Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

παρέμβαση- Περί εθνικοφροσύνης

του
Αγγ. Μανταδάκη

Η εθνικοφροσύνη ήταν το ιδεολόγημα με το οποίο η αστική τάξη και η
αντιδραστική dεξιά επιχείρησαν να εξαφανίσουν το μεγάλο απελευθερωτικό κοινωνικό κίνημα του ΕΑΜ και να συγκαλύψουν τα εθνικά τους ατοπήματα. Συνδέθηκε με την...
εξάρτηση της χώρας αρχικά από τον βρετανικό και ύστερα από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Ένα γεγονός και μια μόνο φράση έγιναν το σύμβολο της σχέσης που οικοδομήθηκε ανάμεσα στο καθεστώς και την αμερικανοκρατία. Ο Έλληνας στρατηγός που υποδέχεται στον Γράμμο τον περιβόητο Βαν Φλιτ, παρουσιάζει τα τμήματα του τακτικού στρατού και αναφωνεί: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!».

Αυτές οι δυνάμεις, που μέσα από τους κόλπους τους γεννήθηκε στην διάρκεια της κατοχής ο δωσιλογισμός, χάρη κυρίως στην ξένη επέμβαση, αναδείχτηκαν στη θέση του κυρίαρχου μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο.

Ποια σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με την περισσότερο συμβολική φράση του Αλέξη Τσίπρα για τους κυβερνώντες λίγο μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που οδηγεί την χώρα δέσμια στις ορέξεις της διεθνούς των τοκογλύφων;

Ορισμένοι διανοούμενοι -που τιμώ την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου- επιχείρησαν με τρόπο που αδικεί και τους ίδιους να βρουν παραλληλίες και ομοιότητες της φράσης του προέδρου του ΣΥΝ, με τους μηχανισμούς που οδήγησαν στον διαχωρισμό των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μιάσματα...

Και το ιδιαίτερα λυπηρό είναι ότι οι εν λόγω διανοούμενοι που έσπευσαν από τις στήλες των «Νέων» να καταγγείλουν για «αριστερή εθνικοφροσύνη» ή και «εθνικιστικό πισωγύρισμα» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, παραμένουν σιωπηλοί για το δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά τους επί δύο ολόκληρα χρόνια με θύτες την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις και θύμα τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως και για την καθημερινή πλέον μειωτική για την εθνική μας κυριαρχία συμπεριφορά των εταίρων. Ζητούν τώρα ανοικτά να τους διαβεβαιώσουμε ότι στις επικείμενες εκλογές θα ψηφίσουμε εκόντες - άκοντες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εκβιάζοντάς μας με τη διακοπή της... βοήθειας! Και δεν υπάρχει Έλληνας αξιωματούχος να τους ανακαλέσει στην τάξη περιφρουρώντας την τιμή και την υπόληψη της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το να προσπερνάς όλα αυτά και να εξεγείρεσαι μόνο για την υπεράσπιση της... ελληνικότητας των κυβερνώντων είναι ένα ζήτημα. Δεν λείπουν μάλιστα η εμπάθεια και οι υπερβολές: Ο κ. Π. Μάρκαρης, έχοντας μείνει μια φάση πίσω, αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ την κάλυψη «όλων των τραμπουκισμών που έγιναν την τελευταία περίοδο στην Αθήνα και στην Ελλάδα, όπως τα μετεμφυλιοπολεμικά κόμματα κάλυπταν τους τραμπούκους της εποχής...»!

Η κ. Φραγκουδάκη κάνει λόγο για αντίληψη διαχωρισμού των Ελλήνων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνδέει με την αντίληψη που «οδήγησε την χούντα των συνταγματαρχών να αφαιρεί την ιθαγένεια από πολιτικά στελέχη...»(!). Και αποδίδει τέτοιες αντιλήψεις σε έναν πολιτικό χώρο που στο παρελθόν, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, την υπεράσπισε από τις επιθέσεις που δέχτηκε για την προσπάθειά της στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Θα περιμένουμε πάντως από την κ. Φραγκουδάκη, τον κ. Μάρκαρη και τον κ. Παναγιωτόπουλο να ακούσουμε τη δική τους γνώμη πέρα από τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα και για το ένα εκατομμύριο των ανέργων, τον μισθό των 750 ευρώ που μειώνεται, τις συντάξεις που οδηγούν χιλιάδες απόμαχους στην πείνα, τα χαράτσια και τόσα άλλα για τα οποία θα μπορούσε να ευαισθητοποιηθεί σήμερα ένας πνευματικός άνθρωπος.

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: