Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Το Τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας θα πραγματοποιήσει μια πρώτη συνάντηση επαφής και γνωριμίας Βλάχων από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, δίπλα στο ποτάμι, στις όχθες..
...του Αλιάκμονα.

Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε με στόχο να καθιερωθεί και να γίνει διαβαλκανικός θεσμός, ο οποίος θα αναδείξει όλα τα είδη βλάχικης μουσικής.
Το διήμερο των εκδηλώσεων θα γίνει το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (11 & 12/07/2010) στην όχθη του Αλιάκμονα και σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων φοιτητών Θεσσαλονίκης και το Δήμο Βέροιας.
Έχουν κληθεί Βλάχοι καλλιτέχνες, μουσικοί και τραγουδιστές, χάλκινες κομπανίες, βιολιά και κλαρίνα, μοντέρνα βλάχικα συγκροτήματα, να καταθέσουν το μεράκι τους για τη βλάχικη κουλτούρα και τον πολιτισμό.
Το Τμήμα Νεολαίας του συλλόγου που έχει αναλάβει την όλη διοργάνωση, φιλοδοξεί αυτό το διήμερο να μην εξελιχτεί σε επανάληψη μιας στημένης εκδήλωσης αλλά ο καθένας να έχει τη δυνατότητα, ατομικά και ομαδικά, να εκφραστεί καλλιτεχνικά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαρη,ειλικρινα με ολη μου την αγαπη και εκτιμηση που σου εχω,σου απευθυνω θερμοτατη εκκληση να μη πεφτεις στο λαθος του Δημοτικισμου,(κατα το "λα΄ι΄κισμος"),γιατι ωρισμενες λεξεις,και ειναι μαλιστα παμπολες και αμετρητες,ειτε μας αρεσει,ειτε οχι,πρεπι να γραφονται σωστα,και οχι να "βι άζονται" βαναυσα,μονο και μονο,γιατι εμας μας φαινονται καθαρευουσιανικες η οτιδηποτε αλλο,και προσπαθουμε να τις μετατρεψουμε,τελειως λαθεμενα,ταχα μου,ταχα μου ,σε λεξεις της Δημοτικης,παραβιαζοντας ετσι ακομα και στοιχειωδεις κανονες της Δημοτικης Γλωσσας και διαμορφωνοντας ετσι ανυπαρκτα γλωσσικα ιδιωματα.Η λεξη "Διεθνης" (η),ειναι (στην περιπτωση μας) ονομαστικη ενικου αριθμου,θηλ.γενους,και η λεξη "Διεθνη" (τα),ονομαστικη πληθυντικου αριθμου,ουδετερου γενους.Δεν μπορει δηλ.το επιθετο να ειναι σε αλλο γενος και το ουσιαστικο σε αλλο γενος.Δυστυχως απο πολλους γινεται αυτο το λαθος στα συναφη επιθετα.π.χ.σαφη(ς) ερωτηση,περιπετειωδη(ς)ιστορια, κλπ κλπ,"ων ουκ εστιν αριθμος".Δεν μιλαμε Δημοτικη με το να "βι άζουμε" τις λεξεις της αδιαιρετης ελληνικης γλωσσας μας.Γιαυτο σε παρακαλω θερμα,λιγο περσσοτερη προσοχη σ΄αυτα τα θεματα,για να μη δημιουργουνται τετοια λαθη,που διαιωνιζονται σαν σωστα,γιατι σου λεει ο αδαης μα αφου ετσι το εγραψε και η εφημεριδα! Με πολλη αγαπη,εκτιμηση και πολλα θερμα ευχαριστηρια για τη φιλοξενια.

Xronika είπε...

Έχεις δίκιο και διόρθωσα
Χ Μόχλας

Ανώνυμος είπε...

Χαρη,σ΄ευχαριστω θερμα για την διορθωση και την ευαισθησια που εδειξες.