Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

AΠΟΨΗ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΣ

Του Παν. Μεσσαλά*

Όταν μια δεκαετία νωρίτερα ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Παπαδόπουλος εφάρμοσε τον Καποδίστρια οι 6000 Δήμοι της χώρας έφτασαν τους 1034! Δεν δόθηκαν τότε τα απαιτούμενα κονδύλια για την οικονομική αυτοδυναμία των νέων δήμων ούτε και υποστηρικτικοί μηχανισμοί με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τη δημιουργία των ΚΕΠ. Το εγχείρημα εκείνο παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του κρίνετε θετικό.
Και αν τότε χωρίς πολλά εφόδια τα καταφέραμε , θεωρώ ότι τώρα πια η κοινωνία είναι ώριμη για τη νέα διοικητική δομή. Με δεδομένο άλλωστε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας , ανοίγετε μπροστά μας πραγματικά μια ευκαιρία ανάπτυξης. Δεν πρέπει να μπούμε στη μίζερη λογική του τι μας συμφέρει πολιτικά , παραταξιακά , κομματικά , ούτε να ενδώσουμε στην προσωπική μας ματαιοδοξία που δυστυχώς χαρακτηρίζει πολλούς από εμάς τους αιρετούς.
Αντιθέτως με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία των δημοτών μας πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, να ανασκουμπωθούμε για δουλειά και να τα δώσουμε όλα στην προσπάθεια που γίνετε για την αναβάθμιση του διοικητικού συστήματος της χώρας , κάτι που θεωρώ ότι είναι εθνικό ζήτημα.
Μετά την εμπειρία του Καποδίστρια είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε πιο δυναμικά, πιο φιλόδοξα ώστε να αποκτήσουμε ισχυρούς Δήμους.
Και βέβαια θα είναι λάθος αν η κυβέρνηση επιχειρήσει τη διοικητική συνένωση των ΟΤΑ χωρίς ένα συνολικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τις οικονομικές προϋποθέσεις χωρίς πρόβλεψη για χρηματοδότηση υποδομών και λειτουργικών δαπανών και χωρίς τη δυνατότητα άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών.
Η οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καίριο ζήτημα . Όπως λέει και ένα φίλος μου το «να ενώσουμε Δήμους για να ενώσουμε τις φτώχειες μας και τις γκρίνιες μας είναι ανούσιο».
Όσο αφορά τώρα τη προσπάθεια χωροθέτησης των νέων Δήμων του Νομού μας, θα συμφωνούσα με την πρόταση που έγινε για τρείς (3) Δήμους στα όρια των Δ.Ο.Υ αλλά δεν θα είχα αντίρρηση να συζητηθεί για το Δήμο Αλεξάνδρειας το πιο παλιό χωροταξικό πλάνο που υπάρχει καταγεγραμμένο στη συνείδηση του κάθε Ημαθιώτη, και αυτό είναι το ιστορικό Ρουμλούκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: