Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΕΔΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Την δημιουργία πέντε δήμων στην Ημαθία στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης θα προτείνει στην ΚΕΔΚΕ η ΤΕΔΚ. Αυτή την απόφαση έλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής (3/10) και αφού την Πέμπτη άκουσε όλους τους δημάρχους. Την πρόταση παρουσίασε ο πρόεδρος Κώστας Καρέλης κι έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Αναλυτικά σύμφωνα με την πρόταση που θα καταθέσει η ΤΕΔΚ, ο νομός Ημαθίας θα διαμορφωθεί ως εξής:
· Δήμος 1: Δήμοι Βέροια, Αποστόλου Παύλου, Δοβρά
· Δήμος 2: Δήμος Νάουσας
· Δήμος 3: Δήμοι Ανθεμίων, Ειρηνούπολης
· Δήμος 4: Δήμοι Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Πλατέος
· Δήμος 5: Δήμοι Βεργίνας, Μελίκης, Μακεδονίδος
Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, έχοντας υπόψη: τις αντίστοιχες απόψεις και παρατηρήσεις, που εκφράσθηκαν στην Ολομέλεια των Δημάρχων της Ημαθίας και των Μελών των Οργάνων (Δ.Σ.-Ε.Σ.) της ΤΕΔΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε την αμέσως προηγούμενη ημέρα (2-10-2008), καθώς και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ημαθίας, εκτιμά πως η Πρόταση του ΙΤΑ δεν ανταποκρίνεται στις αυτοδιοικητικές συνθήκες της Ημαθίας, αλλά και δεν ικανοποιεί τα κριτήρια συγκρότησης των νέων Δήμων (όπως αυτά τα κριτήρια προσδιορίζονται και περιγράφονται από το ίδιο το ΙΤΑ σε σχετικές πρόσφατες Μελέτες του). Το Δ.Σ. επαναλαμβάνει πως αυτονόητη προϋπόθεση για την προώθηση κάθε μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση αποτελεί η μέχρι κεραίας τήρηση αφενός των όρων των Ψηφισμάτων των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ (Κυλλήνη, 2007 – Αθήνα, 2008), και αφετέρου των αντίστοιχων δεσμεύσεων της Πολιτείας (συνολική Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι απλή αναδιάταξη των ορίων των ΟΤΑ, εκπλήρωση και οριστική ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, κ.λπ.)". Υπέρ της Πρότασης αυτής τάχθηκαν οι κ.κ. Κ. Καρέλης, Χ. Τσιούντας, Ν. Παπαποστόλου, Γ. Τζίλας. Μειοψήφισαν:
· Η κ. Ουσουλτζόγλου που πρότεινε την δημιουργία 3 Δήμων, σύμφωνα με την Πρόταση του ΙΤΑ, και ζήτησε να μνημονευθεί στα Πρακτικά ότι οι 3 μεγάλοι Δήμοι της Ημαθίας (Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας) τάσσονται υπέρ της δημιουργίας 3 Δήμων στην Ημαθία
· Ο κ. Τζαφέρης που πρότεινε την συγκρότηση 6 Δήμων: Α΄ Δήμος (αποτελούμενος από τους Δήμους Αλεξάνδρειας , Αντιγονιδών , Β΄ Δήμος (από τον Δήμο Πλατέος) , και οι υπόλοιποι όπως η πρόταση της πλειοψηφίας
· και ο κ. Λ. Βαλαβάνης που πρότεινε να παραμείνουν, επί του παρόντο , ως έχουν οι 12 «καποδιστριακοί» Δήμοι, να οργανώσουν, με την φροντίδα του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΚΕ, τις αναπτυξιακές λειτουργίες τους στην βάση των Συμβουλίων Περιοχής του Ν. 2218, και να ανοίξει μια ευρύτατη διαδικασία διαβούλευσης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, με σκοπό την επιλογή της βέλτιστης λύσης.
Επίσης, στην ίδια Συνεδρίαση, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να συγκληθεί το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΤΕΔΚ, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008, στην Βεργίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: