Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΠΗΡΕ "ΦΩΤΙΑ" ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΚΑΙ ΝΤΙΖΕΛ

Μια ανάσα από τα 120 δολάρια το βαρέλι είναι πλέον η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, πυροδοτώντας νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές πωλήσεων ανά τον κόσμο και ειδικά ανά την Ευρώπη, η οποία είναι η περισσότερο εξαρτώμενη από το μαύρο χρυσό ήπειρος του πλανήτη. Κι όπως είναι φυσικό, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι ελεγκτικές...διαδικασίες είναι ...εκ φύσεως χαλαρές, η κερδοσκοπία έχει στήσει προ πολλού πάρτι.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι χθες την ώρα που εξελίσσονταν η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση και οι τρόποι αντίδρασης του κράτους στις επιθέσεις των κερδοσκόπων, η μέση τιμή της αμόλυβδης, στη χώρα, διαμορφώνονταν στο 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η ανώτατη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προσέγγιζε το 1 ευρώ.
Η συγκυρία μάλιστα κρίνεται και είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς αυτό ακριβώς το διάστημα οι καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, με τα χιόνια να φτάνουν τα προσεχή 24ωρα μέχρι και τα πεδινά της χώρας. Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης και του θέρμανσης, ωστόσο, αφήνει ανοικτό κι αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που η κατάσταση στην αγορά δεν εξομαλυνθεί. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: