Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΛΗΝ ΟΓΑ


Αναστέλλουν μέχρι 31/12/2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε οφειλέτες, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός του ΟΓΑ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: "Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις", κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι..επιχειρήσεις στην πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, αλλά και παλαιότερων οφειλών.
Για να μπορέσουν οι οφειλέτες να επωφεληθούν από την ρύθμιση, θα πρέπει εκτός από την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων, να καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και μετά όπως επίσης να καταβάλλουν παράλληλα κάθε μήνα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των προηγουμένων οφειλών, δηλαδή όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Το ποσό αυτό σε ό,τι αφορά το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της προηγούμενης οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που πληρώνουν δόση ανά δίμηνο το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία της υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, αλλά δεν μπορεί επίσης να είναι μικρότερο των 150 ευρώ

Για τους οφειλέτες των ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων - ανεξάρτητα απασχολούμενων, πλην ΟΑΕΕ, που καταβάλλουν μηνιαία εισφορά το ύψος της δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 100 ευρώ.

Στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ποσού 600 ευρώ και άνω, παρέχεται, η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους. Οι ασφαλισμένοι αυτοί μπορούν να εξοφλήσουν με έως 20 τριμηνιαίες δόσεις, και ελάχιστο ποσό δόσης τα 150 ευρώ. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.

Σε όσους υπαχθούν στον διακανονισμό και τηρούν τους όρους του, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 2 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης στους οποίους υπάγεται το προσωπικό των επιχειρήσεων ή ο αυτοαπασχολούμενος.

Στη διάταξη μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αλλά και όσοι έχουν εκπέσει λόγω καθυστέρησης των δόσεων.

Για όσους δεν υπαχθούν στον συγκεκριμένο διακανονισμό θα συνεχιστεί η διαδικασία εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: