Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ-ΗΜΑΘΙΑΣ


Σε κατάληψη του κτηρίου της νομαρχίας, στην Έδεσσα, προχώρησαν στις μία μετά το μεσημέρι, οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για τον μη καθορισμό της τιμής του συμπύρηνου από τις βιομηχανίες και τα κονσερβοποιεία, όπως γράφει στο ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΑ.
Οι αγρότες φέρονται, μάλιστα, αποφασισμένοι να μην...
...προχωρήσουν στη συγκομιδή εάν δεν πετύχουν τα 0,35 λεπτά/κιλό για την κονσέρβα και τα 0,25 ευρώ/κιλό στο χυμό, όπως ανάφερε, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Τάσος Κυραλίδης.

Περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί, που επιβαίνουν σε περίπου 500 γεωργικά μηχανήματα, ξεκίνησαν από τον κόμβο του Μαυροχωρίου, στις 11.30, και μέσω Σκύρδας κατευθύνθηκαν προς τη νομαρχία, προκαλώντας έτσι προβλήματα στο εθνικό και το τοπικό οδικό δίκτυο.

«Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι αγανακτισμένοι και μετά τις περσινές, εξευτελιστικές τιμές των 0,18 ευρώ/κιλό, δεν προτίθενται και φέτος να μπουν μέσα», είπε ο κ. Κυραλίδης και πρόσθεσε πως «η φετινή τιμή ακούγεται ότι θα κυμανθεί στα 0,20-0,22 ευρώ/κιλό και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Την Πέμπτη, στις 8.30 το βράδυ, πρόκειται να γίνει ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να καθοριστεί η στάση τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως ανέφερε ο κ. Κυραλίδης, οι ροδακινοπαραγωγοί της Λάρισας συμπαρίστανται στις κινήσεις, που αποφασίζονται σε Πέλλα και Ημαθία..

Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της «Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών» οι αγρότες της Ημαθίας περιμένουν από μέρα σε μέρα να ανακοινωθούν οι τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους..

«Είμαστε σε αναμονή των τιμών. Μετά την ανακοίνωση των τιμών θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τους αγρότες των όμορων Νομών για να αποφασίσουμε τις κινήσεις μας. Πάντως εάν η τιμή δεν είναι ικανοποιητική, δεν θα δώσουμε τα ροδάκινα», τόνισε χαρακτηριστικά στα «Ε»..

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
«Δε θα δεχτούμε το ξανακλέψιμο του ιδρώτα μας»
«Κύριοι ,.
Για μια ακόμη φορά αναγκαζόμαστε να βγούμε στους δρόμους. Το κάνουμε σαν απάντηση στο θέατρο των "συσκέψεων χωρίς κατάληξη" στο Υπουργείο Γεωργίας - στις οποίες συμμετείχαμε δυστυχώς και ‘μείς - πιστεύοντας στην προστασία της Πολιτείας και θεωρώντας την αξιόπιστο διαιτητή στην αναζήτηση δίκαιας τιμής για τη φετινή παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου.
Οι κονσερβοβιομήχανοι δεν μπορούν φέτος να επικαλεστούν τις περσινές δικαιολογίες για να πάρουν τσάμπα την πρώτη ύλη . Παρόλες τις ευνοϊκότερες φετινές συνθήκες (ασήμαντα αποθέματα κομπόστας , ανατίμηση δολαρίου έναντι του ευρώ, ζημιές ανταγωνιστριών χωρών, κλπ ) δεν θέλουν να πληρώσουν τα βιομηχανικά ροδάκινα και διαρρέουν τιμές του … 1996 ! δίνοντας "γενναιόδωρη αύξηση" … 2 λεπτά / κιλό πάνω στις εξευτελιστικές περσινές τιμές . Με τίνος τις πλάτες τα κάνουν όλα αυτά ,άραγε ;
Οι περσινοί μας αγώνες μας δείχνουν το δρόμο της αντίδρασης στο ξεπούλημα της παραγωγής μας . Δεν θα κερδοσκοπήσουν για άλλη μια χρονιά οι βιομήχανοι σε βάρος της επιβίωσης της δικής μας και των οικογενειών μας . Δεν πάει άλλο ! Καλύτερα να ξεριζώσουμε όλοι τις ροδακινιές μας , μιας και το συνέχεια αυξανόμενο κόστος παραγωγής δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης .
H Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το συνεχώς και μειωμένο εισόδημά μας, που δεν αρκεί πλέον ούτε για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής (Φυτοφάρμακα , Λιπάσματα , Πετρέλαιο, εργατικά) . Οφείλει να πάψει να παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" εκτιμώντας όχι μόνο την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων , αλλά και την ανάγκη να ζήσουν οι 30.000 ροδακινοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας & των άλλων περιοχών, καλύπτοντας από τη κοπιαστική δουλειά τους τις καθημερινά αυξανόμενες ανάγκες των οικογενειών τους και τις τοπικές οικονομίες ολόκληρων περιοχών .
Απαίτηση των ροδακινοπαραγωγών είναι ο συντονισμός και η από κοινού αγωνιστική αντιμετώπιση του προβλήματος απ’ όλους τους Φορείς ( Συνεταιριστικούς, Συνδικαλιστικούς, Ομάδες Παραγωγών) και απ’ όλες τις περιοχές. Χρειάζεται η κοινή φωνή από τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, που η ροδακινοπαραγωγή αποτελεί πηγή ζωής για το Νομό μας. Τώρα χρειαζόμαστε την ενεργή & ουσιαστική συμπαράσταση όλων στο Νομό (Βουλευτών, Νομάρχη, Δημάρχων, Συλλόγων, Σωματείων) . Ο καιρός των λόγων πέρασε, στη δράση θα κριθούμε όλοι.
Πολλοί ροδακινοπαραγωγοί στα χωριά μας είναι απλήρωτοι ακόμη για την περσινή σοδειά του 2009! και βλέπουν και τη φετινή χρονιά σαν μια χαμένη χρονιά. Σε πολλά χωριά υπάρχουν μεγάλες ζημιές από πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και είναι γνωστή η αργοπορία και η άδικη αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ , που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αγωνία και οδηγούν στην αγανάκτηση τους ροδακινοπαραγωγούς.
Όλα τα παραπάνω , αφού τα κουβεντιάσαμε στις διάφορες συσκέψεις σ’ όλες τις περιοχές, τα μεταφέραμε και στις συσκέψεις στο Υπουργείο Γεωργίας. Είναι γνωστές οι θέσεις μας, τα προβλήματά μας. Πρέπει επιτέλους η ροδακινοπαραγωγή να πληρωθεί με τέτοιες τιμές, που να καλύπτει το κόστος και να μας αφήνει να ζούμε στα χωριά μας & τα χωράφια μας. Ας το αναλογιστούν αυτό όλοι και πρώτα απ’ όλους η Πολιτεία μας.
Γιατί νάμαστε πάντα εμείς, που ιδρώνουμε στα χωράφια, τα θύματα της "ελεύθερης αγοράς";
Γιατί στις δικές μας πλάτες ν’αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι εμποροβιομήχανοι;
Σε όλους η αγανάκτηση και η απόγνωση έχει φτάσει στην κορυφή! Όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι. Δεν ξεπουλάμε την παραγωγή μας. Δεν θέλουμε νέες κοροϊδίες και εμπαιγμούς .
Ο περσινός εφιάλτης να μη ξανάρθει» .
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: