Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Στη δραματική ομολογία ότι το θάψιμο του σεισμόπληκτου αντιδραστήρα σε άμμο και τσιμέντο πιθανόν να είναι ο μοναδικός τρόπος πλέον για την αποτροπή μιας καταστροφικής διαρροής ραδιενέργειας, προχώρησαν σήμερα οι Ιάπωνες μηχανικοί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα..
Η μέθοδος αυτή είχε χρησιμοποιηθεί το 1986 στο Τσέρνομπιλ, προκειμένου να σφραγιστεί ο αντιδραστήρας και να αποτραπεί περαιτέρω διαρροή ραδιενέργειας.

Είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αναγνωρίζουν ότι μια εκδοχή είναι το θάψιμο του αντιδραστήρα – σημάδια ότι οι άλλες αποσπασματικές ενέργειες, όπως ρίψη νερού με στρατιωτικά ελικόπτερα έχει φέρει ελάχιστα αποτελέσματα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Παρασκευής, παρότι ομολόγησε ότι «δεν θεωρείται απίθανη» η λύση να θαφτεί ο αντιδραστήρας, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να προσπαθήσουμε πρώτα να αποθερμάνουμε τους αντιδραστήρες».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι επιστήμονες ελπίζουν σε αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των συστημάτων ψύξης και ασφάλειας του αντιδραστήρα προκειμένου να ξαναρχίσουν να δουλεύουν οι αντλίες που απαιτούνται για την πτώση της θερμοκρασίας των ράβδων χρησιμοποιημένων υλικών του αντιδραστήρα.

Σήμερα το πρωί, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες από αέρος ρίψης νερού στον αντιδραστήρα Νο 3 του πυρηνικού σταθμού – του πλέον επικίνδυνου για έκρηξη από τους έξι συνολικά αντιδραστήρες του πυρηνικού συγκροτήματος.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: