Αναμφίβολα, την εβδομάδα που πέρασε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου επικυρώθηκε το αυστηρότατο γαλλογερμανικό σχέδιο λιτότητας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, κυριάρχησε στην ειδησεογραφία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα....
τρία χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την 6η Δεκεμβρίου, γράφτηκε άλλη μία σελίδα στον μεγάλο κατάλογο της "μηδενικής ανοχής" που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος προς τους διαδηλωτές.
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, τρία χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, για μία ακόμη φορά η Αθήνα βρέθηκε υπό δρακόνεια αστυνομική παρακολούθηση, λόγω των προγραμματισμένων μαθητικών διαδηλώσεων. Επιστρατεύτηκαν 5.000 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα 20 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), 15 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ και εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας. Αν και δεν έλειψαν οι συγκρούσεις στο Κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια της "μηδενικής ανοχής" η αστυνομία προέβη σε 21 συλλήψεις και 46 προσαγωγές.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο γνωστός για τη δράση του στα social networks ακτιβιστής, μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι Για τη Γάζα και συνεργάτης του Omnia TV, Menacius, κατά τη διάρκεια που -μαζί με πολλούς άλλους-, ασκούσε έργο της «δημοσιογραφίας των πολιτών». Να σημειωθεί ότι έγινε έκκληση από το Twitter προς το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Αξιοσημείωτος ο αριθμός ανηλίκων μεταξύ των συλληφθέντων, οι οποίοι κρατήθηκαν για δύο ημέρες, ενώ δεν έλειψαν και οι επώνυμες καταγγελίες για ξυλοδαρμό και άσκηση ψυχολογικής βίας σε κάποια από τα παιδιά αυτά. Το απόγευμα της Πέμπτης οι ανήλικοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από τον Εισαγγελέα χωρίς περιοριστικούς όρους ενώ την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 3 Γερμανοί, ένας Ισπανός και ένας Πορτογάλος.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που έληξε χθες το βράδυ, προέκυψε το σχέδιο ενός νέου δημοσιονομικού κανόνα λιτότητας τον οποίο συνυπέγραψαν 26 από τα 27 μέλη της, εξαιρουμένης δηλαδή της Μεγ. Βρετανίας. Το νέο σύμφωνο που θα καταρτιστεί και που θα αφορά αυτόματα όλα τα μέλη της ευρωζώνης, καθώς και όσα μέλη της Ε.Ε. θελήσουν να συμπεριληφθούν, βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τα μηδενικά ελλείμματα. Πιο συγκεκριμένα, από τις αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζουν τα εξής σημεία:
1.Τίθεται ανώτατο όριο στο ετήσιο έλλειμμα των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης στο 0,5%, αντί για 3% που ήταν ως σήμερα. Μάλιστα ο κανόνας του 0,5% θα προβλέπεται σε συνταγματικό ή άλλο ισοδύναμο επίπεδο. Πράγμα που σημαίνει ότι αν ξεπεραστεί, θα ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης.
2.Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ενώ, οι αποφάσεις για την ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό θα παίρνεται από το 85% των χωρών μελών και όχι με ομοφωνία, όπως ίσχυε ως σήμερα.
3.Επιταχύνεται η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (με 500 δισ. ευρώ) κατά ένα εξάμηνο, δηλαδή τον Ιούλιο του 2012. Να σημειωθεί ότι ενισχύεται και ο μηχανισμός παροχής δανείων του ΔΝΤ με 200 δισεκατομμύρια που καλούνται να παράσχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και εκείνες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.
Θετικά τα σχόλια της ελληνικής κυβέρνησης για το Σύμφωνο που θα πρέπει να επικυρωθεί τον προσεχή Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, για τον "μηδενισμό" των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα αποσυμφορήσουν τις αγορές. Ο υπ. οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, διευκρίνισε ότι η υπερψήφιση του Κανόνα στο ελληνικό κοινοβούλιο θα απαιτήσει 180 βουλευτές, καθώς θεωρείται διεθνής σύμβαση. Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ξεχωρίζει εκείνη που αφορά τον τρέχοντα προϋπολογισμό, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να απαιτηθούν και πρόσθετα μέτρα.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Επιφυλακτικές οι αντιδράσεις για το το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», που κατατέθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα από 3.000 έως 10.000 ευρώ και φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 χρόνια, για όποιον, με πρόθεση, δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (προφορικά, δια του τύπου ή μέσω διαδικτύου κ.λ.π.) παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων ή κατά πραγμάτων. Γίνεται μάλιστα διευκρίνιση ότι περιλαμβάνονται και οι πράξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το ενδεχόμενο προσχηματικής χρήσης του νόμου προκειμένου να επιβληθεί λογοκρισία.
radiobublle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου