν κάποιος βγαίνει στο δρόμο φωνάζει, βλέπει την όποια εξουσία ως τον μοναδικό υπεύθυνο για το πρόβλημά του και διαμαρτύρεται. Το «κακό» στην περίπτωση αυτή είναι ότι διαμαρτύρονται σε λάθος πλευρά η οποία πληρώνει κακούς χειρισμούς της.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο αρθρο.το γνωριζαν και οι ιδιοι οι κατοικοι οτι εδω και 6 χρονια το σχολειο δεν λειτουργει σωστα.ακουστηκε οτι πριν απο 6 χρονια ειχε γινει προταση να λειτουργησει σαν επαλ ,ειναι αληθεια?σιγουρα ηταν μια καλη προταση γιατι θα εξυπηρετουσε μεγαλη μαζα μαθητων.αρκει να μπορεσουν να ξεπερασουν οτι ?????? εχουν με τους Πλατιωτες εμεις δεν τους φταιμε σε τιποτα.και κατι ακομα για τις αιθουσες στο Λυκειο σιγουρα καποια επιτροπη σχολικων κτηριων εδωσε την συγκαταθεση της για να γινουν και τα ατομα της επιτροπης ειναι υπαλληλοι του υπουργειου.και παλι μπραβο για το αρθρο

Ανώνυμος είπε...

Η Διοίκηση Δήμου και συγκεκριμμένα ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος φταίνε γιατί είπαν ψέμματα. Ότι δεν είχαν στα χέρια τους έγγραφο από τη Δευτεροβάθμια για προτάσεις.Κι ενώ το είχαν στα χέρια τους έλεγαν ότι δεν τους εστάλει τίποτα για δικούς τους λόγους. Φαίνεται ότι δεν έχουν καθόλου πολιτική σκέψη , διότι αν είχαν θα ήταν μπροστάρηδες στον αγώνα να μην κλείσει το Σχολείο στα Τρίκαλα - όπως έκανε ο Καραμπατζός-, αφού ήξεραν ότι το ΥΠΕΠΘ θα αποφάσιζε να κλείσει τελικά το Σχολείο στα Τρίκαλα. Αντ'αυτού προτίμησαν τα ψέμματα,ψέμματα,ψέμματα. Έ, ας τα λούζονται τώρα... Ο υπεύθυνος για τα θέματα Παιδείας στο Δήμο , έχει λόγο; Είπε κάτι; Είπε ότι τον κορόϊδεψε ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος;

Ανώνυμος είπε...

Οποιος νομιζει οτι θα βαλει τους κατοικους των Τρικαλων και του Πλατεως να ερθουν σε αντιπαραθεση ,ασ το νομιζει!Πιστευω οτι ολοι οι λογικοι κατοικοι τις περιοχης ,καταλαβαινουν οτι κανενας δεν θελει να κλεισει κανενα σχολειο και κανενα κτιριο να μεινει ανεκμεταλευτο και ερμαιο των παλιατζιδων.Απλα επρεπε να γινει μια προταση..Σημερα ειναι επιτελους η ευκαιρια να ακουστουν προτασεις( αν υπαρχουν!).Το θεμα ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ,δεν μπορει να παραπλανουντε 50000 κατοικοι!!Ο κυριος Δημητριαδης πρεπει να καταλαβει οτι οι τακτικες που ειχε, τελειωσανε .Δηλαδη αν ενα τοσο συμαντικο θεμα το παιρναει κατω απο το τραπεζι,τα αλλα θεματα,τα πεταει στα σκουπιδια απευθειας?ΓΙΑ ΞΥΠΝΙΣΤΕ ΛΙΓΟ...