Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΔΕ ΜΑΣΑΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ, ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ

Κυριάρχησε στη μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας το θέμα της ανύπαρκτης σύμβασης- συμφωνίας που έκανε η διοίκηση Γκιόνογλου με δυο εταιρίες για την εκμίσθωση 700 περίπου στρεμμάτων για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Το θέμα αυτό που είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν το σύμβούλιο αλλά και τη διοίκηση του δήμου απασχόλησε το σώμα για τέσσερις περίπου ώρες και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ακολούθησε συνιστά πλήρη...ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης και την ενασχόληση της δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών με το θέμα.
Ο δήμαρχος πρότεινε και το σώμα δέχτηκε με πλειοψηφία ότι ο φάκελος της υπόθεσης να σταλεί στον Ελεγκτή νομιμότητας, στον Γ.Γ της Περιφέρειας Θ. Σώκο, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Ρακιντζή ώστε να αποφανθούν για τη νομιμότητα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης τόνισε με απόλυτο τρόπο ότι δεν προτίθεται να υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τις δυο εταιρίες διότι δε θέλει να απαξιώσει τόσο το θεσμικό του ρόλο επικυρώνοντας μια παράνομη διαδικασία όσο και να προφυλάξει τον εαυτό του από κυρώσεις που θα προκύψουν εναντίον του από πιθανή προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Στην τοποθέτησή του είπε ότι η όλη διαδικασία ήταν παράνομη διότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και η τότε διοίκηση έκανε ενέργειες παράνομες, όπως η υπογραφή προσυμφώνου κλπ, με αποτέλεσμα τώρα να μην υπάρχει εναλλακτική δίοδος διαφυγής ει μη μόνο το σταμάτημα κάθε διαδικασίας και η προσφυγή στη δικαιοσύνη ώστε να καταβάλλουν οι εταιρίες τα μισθώματα τεσσάρων ετών που ήδη κατέχουν την δημοτική έκταση.
Από την πλευρά της πρώην διοίησης τόσο ο τέως δήμαρχος Μπ. Γκιόνογλου όσο και ο άμεσα εμπλεκόμενος και στενός του συνεργάτης τέως αντιδήμαρχος Ν. Ανεσίδης υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους, παραδέχτηκαν παρατυπίες και όχι παρανομίες και εστίασαν στο κέρδος που θα έχει το ταμείο του δήμου προτείνοντας στη διοίκηση να υπογράψει το οριστικό συμβόλαιο με τις εταιρίες.
Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ" Θ. Τσιάπλας ενώ ο επικεφαλής της παράταξης "Λαική Συσπείρωση" Χρ. Αλευράς συντάχθηκε με την πρόταση του δημάρχου.

Είναι φανερό ότι η απόφαση του συμβουλίου θα μπλοκάρει την επένδυση των δυο εταιριών και ουσιαστικά θα την ακυρώσει. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι αν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό την ώρα που τα πάντα είναι έωλα από νομικής πλευράς. Αν θα μπορούσε να προχωρήσει η συνεργασία των δυο πλευρών όταν ο δήμαρχος που θα έβαζε την υπογραφή του καθώς και το συμβούλιο που θα ψήφιζε σχετικά θα βαρύνονταν ανα πάσα στιγμή με πιθανές βαρειές νομικές επιπτώσεις.

Ουδείς εχέφρων θα ήθελε να μπει σε περιπέτειες δεδομένης και της συγκυρίας μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι στο δήμο Αλεξάνδρειας ειδικότερα υπάρχουν τόσοι δικομανείς που είναι αδύνατον να μην οδηγούνταν η υπόθεση στα δικαστήρια.
Τουτέστιν, ορθά το δημοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση του ελέγχου νομιμότητας από τις πλέον επίσημες αρχές του κράτους ώστε να κινηθεί αναλόγως.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναλύσουμε τις πτυχές της πολύωρης συζήτησης και θα ανεβάσουμε βίντεο με τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών.

2 σχόλια:

loulas είπε...

Κύριε Δήμαρχε, γιατί στον ελεγκτή νομιμότητας και όχι στον κ Εισαγγελέα?

Ανώνυμος είπε...

και γιατι μονο στον εισαγγελεα και οχι στην πυρα?